pospisz Opublikowano 24 Lipca 2019 #26 Opublikowano 24 Lipca 2019 Potwierdzasz ta teorie praca palnika na 100 %, tylko odbiorca nie jest instalacja tylko bufor który powoduje stabilny komfort cieplny domu.
Gość Visitor1230 Opublikowano 24 Lipca 2019 #27 Opublikowano 24 Lipca 2019 Mozna tez na wysokiej zadanej. Tylko wtedy male grzejniki a pojemnosc kotla 30 L. Bo sa i takie. Praca kotla na pelnej modulacji. mozliwe nawet ze i bez wygaszania. Z tym ze jednak modulacja to raczej nie zaleta a mus. Praca na mocy nominalnej zawsze bedzie optymalniejsza. Dlatego osobiscie zdecydowalem sie na bufor. Pierwszy sezon za mna i jestem zdecydowany na dostawienie drugiego. Razem bedzie 600 L
pospisz Opublikowano 24 Lipca 2019 #28 Opublikowano 24 Lipca 2019 Sam tak kiedyś myślałem o buforze. Nie róbmy zamieszania Wojtas powiedz ile czasu potrzeba na dogrzanie domu po wygaszeniu w zimie chyba że nie dopuszczasz do wygaszeń kotła.
HarryH Opublikowano 24 Lipca 2019 #29 Opublikowano 24 Lipca 2019 Było na tym forum mnóstwo twardych danych, że w dobrych kotłach pelletowych na mocach częściowych osiągana jest sprawność minimalnie nawet wyższa, niż na maksymalnej. Zatem bufor ze swoją stratą postojową obniża sprawność instalacji jako całości. A sensu ekonomicznego nie ma już zupełnie.
pospisz Opublikowano 24 Lipca 2019 #30 Opublikowano 24 Lipca 2019 Visitor u Ciebie sytuacja jest inna masz fotowoltaikę.
Wojtas1493 Opublikowano 25 Lipca 2019 Autor #31 Opublikowano 25 Lipca 2019 Zobaczymy w praniu jak wyjdzie,puki co mam już tego Pelluxa w dobrej jak myślę cenie (12,5 K) od razu zwieźli windą do kotłowni,czeka na podłączenie,fachowiec umówiony na 5-6 sierpień, zakupiłem też 6 worków Lavy ze stelmetu tak do ustawienia kotła, jak uruchomie grzanie CWU to wtedy podzielę się z Wami moimi spostrzeżeniami,fajnie że tyle osób zainteresowało się tematem,bardzo dziękuję. Teraz już wiem że nie jestem sam z tym ogrzewaniem eco!!! W mojej miejscowości (mała wieś) to wszyscy palą śmieciuchami i czym popadnie!!! Jest kilka nowych domów ale z tego co się orientuję to tylko jeden czy dwa są opalane eco groszkiem.Nie wiem tylko czy dokupić sondę lambda (opcja) .
Gość Visitor1230 Opublikowano 26 Lipca 2019 #32 Opublikowano 26 Lipca 2019 Zdaj relacje jak juz bedzie dzialalo. Zawsze to jakies nowe doswiadczenia dla ogolu. Polecam ci sonde lambda. Mierzy tlen w spalinach. Dobrze ustawiona niweluje nierownomiernosc podawania pelletu zmieniajac nadmuch. Co wazne. Na dole rury podajnika masz taka zastawke. Tam zbiera cie pyl. trzeba to regularnie otwierac i ten pyl spuszczac. Najlepiej co kazdy zbiornik. Polecam tez ci modul netowy. Ja u siebie siedze w salonie i obserwuje na tablecie co sie dzieje. Edit: Dobrym rozwiazaniem bedzie tez montaz na obieg grzejnikowy pompy adaptacyjnej. Dobrze tez byloby wstawic RCK. Stabilizuje ciag kominowy i zmniejsza ucieczke ciepla z kotla. Docenisz to przy silnych wiatrach.
