mst Opublikowano 13 Lutego 2019 #1 Opublikowano 13 Lutego 2019 Cześć wszystkim Jestem na etapie wyboru opcji zasilania dla ogrzewania podłogowego oraz zasobnika wody. Oparte to będzie na kotle gazowym kondensacyjnym 1-funkcyjnym wolf CGB-2-14. Zasobnik na 200 litrów do tego ogrzewanie dwóch pięter (powierzchnia ogrzewania po około 75 mkw każda). W sumie dwa rozdzielacze i w sumie 14 pętli wg projektu, ale może być ich nawet około 16. Po kokoło 50 do 70 m każda. Boję się, że pompa wbudowana w wolfie, nie obsłuży bez automatyki takiej ilości pętli + zasobnika, dlatego zastanawiam się nad jakimś wsparciem. Znalazłem schemat obrazujący moją sytuację (w załączeniu). Załóżmy, że z kotła wyjdzie na zasilaniu 60 st c, to pójdzie trójnikiem na zasobnik oraz na sprzęgło. Pytanie, czy po sprzęgle powinien znaleźć się jeszcze jakiś dodatkowy mieszacz, który obniżyłby temp z 60 st C, które otrzyma sprzęgło z pieca do 30 st C, które chciałbym uzyskać w podłogówce (30 podałem jako przykład, może być więcej lub mniej). A więc kwestia sterowania tą temperaturą która będzie zasilała ogrzewanie podłogowe (z termostatu). W jaki sposób można uzyskać efekt o którym pisze? Czy sprzęgło samo będzie w stanie wyregulować temperaturę (z wykorzystaniem pompy do ogrzewania podłogowego)?
sambor Opublikowano 13 Lutego 2019 #2 Opublikowano 13 Lutego 2019 To zależy jakie jest zapotrzebowanie budynku na ciepło ? Jak 10-14kW to sam kocioł powinien wydać, a jak wiecej to sprzęglo lub nie i druga pompa + ew zaw 3-D mieszający. Schemat dla 2 obiegów masz poniżej
mst Opublikowano 13 Lutego 2019 Autor #3 Opublikowano 13 Lutego 2019 Czy z tej tabeli jest możliwe aby to odczytać? Tabela pochodzi z mojego projektu.
sambor Opublikowano 13 Lutego 2019 #4 Opublikowano 13 Lutego 2019 Niestety z tych danych się tego nie odczyta - szukaj - moc potrzebna do ogrzania lub suma strat cieplnych - wynik będzie w kW
mst Opublikowano 13 Lutego 2019 Autor #5 Opublikowano 13 Lutego 2019 Mam jeszcze coś takiego jak poniżej, tutaj chyba jest to lepiej widoczne.
sambor Opublikowano 13 Lutego 2019 #6 Opublikowano 13 Lutego 2019 Tu masz tylko dobrany z grubsza kocioł ale nie ma podanej mocy grzejnej w kW. Zgoda, kocioł może być 20kW ale ile potrzebuje budynek tego nie wiemy, ja podejrzewam że nie więcej niż 10kW, ale jak już masz tyle obliczeń to może tam to jest podane.
mst Opublikowano 13 Lutego 2019 Autor #7 Opublikowano 13 Lutego 2019 Później jeszcze poszukam. A tym czasem chciałbym zapytać, czy z Pana doświadczenia, w takim układzie potrzebne będzie sprzęgło? Czy wystarczy grupa pompowa z mieszaczem (podłączona bezpośrednio do zasilania z kotła), na której zadana zostanie np temperatura na podłogówkę załóżmy 30 st. C, a wszystko to co ponad, wróci do kotła gazowego. Grupa pompowa do obsługi dwóch rozdzielaczy i w sumie 16 obwodów. Nie potrzebuję obsługi dwóch stref, mógłbym to potraktować jako jedną strefę.
sambor Opublikowano 13 Lutego 2019 #8 Opublikowano 13 Lutego 2019 Jak masz projekt ogrzewania to można zobaczyć z niego czy jest potrzebna dodatkowa pompa i inne drobiazgi. Wg mnie to sam kocioł powinien to pociągnąć bez innych dodatków. Czyli warto to tak zrobić aby nie było ich potrzeba - odpowiedni projekt OP + reszta instalacji musi być zaprojektowana pod ten kocioł. Jak masz taki projekt to sprawdź w nim potrzebne ciśnienie dyspozycyjne i porównaj wydatkiem pompy w kotle przy tym ciśnieniu. Jak nie masz to trzeba go wykonać , gdyby było potrzeba pomocy to pisz na priv.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.