adamu Opublikowano 25 Lipca 2019 #1 Opublikowano 25 Lipca 2019 Witam , przerabiał ktoś temat takiego styropianu , znalazłem w ofercie firmy Proterm S Klima owy styropian : http://zpb-maciejewski.pl/41/proterm-s-klima Wydaje się to fajne ,ale czy to tylko reklama ? Wstępnie planowałem styro eps70 0,38 austrotherm budynek stary postawiony z 1,5 pustaka zuzlobetobowego , ale widzę ,ze ten perforowany na fasadę maja eps100 0,38 , jeżeli cena za opakowanie będzie podobna to warto się zastanowić nad tym proterm ? Pozdrawiam.
Andrzej_M_ Opublikowano 25 Lipca 2019 #2 Opublikowano 25 Lipca 2019 Odprowadzeniem nadmiernej ilości wilgoci z wnętrza budynku, zajmuje się wentylacja budynku a nie jakieś dziury w styropianie zaklejone z jednej strony tynkiem o nikłej przenikalności wilgoci.
sambor Opublikowano 25 Lipca 2019 #3 Opublikowano 25 Lipca 2019 2 godziny temu, adamu napisał: przerabiał ktoś temat takiego styropianu , znalazłem w ofercie firmy Proterm S Klima owy styropian : Totalna głupota i szukanie naiwnych, kolega wyżej wytłumaczył dlaczego.
PioBin Opublikowano 25 Lipca 2019 #4 Opublikowano 25 Lipca 2019 3 godziny temu, adamu napisał: ...jeżeli cena za opakowanie będzie podobna to warto się zastanowić nad tym proterm ? To chyba jedyny argument zeby sie nad tym zastanowic. 3 godziny temu, adamu napisał: budynek stary postawiony z 1,5 pustaka zuzlobetobowego Bardzo prawdopodobne ze taka sciana stanowic bedzie wystarczajacy opor dyfuzyjny dla pary wodnej i mozesz uzyc dowolnego styropianu/welny/piany. Reki i nogi nie dam se uciac. Nie musi byc to material super paroprzepuszczalny (przy czym to wcale nie przeszkadza jesli taki bedzie). Tysiace domow sa ocieplone "zwyklym" i tylko rodzynki sie znajda ze jest problem z wilgocia w warstwie ocieplenia, ale zdarza sie. Przy czym ten problem pewnie byl i przed ociepleniem. Moze to wlasnie dla takich potrzeb wymyslono.
sambor Opublikowano 25 Lipca 2019 #5 Opublikowano 25 Lipca 2019 Najważniejsze aby określić w którym miejscu grubości ściany jest punkt rosy - tam wykrapla się para wodna.
adamu Opublikowano 31 Lipca 2019 Autor #6 Opublikowano 31 Lipca 2019 Dzięki za wypowiedź ,a czy na stropie przed ułożeniem izolacji folie paroizolacyjna którą posiadam rozwijać na pasy 2m po 0,2mm czy lepiej dać grubiej i tak jak w rolce zwinięte 1m po 0,4? Folia to atestowana : https://folnet.pl/product-pol-10173-Folia-paroizolacyjna-zolta-HydroP-0-20mm.html
Gość Opublikowano 1 Sierpnia 2019 #7 Opublikowano 1 Sierpnia 2019 @adamu Ja bym dał (i zawsze daje) 2m na zakładkę oczywiście.
adamu Opublikowano 1 Sierpnia 2019 Autor #8 Opublikowano 1 Sierpnia 2019 Dzięki , po prostu jest to cienka folia i wiele osób twierdzi jak np. na filmie ,że lepiej rozwijać jak z rolki gdzie będzie 2x grubość ,ale myśle ,że tak jak kolega wyżej potwierdził rozłożę rolkę na 2m .
krisgie Opublikowano 1 Sierpnia 2019 #9 Opublikowano 1 Sierpnia 2019 Co do rozwijania z rolki to ja tak rozwijałem czarną folię hydro ale na chudziaka pod styropian na parterze (potem wiadomo sklejanie na zakładach itp) i bardzo wygodnie się robiło w pojedynkę i można było etapami żeby jej nie zachodzić i nie zrobić sitka. Tą żółtą paroizolację co masz trzeba wg mnie sprawdzić czy jest na tyle mocna by jej nie uszkodzić przy rozkładaniu i wtedy zdecydować czy pasy z rolki czy rozwijać na 1 warstwę. A jak kiedyś coś podobnego będziesz robił to polecam Isover StopAir, w porównaniu do zwykłych żółtych które oglądałem na składach jest naprawdę ciężka, mocna i sztywna choć nie najtańsza.
Gość Opublikowano 1 Sierpnia 2019 #10 Opublikowano 1 Sierpnia 2019 1 godzinę temu, adamu napisał: wiele osób twierdzi jak np. na filmie ,że lepiej rozwijać jak z rolki gdzie będzie 2x grubość , Na filmie folia jest rozwijana na 2m-widać to od 6 minuty.Poza tym niby ma to być szczelnie położone a kolega z filmu sporo narobił w niej dziur :) Wszystko zależy jaka ta folia będzie a wtedy sam zdecydujesz. Krisgie wytłumaczył :)
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.