Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Pierwszy sezon z kondensatem.

bartekr

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Kończy się pierwszy sezon na kotle kondensacyjnym. Kocioł pracuje na stalowej grawitacyjnej instalacji z grzejnikami aluminiowymi. Nie ma podłogowki.

Kocioł jest sterowany termostatem włącz wyłącz. 

Moje pytanie brzmi. Jaki typ sterowania do takiej instalacji zastosować na następny sezon. Zostawić tak jak jest. Czy upchnąć na grzejniki głowice termostatyczne? Dodać sterownik pogodowy? 

Opublikowano

Junkers cerapur Smart zsb 24 5c.

Ma wbudowaną automatykę. Czujnik zewnętrzny kupię o sobie założę tak czy siak.

Pytam o takie coś ponieważ mam ochotę zrobić sterowanie kotłem ale głowicami termo. Czyli jeśli któraś głowica na grzejniku ma zapotrzebowanie to kocioł pracuje ale grzeje tylko jedno pomieszczenie to w którym termostat grzejniowy wykrywa za niska temp.

Ma to rację bytu?

Opublikowano

A czy to prawda, że kondensaty najbardziej lubią się z podłogówką z racji niskiej temperatury powrotu która umożliwia zajście kondensacji?
Ktoś mi mówił, że kocioł gazowy kondensacyjny przy tradycyjnych grzejnikach nie ma sensu.

Opublikowano

Prawda w kwestii podłogówki z kondensatem. Z grzejnikami nie do końca, ważne aby w kotle zachodziło zjawisko kondensacji. Gdy jego nie ma to z ekonomicznej pracy kotła nici.

Opublikowano
21 minut temu, Mieczyslaw napisał:

że kocioł gazowy kondensacyjny przy tradycyjnych grzejnikach nie ma sensu.

Aby był sens to grzejniki muszą być dobranie do temp pracy do 55C czyli praktycznie grzejniki dobrane do kotła węglowego przy przejściu na kocioł kondensacyjny powinny być w większości przypadków powiększone 2,5 - 3 razy.

Opublikowano

To może przy tych starych żeliwnych grzejnikach ta  kondensacja zachodziła by częściej ;)

W dniu 10.04.2019 o 20:18, bartekr napisał:

Pytam o takie coś ponieważ mam ochotę zrobić sterowanie kotłem ale głowicami termo. Czyli jeśli któraś głowica na grzejniku ma zapotrzebowanie to kocioł pracuje ale grzeje tylko jedno pomieszczenie to w którym termostat grzejniowy wykrywa za niska temp.

Ma to rację bytu?

Przepraszam, że się tak wtrąciłem i sorry, że nie edytowałem.

Polecam jakieś dobre głowice elektroniczne które w nocy ustawiają się na niższą temperaturę którą sobie nastawisz.

A co do tego kotła to nie możesz zrobić zwrotu i wymienić go na zwykły? Nie wiem czemu ktoś Ci nie odradził kondensatu przy zwykłych grzejnikach..
Chyba, że się mylę i jakimś cudem jest to 30 stopni maksymalnie na powrocie?

Opublikowano

Czujnik kup koniecznie

Ma to rację bytu?

Jak dla mnie przekombinowane. Zwykłe głowice też tak zadziałają z tą różnicą, że kocioł sam się wyłączy jak wszystkie się zamkną (w łazience powinny być cały czas otwarte). Ustaw sobie blokadę palnika albo płomienia (nie pamiętam nazwy) na kilka (naście) minut.

Parametry 2.3b i 2.3C na kotle

5 godzin temu, Mieczyslaw napisał:

A czy to prawda, że kondensaty najbardziej lubią się z podłogówką z racji niskiej temperatury powrotu która umożliwia zajście kondensacji

Tak

Ktoś mi mówił, że kocioł gazowy kondensacyjny przy tradycyjnych grzejnikach nie ma sensu.

Jeśli masz ciepło utrzymując na kotle temperatury poniżej 55 stopni, to kondensacja zachodzi cały czas.

Opublikowano
13 godzin temu, Mieczyslaw napisał:

To może przy tych starych żeliwnych grzejnikach ta  kondensacja zachodziła by częściej ;)

Stare żeliwne grzejniki dobierane były ( o ile w ogóle były liczone ) dla grawitacji oraz temperatur Tz/Tp - 90/70 C.

Opublikowano

Na zasilaniu nie przekraczam temperatury 44 stopni. Grzejniki są za duże nawet do pieca węglowego bo pałac w węglowym pasowało by ustawiać temp około 40 -45 stopni co jest nie możliwe. Czyli ten sezon moim zdaniem paliłem z zachowaniem kondensacji.

Opublikowano
6 godzin temu, gmaj22 napisał:

Stare żeliwne grzejniki dobierane były ( o ile w ogóle były liczone ) dla grawitacji oraz temperatur Tz/Tp - 90/70 C.

Tak, tylko często później budynek był docieplany.

5 godzin temu, bartekr napisał:

Na zasilaniu nie przekraczam temperatury 44 stopni. Grzejniki są za duże nawet do pieca węglowego bo pałac w węglowym pasowało by ustawiać temp około 40 -45 stopni co jest nie możliwe. Czyli ten sezon moim zdaniem paliłem z zachowaniem kondensacji.

Dokładnie tak

Opublikowano

Czyli myślę dobrze. A chce żeby termostaty grzejnikowe sterowały piecem bo mam dom z półpiętrami. I ciężko jest o dobrą temp. W pomieszczeniach. Wystarczy że na dole siadzie kilka osób i połowa domu zimną bo termostat nie włącza kotła. Tak samo jest jeśli ktoś siedzi na górze. Próbowałem we wszystkich pokojach i przedpokojach. Walka z wiatrakami....

Opublikowano
W dniu 10.04.2019 o 19:15, bartekr napisał:

Witam pierwszy sezon na kotle kondensacyjnym z grzejnikami aluminiowymi, nie ma podłogowki.

Te grzejniki niezbyt się nadają.

Kotły kondensacyjne efektywniej pracują z niską temperaturą wody grzewczej, a grzejniki to ciepło przekazują do pomieszczenia przez promieniowanie i konwekcję , te grzejniki aluminiowe są oparte głównie na konwekcji, więc zmniejszająca się temperatura wody grzewczej powoduje znaczy spadek ich wydajności. 

Grzejniki aluminiowe 92-96 % ciepła  przekazują przez konwekcję, a tylko 4-8 % przez promieniowanie, gdyby to były grzejniki płytowe to było by lepiej, grzejniki płytowe tylko 65 %  ciepła  przekazują przez konwekcję, a  35 % przez promieniowanie, grzejniki oddające ciepło przez promieniowanie, efektywniej pracują na niskiej temperaturze wody grzewczej.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Rozumiem jeśli chodzi o grzejniki, ale one mają 5 lat na chwilę obecną nie stać mnie na wymianę. 

Chodzi mi tylko o sterowanie kotłem. 

Mam radiowy termostat salus. Wiecie może czy do stacji odbiorczej da radę sparować drugi taki termostat? Jeden na górze w pokoju drugi na dole i element wykonawczy w kotle.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.