pastor Opublikowano 5 Czerwca 2019 #26 Opublikowano 5 Czerwca 2019 Czytałem to samo ogłoszenie? Cena jest za tonę i jednocześnie informuje cie sprzedawca ze towar jest na palecie 66 worków 990 kg. Nigdzie nie jest napisane ze zapłacisz za tonę a dostaniesz mniej. Jak kupujesz w sklepie i cena jest podana za kg a opakowanie masz 850g to płacisz za 1kg czy za 850? Oczywiście nie wykluczam ze sprzedawca wprowadza w błąd. Świadomie lub nie. Wg mnie do ogłoszenia nie można się w żaden sposób na razie przyczepić. Moim zdaniem szukasz awantury
gilal Opublikowano 5 Czerwca 2019 #27 Opublikowano 5 Czerwca 2019 Tak, tak tu jest jak piszesz. Może dla ogłoszeniodawcy chodzi przy zakupie tej większej ilosci, ale to powinno być opisane
pastor Opublikowano 5 Czerwca 2019 #28 Opublikowano 5 Czerwca 2019 Nie No szukacie dziury w całym. Co ma napisać?
Gość Trener40 Opublikowano 5 Czerwca 2019 #29 Opublikowano 5 Czerwca 2019 Być może się mylę co do sprzedawcy, więc poczekam co mi odpisze. Pastor..., a z drugiej strony tego medalu... Zwróć proszę uwagę jak ludzie na forum piszą " ja kupie tonę za 850 zł ( paletę) zapytaj się jednego i drugiego ile było na tej palecie :) he he
pastor Opublikowano 5 Czerwca 2019 #30 Opublikowano 5 Czerwca 2019 To już zupełnie inna bajka. Ludzie zamiennie często używają tego zwrotu. A niejednokrotnie nie precyzują. Może kupili paletę pelletu w cenie x za tonę. I wszystko gra. Tego nie piszą. Czyli nie wiemy tez czy podają niewłaściwe dane a jeśli nawet czy robią to swiadomie A może wszyscy kupują normalnie jak na całym świecie i nikomu nie przychodzi szukać przekrętów tam gdzie ich nie ma?
Gość Trener40 Opublikowano 5 Czerwca 2019 #31 Opublikowano 5 Czerwca 2019 650 zł za tonę, która ma 990 kg. A w odpowiedzi na moje zapytanie juz brzmi " za paletę", co nie zmienia faktu, że na palecie jest mniej niż tona, a w ogłoszeniu cena podana za tonę.... 10 kg spierniczyło :) Także ludziska.... Lepiej dopytujcie ile rzeczywiście kupujecie i za jaką ilość płacicie. Pozdro ludziska :)
Benton661 Opublikowano 5 Czerwca 2019 #32 Opublikowano 5 Czerwca 2019 Hehehe, do tej wagi doliczają wagę samej palety, która przecież też swoje waży
Gość Trener40 Opublikowano 5 Czerwca 2019 #33 Opublikowano 5 Czerwca 2019 ..., a przy odbiorze osobistym dostaniesz tą paletą w łeb i usłyszysz " weź se Pan to zmiel, wysrugaj i sprasuj, a otrzymasz brakujące 10 kg... He he he
sambor Opublikowano 5 Czerwca 2019 #34 Opublikowano 5 Czerwca 2019 Z tą paletą to często jest problem gdyż kurierzy ponoć inaczej liczą do 1 t a inaczej powyżej 1t i dlatego aby nie podwyższać kosztów przesyłki dają na paletę mniej niż 1 tona. Tak tłumaczył mi 1 sprzedawca kilka lat temu i może to i prawda.
eliks Opublikowano 6 Czerwca 2019 #35 Opublikowano 6 Czerwca 2019 Oprócz ilości worków jest jeszcze ważniejsza sprawa, ile w takim opakowaniu faktycznie jest kilogramów. Znajomy kiedyś kupił pelet to w worku miał między 13,2 a 14,6kg.
