zeglenmk Opublikowano 11 Lutego 2019 Autor #51 Opublikowano 11 Lutego 2019 OK jutro dzwonię i zamawiam jak poczynię jakieś postępy to wrzucę zdjęci. Wyglądają jak przedłużki nic na nich nie jest napisane
zeglenmk Opublikowano 11 Lutego 2019 Autor #52 Opublikowano 11 Lutego 2019 Mierzyłem po zewnętrznej Cu 22 a peks 20/21
mironw Opublikowano 11 Lutego 2019 #53 Opublikowano 11 Lutego 2019 To ja bym ciągnął zasilanie i powrót z bojlera do kotła ,bo 22 to na grzejniki zostaw, a wyjście z pieca to pewnie z 6/4 cala ile grzejników wisi na tej pompie koło bojlera
zeglenmk Opublikowano 11 Lutego 2019 Autor #54 Opublikowano 11 Lutego 2019 Powrót też? troche to komplikuję bo będę musiał spuszczać wodę ale jak nie ma innego wyjścia to zawołam kumpla ze sprzętem. 4 grzejniki są nad tą pompką
mironw Opublikowano 11 Lutego 2019 #55 Opublikowano 11 Lutego 2019 33 minuty temu, zeglenmk napisał: 4 grzejniki są nad tą pompką to może będzie można usunąć tą pompę i dać ją do bojlera
zeglenmk Opublikowano 11 Lutego 2019 Autor #56 Opublikowano 11 Lutego 2019 mam taką nadzieję wtedy miałbym dwie sprawne pompki i jedna z nich mogłaby pójść na solary a druga na bojler. jutro kupuje potrzebne rzeczy i jak będzie jakiś postęp to będę pisał i szukał porady. dzięki za pomoc
mironw Opublikowano 11 Lutego 2019 #57 Opublikowano 11 Lutego 2019 poszukaj rury 6/4cala 180mm długości z gwintami zewnętrznymi wstaw zamiast pompy zamknij jeden zawór na bojlerze i zobaczysz czy pompa CO da rade
gmaj22 Opublikowano 12 Lutego 2019 #58 Opublikowano 12 Lutego 2019 11 godzin temu, KubaSko napisał: Zeby to mialo rece i nogi bez kombinacji alpejskich typu rtl na bojlerze itp. to autor musi zainwestowac w sterownik ktory raptem kosztuje mniej niz 200 zl. Zwlaszcza ze planuje solary. Nie uważam, aby prosty zawór termostatyczny z głowicą i tzw. czujnikiem wyniesionym traktować jak kombinację alpejską. Autor szuka taniej, skutecznej i przede wszystkim dorażnej metody na zapanowanie nad temperaturą bojlera. Tu nie trzeba dodatkowych pomp, sterowników ani ciągnąć czujnika 15 metrów. Chyba, że zaproponujecie koledze bezprzewodowy? Co zaś do wystudzenia bojlera, to każdej, nawet najprostszy sterownik, ma funkcję "temperatura załączania pompy c.o.". Wystarczy ją ustawić np. na 40 -42 C. Pompa do solarów musi współpracować z mieszaniną glikolu. Nie każda się do tego nadaje.