Gonzo19 Opublikowano 26 Lipca 2019 #33 Opublikowano 26 Lipca 2019 jako uzytkownik Pelluxa 100 z buforem 500l pozwolę sobie napisać kilka słów. ogrzewanie podłogówka i grzejniki. Grzejnikami steruje grupa pompowa z zaworem 3D i siłownikiem umieszczona w okolicach pieca. Brak termostatów przy grzejnikach. podłogówką steruje grupa pompowa z zaworem 4D termostatycznym usytuowana przy rozdzielaczu. piec pracuje poprawnie ale....... jego praca na mocach 50 i 30% to trochę porażka pod względem spalania. smoli. gdyby nie to, to byłoby ok.praca na 100% jest ok. Po, co prawda jednej zimie, stwierdzam, ze bufor to znakomita sprawa. Piec ładuje bufor 2-3h i postój 3-5h , zawór 3D sterowany pogodowo sprawuje się znakomicie, mnóstwo kombinacji w ustawieniu tego i krzywa grzania i dodatkowo podbijanie/obnizanie o +- 10st(chyba jest nawet wiecej) co jeden stopień oraz dodatkowo obniżenie nocne. zawór 4D termostatyczny to trochę porazka, ale jako, ze i tak podłogówke wspomagają grzejniki to sumarycznie moze być, trzeba ewentualnie od czasu do czasu skorygować temp. zasilania podłogówki. teraz o piecu. w zasadzie od momentu uruchomienia (grudzień 2018) do dzisiaj to tylko sypie pellet, czyszczę z popiołu i bawię się ustawieniami. ogólnie praca wzorowa, ale nie mam porównania do innych bo nigdy nie używałem. mam zastrzeżenia tylko do pracy na niższych mocach. Brakuje ewidentnie sondy lambda która pozwoliłaby na optymalizacje ilości powietrza w zależności od ciągu kominowego i ilości podanego paliwa. Tak, ilości paliwa, bo pomimo, ze sam podajnik pracuje z dokładnością do 0,1s to ilość samego pelletu jest różna. Raz poleci kilka granulek a raz cała garść bez jakiejkolwiek powtarzalności. podejrzewam, ze ta przypadłość dotyczy wszystkich podajników pelletu. po moich obserwacjach nie widzę tego pieca do pracy bez bufora, podejrzewam, ze chyba żadnego kotła CO o małym zładzie wody. 3 godziny temu, Visitor1230 napisał: Na dole rury podajnika masz taka zastawke. Tam zbiera cie pyl. trzeba to regularnie otwierac i ten pyl spuszczac. u mnie sie nie zbiera i nie czyszczę tej zastawki, nie ma potrzeby. 3 godziny temu, Visitor1230 napisał: Dobrym rozwiazaniem bedzie tez montaz na obieg grzejnikowy pompy adaptacyjnej. wystarczy elektroniczna, polecam Wilo( yonos pico 25/1-4) z pokrętłem do ustawiania wstępnej wydajności, te bez wstępnego ustawiania wydajności nadają się na złom, bo co nie ustawisz to pracuje na max mocy dla danego trybu i oporów. 3 godziny temu, Visitor1230 napisał: Polecam tez ci modul netowy. Ja u siebie siedze w salonie i obserwuje na tablecie co sie dzieje. moze i sie przydaje, ale siedziec w salonie i patrzec na prace pieca? :) ja sobie o nim przypominam jak ide do kotłowni po coś :) RCK jak najbardziej, super sprawa. 8 godzin temu, Wojtas1493 napisał: Nie wiem tylko czy dokupić sondę lambda (opcja) . tak, zdecydowanie Tak.
Wojtas1493 Opublikowano 26 Lipca 2019 Autor #34 Opublikowano 26 Lipca 2019 Panowie,sonda zamówiona,moduł już jest razem ze sterownikiem pokojowym Salus,pogodowy już był w zestawie!
Gonzo19 Opublikowano 26 Lipca 2019 #35 Opublikowano 26 Lipca 2019 jaki moduł? sterownik pokojowy jest Ci zbędny, szybciej go odłączysz niż będziesz używał. Chyba, ze masz oddzielne, niezależne sterowanie każdego pomieszczenia, ale wtdy potrzebne sa sterowniki pokojowe do kazdego pomieszczenia oddzielnie
Gość Visitor1230 Opublikowano 26 Lipca 2019 #36 Opublikowano 26 Lipca 2019 @Gonzo19 Jezeli nie masz sondy a masz bufor przestaw sie na tryb standardowy i jedz caly czas na 100%.
Gonzo19 Opublikowano 26 Lipca 2019 #37 Opublikowano 26 Lipca 2019 tak tez mam ustawione, nie mniej jednak kocioł i tak pracuje czasami na 50 i 30%. zwłaszcza w końcówce jak ma dobić ostatnie 2-3st do zadanej bufora.
Gość Visitor1230 Opublikowano 26 Lipca 2019 #38 Opublikowano 26 Lipca 2019 @Gonzo19 Mam podobnie. U mnie wystarczy, ze zadana kotla ustawie duzo wyzej niz zadana bufora, histerezy h1 i h2 ( Plum) ustawiam nisko i w standarcie nic nie moduluje.
Gonzo19 Opublikowano 26 Lipca 2019 #39 Opublikowano 26 Lipca 2019 @Visitor1230, Ty nie masz zaworu 3D na powrocie, u Ciebie działa to inaczej.
