Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Wychładzanie bojlera - zawór zwrotny klapkowy czy spręzynowy? Grawitacja.

user2018

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Bojler poziomy, wężownica ma przyłącza 5/4 cala, za śrubunkiem redukcja i do kotła rury 1 cal, grawitacyjne grzanie działa. Problem po wygaszeniu kotła, bojler się wychładza jak nie zostanie odcięty zaworem kulowym. Chcę założyć zawór zwrotny, z przyczyn technicznym może być on tylko na zasilaniu wężownicy, zawór zwrotny 5/4 cala, lepiej dać klapowy czy sprężynowy z wyjętą sprężyną? Który będzie miał mniejsze opory? Chciałbym zachować działanie grawitacyjne.

Opublikowano

IMG_20190325_141257.thumb.jpg.60fac810454054a3628da5f88839f3c4.jpg

Tak wygląda zasilanie wężownicy bojlera, myślałem aby zawór odcinający przenieść na ten "pionowy" odcinek a u góry, zaraz za śrubunkiem dać zawór zwrotny. Dalej rura jest przyspawana do kotła a nie mam calowej narzynki na powrocie też niema miejsca aby dać zawór zwrotny, byłoby trzeba ciąć i gwintować.

Opublikowano

Na wygaśniętym zimnym kotle zobacz którą rurą ciepło zwiewa z bojlera. Powinno górną, ale czasem potrafi pociągnąć odwrotnie i wtedy różnicowy może być zbyt delikatny i nie zatrzyma obiegu. Wydaje się być nieprawdopodobne, ale różne cuda już widziałem...

Opublikowano

Nie cuda o tym decydują, tylko lokalizacja pomp oraz miejsce wpięcia powrotu CWU. ;)

Jeśli pompa CO jest na powrocie kotła, to pociągnie dolną.

A jak powrót CWU wpięty przy samym kotle, to pompa CO wypchnie wodę przez wężownicę na obieg CO. 

Zawór zwrotny skutecznie w tym przeszkodzi.

Opublikowano

Kolega napisał, że działa na grawitacji. Rozumiem, że cała instalacja na grawitacji ? Jak da ZZ sprężynowy to może się wcale nie otworzyć. Woda pójdzie gdzie będzie lżej...Klapowy raczej tylko w poziomie. Zostaje różnicowy lub zwrotny z wyjętą sprężyną. Ten ostatni zamocowany w pionie wydaje się być najlepszy.

Opublikowano

Klapowy może być również w pionie pod warunkiem, ze przepływ z dołu do góry.

Opublikowano

Pompę mam na powrocie do kotła, jednak nie jest ona cały czas używana dlatego ważna jest grawitacja.

Ceny tych zaworów są praktycznie jednakowe, miejsca w poziomie jak i pionie kawałek da się znaleźć na zasilaniu więc zawór różnicowy kulowy najlepiej się sprawdzi czy może ktoś jeszcze stawia, że klapowy lub sprężynowy bez sprężyny będzie lepszy?

@sambor różnicowy calowy tak jak rura czy dać np. 5/4 i redukcje?

Opublikowano

Jak różnicowy to najlepiej w pionie jak na rysunku sambora. Tylko zawór odcinający moim zdaniem przenieś między różnicówkę a kocioł. Będziesz miał łatwiej na przyszłość np. przy jakichś pracach z tym zaworem. No i warto przed zakupem taki zawór porządnie w sklepie obejrzeć. Bo różnią się bardzo między sobą. I na pełnym otwarciu przepływy mogą być różne. Dla Ciebie najlepiej, żeby był jak największy dla grawitacji.

Opublikowano

Jeśli zawór odcinający, to najlepiej z półśrubunkiem i dławikiem przed samym zaworem różnicowym. Ułatwi to ewentualny montaż/demontaż.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.