Gość Trener40 Opublikowano 6 Czerwca 2019 #36 Opublikowano 6 Czerwca 2019 Eliks... Może nie wszyscy są tacy, ale z pewnością pewna taka grupa się znajdzie i nie dosyc , że na palecie jest 975 kg, to jeszcze we workach brakuje, ale powiem Ci są tego ++ +, ponieważ teraz nie powiesz znajomemu " spaliłem 3 tony, tylko spaliłem 2.7 tony :) no i kurier odbierze to jako tona :)
pastor Opublikowano 6 Czerwca 2019 #37 Opublikowano 6 Czerwca 2019 Przykre to. Pytanie czy robią to świadomie czy tacy beznadziejni sa w swojej pracy. Bo np skopiowali ogłoszenie i tylko cenę zmienili. Albo ktoś kiedyś coś napisał i nikomu się nie chce weryfikować. Pytałeś czemu tak jest skonstruowane ogłoszenie?
Gość Trener40 Opublikowano 6 Czerwca 2019 #38 Opublikowano 6 Czerwca 2019 Nie wnikalem u sprzedawcy w treść ogłoszenia... Teraz czekam od kolejnego na odpowiedź ile ma worków ma na palecie, bo w ogłoszeniu również jest to magiczne słowo " TONA" I właśnie chyba o to słowo chodzi... Zresztą każdy klient jak dzwoni do sprzedawcy, to się pyta? Panie, a po ile TONA? Mało kto pyta się " Panie, a po ile paleta? Dlatego domniemywam, że w większości ogłoszeń gdzie jest podana cena, to cena za paletę na której jest różnie pakowane (975/990/1005) kg. Ludzie zamawiają i paleta leci do klienta...
pastor Opublikowano 6 Czerwca 2019 #39 Opublikowano 6 Czerwca 2019 O i może na tym jadą. Nikt nie wnika. Tylko szuka dalej.
Patrol Opublikowano 7 Czerwca 2019 #40 Opublikowano 7 Czerwca 2019 pytajcie od razu o wagę worka, bo tu mają spore pole manewru (perełki zdarzały się po 13,8-14,0kg) co przy 65 workach wyjdzie 900kg
Benton661 Opublikowano 7 Czerwca 2019 #41 Opublikowano 7 Czerwca 2019 Potwierdzam. Specjalnie kupiłem wagę sklepową. Z kilku partii próbnych wartości potrafią szokować
Gość Trener40 Opublikowano 8 Czerwca 2019 #42 Opublikowano 8 Czerwca 2019 10 godzin temu, Benton661 napisał: Specjalnie kupiłem wagę sklepową. Pójdę tym tropem i jak już zacznie się sezon będę wyrywkowo sprawdzał.
Gość Trener40 Opublikowano 9 Czerwca 2019 #43 Opublikowano 9 Czerwca 2019 W dniu 6.06.2019 o 15:02, Trener40 napisał: Teraz czekam od kolejnego na odpowiedź ile ma worków ma na palecie https://www.olx.pl/oferta/pellet-z-certyfikatem-enplus-a1-eco-wirex-lodz-CID628-IDzVNDv.html Dopiero dziś otrzymałem odpowiedź. U tego sprzedawcy wygląda, to jakoś w miarę normalnie... Ciekaw jestem ilu już zaczęło ważyć zakupione worki :)
tedi90 Opublikowano 9 Czerwca 2019 #44 Opublikowano 9 Czerwca 2019 W dniu 5.06.2019 o 16:16, Trener40 napisał: Zwróć proszę uwagę jak ludzie na forum piszą " ja kupie tonę za 850 zł ( paletę) zapytaj się jednego i drugiego ile było na tej palecie :) he he Nie żebym pouczał ludzi jak mają pisać na forum ale najbardziej miarodajną informacją jest po prostu cena za worek z zaznaczeniem jego wagi razem z dostawą i daje przykład - kupiłem 3 palety certyfikowanego pelletu w cenie 13,50 za worek 15kg i wszystko jasne!
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.