Gość Visitor1230 Opublikowano 26 Lipca 2019 #40 Opublikowano 26 Lipca 2019 @Gonzo19 Masz na mysli powrot z bufora? Mam.
Gonzo19 Opublikowano 26 Lipca 2019 #41 Opublikowano 26 Lipca 2019 Tak, powrót z bufora. W innym wątku pisałeś że nie masz. Nawet wykresy wstawiales.
Gość Visitor1230 Opublikowano 26 Lipca 2019 #42 Opublikowano 26 Lipca 2019 5 minut temu, Gonzo19 napisał: Tak, powrót z bufora. W innym wątku pisałeś że nie masz. Nawet wykresy wstawiales. Niemozliwe. Mam 3d na obiegu kociol-bufor. A screenshotach jakie wklejalem 3 d jest taz na obiegu bufor-grzejniki. I to sie nie zgadza. Za buforem mam 4D. Moj Plum nie chce jakos wykazac tego 4D.
Gonzo19 Opublikowano 26 Lipca 2019 #43 Opublikowano 26 Lipca 2019 gdzies wstawiałes wykres ładowania bufora, ze zarówno dolna jak i górna temp. wzrastają tak samo(równolegle) i tam cos wspomniałes o braku 3D. Ale znalazłem inna wypowiedź W dniu 30.09.2018 o 21:28, Visitor1230 napisał: Mam zabezpieczenie 3D na powrocie z bufora ustawione recznie i to prawie by sie zgadzało, masz 3D, ale nie termostatyczny, masz reczny a ten ma zupełnie inna charakterystykę niz termostatyczny
Gość Visitor1230 Opublikowano 26 Lipca 2019 #44 Opublikowano 26 Lipca 2019 No jak zwal tak zwal. Mam ustawiany recznie. Zgadza sie. Zabieg montazu zaworu bez silownika byl celowy. Instalator sie uparl, ze musi byc. Ale poszedl na kompromis i nie zamontowal silownika. Uwazam, ze ochrona powrotu przy buforze to taki kwiatek do korzucha. A powrot na poziomie 45° ( krotkotrwaly) krzywdy kotlowi nie wyrzadzi. Ale to nie watek zeby tu sie rozwodzic o 3 D.
kuszamot Opublikowano 13 Grudnia 2019 #45 Opublikowano 13 Grudnia 2019 Witam wszystkich. Jestem tu nowym użytkownikiem pieca na pelet i chciałbym poznać waszą opinię na temat ustawień mojego kotła marki Biawar Pellux 100/20 Touch, palnik PBMAX 20.1, model kotła: K-PAA20, typ podajnika: PP12. Po montażu przez instalatorów kocioł jest nie stabilny, bardzo często się odpala i boję się aby przez to nie doszło do szybkiej awarii zapalarki. Kocioł pracuje od miesiąca a jest już ponad 300 rozpaleń, czy jest to normalne? Druga sprawa to ilość spalonego peletu na dobę, jest to 30 kg, pelet mam certyfikowany firmy Graf z Chełma z normą EN plus, 4,6KWH/KG, budynek 180 m2 z ocieplonym wełną dachem, ściany zewnętrzne budynku to półtorej pustaka z szczeliną wypełnioną specjalną pianką termiczną. Sterowanie mam pogodowe a w pokoju ecoSTER TOUCH, włączony PID. Nie mam ogrzewania podłogowego tylko same grzejniki, bufor na cwu 200l, zawór 4d z siłownikiem. Ustawienia jakie zostały wprowadzone przez instalatorów: temp. ochrony powrotu: 40 stopni C histereza powrotu: 5 stopni C temp. załączania pomp co: 40 stopni C temp zadana zaworu: 35 - 85 stopni C temp. zadana kotła: 55 - 80 stopni C (gdy jest w danym momencie 70 zadanej temp to rzadko dochodzi do 55 stopni, wygląda to tak jakby piec nie osiągał zadanej temperatury) histeryza kotła: 10 stopni C krzywa grzewcza kotła: 2,5 krzywa grzewcza mieszacza: 1,4 cykl pracy podajnika: 20 sec. 100% praca podajnika: 5 sec. moc nadmuchu 100%: 2650 obr/min 50% praca podajnika: 2,9 sec moc nadmuchu 50%: 1800 obr/min 30% praca podajnika: 2,5 sec moc nadmuchu 30%: 1450 obr/min 50% histeryza H2: 5 stopni C 30% histeryza H1: 3 stopnie C czas nadzoru: 5 min czas podawania nadzór: 1,1 sec czas cyklu nadzór: 20 sec moc nadmuchu nadzór: 900 obr/min min. temp. kotła: 55 stopni C max. temp. kotła: 80 stopni C wydajność podajnika 9.0 kg/h min. temp. mieszacza: 35 stopni C max. temp. mieszacza: 85 stopni C kocioł pracuje z mocą 10kw jak do tej pory. Szukałem wszędzie w Internecie jakichś porad, wskazówek ale niczego konkretnego nie znalazłem więc zdecydowałem się napisać na forum bo nie dowiedziałem się też nic od moich instalatorów, a mam wrażenie że kocioł jest nie stabilny, zbiera się również dużo czarnej sadzy przy czopuchu jak i na ściankach w piecu. Będę bardzo wdzięczny za jakiekolwiek sugestie.
