Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Problem z magazynowaniem i uzyskaniem ciepłej wody

zeglenmk

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

To ja bym ciągnął zasilanie i powrót z bojlera do kotła ,bo 22 to na grzejniki zostaw, a wyjście z pieca to pewnie z 6/4 cala 

ile grzejników wisi na tej pompie koło bojlera

Opublikowano

Powrót też? troche to komplikuję bo będę musiał spuszczać wodę ale jak nie ma innego wyjścia to zawołam kumpla ze sprzętem. 4 grzejniki są nad tą pompką

Opublikowano
33 minuty temu, zeglenmk napisał:

4 grzejniki są nad tą pompką

to może będzie można usunąć tą pompę i dać ją do bojlera

Opublikowano

mam taką nadzieję wtedy miałbym dwie sprawne pompki i jedna z nich mogłaby pójść na solary a druga na bojler. jutro kupuje potrzebne rzeczy i jak będzie jakiś postęp to będę pisał i szukał porady. dzięki za pomoc

Opublikowano

poszukaj rury 6/4cala 180mm długości z gwintami zewnętrznymi wstaw zamiast pompy zamknij jeden zawór na bojlerze i zobaczysz czy pompa CO da rade

Opublikowano
11 godzin temu, KubaSko napisał:

Zeby to mialo rece i nogi bez kombinacji alpejskich typu rtl na bojlerze itp. to autor musi zainwestowac w sterownik ktory raptem kosztuje mniej niz 200 zl. Zwlaszcza ze planuje solary.

Nie uważam, aby prosty zawór termostatyczny z głowicą i tzw. czujnikiem wyniesionym traktować jak kombinację alpejską. Autor szuka taniej, skutecznej i przede wszystkim dorażnej metody na zapanowanie nad temperaturą bojlera. Tu nie trzeba dodatkowych pomp, sterowników ani ciągnąć czujnika 15 metrów. Chyba, że zaproponujecie koledze bezprzewodowy? 

Co zaś do wystudzenia bojlera, to każdej, nawet najprostszy sterownik, ma funkcję "temperatura załączania pompy c.o.". Wystarczy ją ustawić np. na 40 -42 C.

Pompa do solarów musi współpracować z mieszaniną glikolu. Nie każda się do tego nadaje.

Opublikowano
2 godziny temu, gmaj22 napisał:

Co zaś do wystudzenia bojlera, to każdej, nawet najprostszy sterownik, ma funkcję "temperatura załączania pompy c.o.". Wystarczy ją ustawić np. na 40 -42 C.

kolega ma 45C ale brak zaworów chyba powoduje że grawitacja działa , bo ma 4 grzejniki nad bojlerem na piętrze

Opublikowano
5 minut temu, KubaSko napisał:

kupic pompe bo do tego bedzie zmuszony autor

Aco przy nowym bojlerze jeszcze dwuwężownicowyn jak pisze autor to pomp zaworów nie potrzeba będzie ,a remont to planuje po sezonie

Opublikowano

Nie rozumiem gdzie napisałem że pomp i zaworów na razie nie będę potrzebował? chodziło mi o rozbudowane sterowniki na kilka pomp więc nich dziwnego że nie chce ich jeszcze kupić skoro jestem jeszcze w szarej D! jak plany się pozmieniają to co? na allegro wystawię sterownik za 1500zł?  powoli najpierw jeden układ pózniej drugi ewentualnie solary i wtedy będę się zastanawiał jak to spiąć do kupy. Tak to dziś wygląda. akurat w instalacji powrotnej mam wkręconą mufę i zaślepkę co narysowałem na zdjęciu, mógłbym się tam wpiąć?

IMG_20190209_161510.jpg

bojler rysunek.jpg

IMG_20190212_183918.jpg

Opublikowano

boje się, że tu, to woda przebije się do CO a przy kotle się nie da ? Co prawda spróbować możesz .

Opublikowano

Mam jeszcze dwa pytanie. Czy w tym miejscu na zasilaniu od śmieciucha potrzebuję zawór zwrotny sprężynowy? Śmieciuch działa grawitacyjnie więc da rade otworzyć taki zawór? Chodzi mi o to żeby przypadkiem woda z Co zamiast na bojler nie szła na śmieciucha. Bojler ma większą średnice więc powinna iść prosto ale jednak mam jakieś obawy

IMG_20190213_210452.jpg

Opublikowano
W dniu 11.02.2019 o 22:25, mironw napisał:

Przyszedł mi dzisiaj ten sterownik po rozkręceniu obudowy moim oczom ukazało się to. Mam lutować tu kable czy co? jest 7 oznaczeń na białym tle obudowy a kropek do lutowania jest 6 ktoś coś wie na ten temat? i jeszcze jakiś bezpiecznik którego nie było w zestawię... chyba stąd ta promocja... Nadmienie że otrzymałem instrukcje ale nic takiego się w niej nie znajduje

IMG_20190213_223023.jpg

Opublikowano
W dniu 12.02.2019 o 22:23, mironw napisał:

boje się, że tu, to woda przebije się do CO a przy kotle się nie da ? Co prawda spróbować możesz .

Przebije i zaburzy prace na obwodzie na kaloryfery? Spróbuje się wpiąć w to miejsce ale jak pózniej sprawdzić czy to działa jak powinno? kaloryfery nie będę miały cyrkulacji czy o co chodzi?

Opublikowano

Do sterownika nie było dodatkowej wtyczki ?

21 godzin temu, zeglenmk napisał:

Spróbuje się wpiąć w to miejsce ale jak pózniej sprawdzić czy to działa jak powinno?

Jak grzejniki będą normalnie grzać to jest ok

zeglenmk sterownik.jpg

Opublikowano

Dzisiaj dzwoniłem do sklepu i powiedzieli mi że odkreca się jeszcze tą czarna obudowę i pod nią są wtyczki ale jeszcze nie zaglądałem na to 

50 minut temu, mironw napisał:

Jak grzejniki będą normalnie grzać to jest ok

No to zobaczę być może jutro. Mironw a co myślisz muszę montować zawór zwrotny tam przy bojlerze?

Opublikowano

miałeś podpiąć tylko pex do kotła a ja tam widzę jakąś miedź co to?

Opublikowano

Obok idzie druga z górnego trójnika na zasilaniu. Pewnie  grzejnik, o którym wcześniej wspominał?

Nie wiem czy zdecydowałes się w końcu na jedna pompę czy dwie. Jak dwie, to zawór zwrotny potrzebny na każdym obiegu.  Za pompą CWU już jeden masz. Nie ma za pompą CO. Mozesz dać ZZ w miejsce trójnika z korkiem.

Opublikowano
5 minut temu, gmaj22 napisał:

Za pompą CO już jeden masz.

zawór jest na cwu ta szara pompa ,tylko czy to zasilanie da rade na dwie

Opublikowano

Juz zdążyłem edytować... dzięki za czujnośc :)

Tam jest Cu 28 , więc 25 kW spokojnie na tym uciagnie :) Kwestia odpowiedniego przepływu i temperatury.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.