Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czytając forum wychodzi na to, że najlepszy byłby kocioł z dużą pojemnością wodną, pionowym wymiennikiem najlepiej rurowy, z palnikiem Revo lub kipi. Co byście polecili w budżecie do 13tys? 

Opublikowano (edytowane)

Na Twoim miejscu poszukalbym kotła z palnikiem Kipi lub Revo, niekoniecznie z jak największą pojemnością wodną. Do tego bufor 500-700 L i będzie to najlepsze rozwiązanie. W kwocie 13 tys za kocioł+bufor powinieneś się zmieścić

Pomyśl również o tym, czy nie warto trochę dołożyć kasy i kupić jakąś sprawdzoną, duńską , szwedzką lub włoską konstrukcję (Blackstar, Biawar, Laguna)

Skąd dokładnie jesteś, kolego @Kropapl?

Edytowane przez Benton661
Opublikowano

Krotoszyn, wielkopolska, blisko mam producentów z Pleszewa. To kocioł slimko ewentualnie vario 5 lub pellar adamkiewicza z buforem 500l byłby dobrym rozwiązaniem? 

Opublikowano

Osobiście szukalbym kotła z pionowym wymiennikiem, mniej się brudzi i dłużej zachowuje wysoką sprawność. Nie wiem, jakiego rodzaju są wymienniki w tych kotłach, podjedź, zobacz, również pod kątem wygody czyszczenia. Jest bardzo wiele kotłów, z którymi można ożenić Kipi lub Revo i z buforem jak najbardziej będą dobrze działać

Opublikowano

Tak jak pisze kolega wyżej jak masz blisko podjedź i zobacz u tych producentów. I podejmij właściwą decyzję. I daj znać o swych odczuciach na co się zdecydowałeś.

Opublikowano

Z tego co widziałem w ofertach, ciężko będzie znaleźć kocioł 12 kw z pionowym wymiennikiem, te małe mają wymiennik poziomy

Opublikowano

Tak poziomy ale rurowy typowo pelletowy wymiennik  stworzony tylko pod pellet np. SliMko 12 kw.

Opublikowano
2 godziny temu, Kropapl napisał:

Z tego co widziałem w ofertach, ciężko będzie znaleźć kocioł 12 kw z pionowym wymiennikiem, te małe mają wymiennik poziomy

Biawar, Edilkamin Laguna, Blackstar. Co byś z tego nie wziął, będziesz zadowolony.

Opublikowano

A co byście powiedzieli o DEFRO GAMMA 15 kW? Wygląda na typowego peleciaka i według specyfikacji jest ok, tylko nie wiem jak sprawuje się palnik od defro

Opublikowano

Z "typowego peleciaka" to ma wymiennik pionowy, na tym się zalety kończą. Przecież to oprócz zasobnika nie różni się niczym od produkowanej od przynajmniej 3 lat Sigmy. Ja myślę że temat tu już został wyczerpany ale ty nadal czegoś szukasz, pewnie ktoś Cię namawia i tak zrobisz jak uważasz.

Opublikowano

Cały czas szukam sensownego kotła za sensowne pieniądze, viteco eg pellet mini wydaje mi się ciekawy, nie miał bym problemu z serwisem, ale póki co nie znalazłem żadnych opini, oprócz tego że to dobry kocioł. 

Opublikowano

W tych czasach nie ma problemu z serwisem, chyba że od razu nastawiasz się na problemy z kotłem. Ja zdania nie zmienię, kupisz jeden z 3 proponowanych to będziesz zadowolony. Biawar najtańszy, nie wiem czy jest coś w lepszego w tych pieniądzach. No jeszcze Ferroli Biopellet. Kocioł to typowy peleciak, za jakieś 9500zl masz powiększony pojemnik na pellet i internet oraz wbudowany układ pompowy. I tu masz typowego peleciaka.

http://sanitsystem.pl/id,2101/prod,kociol-na-pellet-ferroli-biopellet-18+-montaz

Opublikowano (edytowane)

Ferroli biopelet i biopelet pro jest fajną opcją, a czy obsłuży z osobna ogrzewanie na grzejniki i podłogowkę plus boiler? Nie przewiduje montażu bufora. 

Edytowane przez Kropapl
Opublikowano (edytowane)

Wszystko da radę. Jak zadzwonisz do gościa z w/w strony to on Ci wszystko opowie. To Puławiak.

Edytowane przez eliks
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam. Potrzebuje pomocy. Piec Viteco mini 16 z palnikiem revo. Czy ktoś może wysłać swoje ustawienia na ten piec? Powierzchnia grzewcza 100 metrów, wszystko w podłogówce i nie mogę zejść ze spalaniem poniżej 30 kg. Peleton lava, już długo garażowany. Z góry dzięki za pomoc, bo ja już sam wymiękam:-)

Opublikowano (edytowane)

Wrzuć swoje ustawienia, napisz jak ocieplony dom, schemat instalacji też będzie tu potrzebny. Jak dlugo kocioł pracuje?

Opublikowano

Ustawienia nie do końca dobre, ale tym zajmiemy się później. Interesuje mnie schemat obwodu kotłowego, konkretnie jak zrealizowana jest ochrona powrotu i jaki mieszacz (3d, 4d) jest w instalacji

Opublikowano

Jaka jest zadana na kotle?

Opublikowano (edytowane)
20 minut temu, Organista1 napisał:

Opublikowano
Temperaturę na powrocie mam 38- 42stopnie

A czytałeś instrukcje od swojego kotła?
Tam podają min temp powrotu 46. I w protokole odbioru jest miejsce aby wpisac jaki sposób ochrony jest zainstalowany.
Co masz z tego zainstalowane?
A prawda jest taka ze twoj hydraulik nie wie o czym mówi.
Musisz zapewnić min 55 na powrocie. Wtedy można dalej gadać.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
  • Zgadzam się 1