Gość Visitor1230 Opublikowano 13 Grudnia 2019 #46 Opublikowano 13 Grudnia 2019 14 minut temu, kuszamot napisał: krzywa grzewcza kotła: 2,5 Sterowanie pogodowe kotla dla testow wylacz. 14 minut temu, kuszamot napisał: histeryza kotła: 10 stopni C Przy zadanej 70 histereze ustaw na obecne warunki na 15° 15 minut temu, kuszamot napisał: krzywa grzewcza mieszacza: 1,4 Przy tak oieplonym domu troche wysoko. ustaw dla testow na 1.0 - 1.1 17 minut temu, kuszamot napisał: wydajność podajnika 9.0 kg/h Jezeli pellet ma w sobie pyl to po kilku dniach uzytkowania zrob przewazenie pelletu. Wtedy wydajnosc bedzie bardziej rzeczywista. Ja uzytkuje Lave i musialem skorygowac do 6,8kg/godz. I regularnie co zasyp otwieraj lekko inspekcje na dole rury podajnika zeby spuscic pyl.Tylko tak zeby caly pellet z rury nie zlecial ( w przypadku pustego zbiornika) 21 minut temu, kuszamot napisał: kocioł pracuje z mocą 10kw jak do tej pory. Ze wzgledu na powyzszy punkt, wskazywana moc moze byc zafalszowana. Wlacz fuzzy logic. Histerezy h1 i h2 nie beda wtedy brane pod uwage. W Biawarach dobrze sie sprawdza sonda lambda. Gdybys mial econet mozna by dopatrzec sie wielu rzeczach na wykresie.
kuszamot Opublikowano 13 Grudnia 2019 #47 Opublikowano 13 Grudnia 2019 Ok, dzięki za sugestie. Będę testował.
kuszamot Opublikowano 14 Grudnia 2019 #48 Opublikowano 14 Grudnia 2019 Po tych zmianach zadana temperatura na zaworze mieszającym wynosi 45 stopni C, kotła 70, kocioł pracuje do tej temperatury potem wchodzi w nadzór i temperatura wzrasta jeszcze do 80, zmieniłem jeszcze temp powrotu bo była na 40 a w instrukcji jest napisane, że musi być 55, nie robiłem jeszcze korekty ważenia pelletu, obserwuję jak będzie się zachowywał
Gość Visitor1230 Opublikowano 14 Grudnia 2019 #49 Opublikowano 14 Grudnia 2019 Temp za zaworem… Masz silownik rozumiem. Nastawa stala czy od pogodowki, pokojowki? Wzrost kotla spoczynkowy to rzecz normalna. Zwlaszcza gdy odbior jest niski. Zapomnialem ci napisac, ze pid dazy do stalej pracy kotla i zawsze ciagnie o 5 stopni wyzej niz zadana. Ustaw zadana na 65°. Ochrona powrotu moze byc ustawiona na 40. Zawor bedzie sie zachowywal stabilniej jezeli nie ma stalej nastawy. A powrot jezeli bedzie utrzymywal sie powyzej 45 stopni i sobie oscylowal w gore kotlowi to nie zaszkodzi. Dla stabilnej pracy zaworu lepiej jest gdy pompa pracuje caly czas. Tzn nie odlacza jej np ster pokojowy w przypadku uzyskania pokojowki.
kuszamot Opublikowano 15 Grudnia 2019 #50 Opublikowano 15 Grudnia 2019 Tak mam siłownik, nastawa temp kotła w menu serwisowym jest od 55 do 80 stopni ale steruje nią pogodówka i pokojówka. Wczoraj przeważyłem pelet z podajnika i wyszło mi 11,7 kg/h czyli instalator z głowy wcześniej mi ten parametr ustawił. Teraz piec pracuje z mocą 13,4kw. zastanawia mnie też kwestia dmuchawy, czy tutaj też obroty nie powinne być inne, domyślne ustawy sporo się różnią. Aczy krzywa grzewcza kotła 2.5 jest ok? Pompa co wyłącza się gdy temp w pokoju jest taka jaka zadana i gdy temp na kotle spadnie poniżej 40
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.