mironw Opublikowano 12 Lutego 2019 #59 Opublikowano 12 Lutego 2019 2 godziny temu, gmaj22 napisał: Co zaś do wystudzenia bojlera, to każdej, nawet najprostszy sterownik, ma funkcję "temperatura załączania pompy c.o.". Wystarczy ją ustawić np. na 40 -42 C. kolega ma 45C ale brak zaworów chyba powoduje że grawitacja działa , bo ma 4 grzejniki nad bojlerem na piętrze
KubaSko Opublikowano 12 Lutego 2019 #60 Opublikowano 12 Lutego 2019 Doraźna nie znaczy chwilowo, mozna pomyslec przyszlosciowo zamiast po przerobce za pare lat wyrzucic rtl i kupic pompe bo do tego bedzie zmuszony autor
mironw Opublikowano 12 Lutego 2019 #61 Opublikowano 12 Lutego 2019 5 minut temu, KubaSko napisał: kupic pompe bo do tego bedzie zmuszony autor Aco przy nowym bojlerze jeszcze dwuwężownicowyn jak pisze autor to pomp zaworów nie potrzeba będzie ,a remont to planuje po sezonie
KubaSko Opublikowano 12 Lutego 2019 #63 Opublikowano 12 Lutego 2019 No to jak ma to jeszcze lepiej ☺ zreszta zrobi jak uwaza wszytko za i przeciw juz zostalo powiedziane
zeglenmk Opublikowano 12 Lutego 2019 Autor #64 Opublikowano 12 Lutego 2019 Nie rozumiem gdzie napisałem że pomp i zaworów na razie nie będę potrzebował? chodziło mi o rozbudowane sterowniki na kilka pomp więc nich dziwnego że nie chce ich jeszcze kupić skoro jestem jeszcze w szarej D! jak plany się pozmieniają to co? na allegro wystawię sterownik za 1500zł? powoli najpierw jeden układ pózniej drugi ewentualnie solary i wtedy będę się zastanawiał jak to spiąć do kupy. Tak to dziś wygląda. akurat w instalacji powrotnej mam wkręconą mufę i zaślepkę co narysowałem na zdjęciu, mógłbym się tam wpiąć?
mironw Opublikowano 12 Lutego 2019 #65 Opublikowano 12 Lutego 2019 boje się, że tu, to woda przebije się do CO a przy kotle się nie da ? Co prawda spróbować możesz .
zeglenmk Opublikowano 12 Lutego 2019 Autor #66 Opublikowano 12 Lutego 2019 Szczerze mówiąc to nie czaje. Sama pompka od CWU nie będzie nigdy chodzić sama więc jak woda ucieknie do CO? Da się tylko to bardziej skomplikowane
zeglenmk Opublikowano 13 Lutego 2019 Autor #67 Opublikowano 13 Lutego 2019 Mam jeszcze dwa pytanie. Czy w tym miejscu na zasilaniu od śmieciucha potrzebuję zawór zwrotny sprężynowy? Śmieciuch działa grawitacyjnie więc da rade otworzyć taki zawór? Chodzi mi o to żeby przypadkiem woda z Co zamiast na bojler nie szła na śmieciucha. Bojler ma większą średnice więc powinna iść prosto ale jednak mam jakieś obawy
zeglenmk Opublikowano 13 Lutego 2019 Autor #68 Opublikowano 13 Lutego 2019 W dniu 11.02.2019 o 22:25, mironw napisał: https://sterownikitech.pl/sterownik-do-pompy-cwu-st-21-cwu,id78.html Przyszedł mi dzisiaj ten sterownik po rozkręceniu obudowy moim oczom ukazało się to. Mam lutować tu kable czy co? jest 7 oznaczeń na białym tle obudowy a kropek do lutowania jest 6 ktoś coś wie na ten temat? i jeszcze jakiś bezpiecznik którego nie było w zestawię... chyba stąd ta promocja... Nadmienie że otrzymałem instrukcje ale nic takiego się w niej nie znajduje
zeglenmk Opublikowano 13 Lutego 2019 Autor #69 Opublikowano 13 Lutego 2019 W dniu 12.02.2019 o 22:23, mironw napisał: boje się, że tu, to woda przebije się do CO a przy kotle się nie da ? Co prawda spróbować możesz . Przebije i zaburzy prace na obwodzie na kaloryfery? Spróbuje się wpiąć w to miejsce ale jak pózniej sprawdzić czy to działa jak powinno? kaloryfery nie będę miały cyrkulacji czy o co chodzi?
mironw Opublikowano 14 Lutego 2019 #70 Opublikowano 14 Lutego 2019 Do sterownika nie było dodatkowej wtyczki ? 21 godzin temu, zeglenmk napisał: Spróbuje się wpiąć w to miejsce ale jak pózniej sprawdzić czy to działa jak powinno? Jak grzejniki będą normalnie grzać to jest ok
zeglenmk Opublikowano 14 Lutego 2019 Autor #71 Opublikowano 14 Lutego 2019 Dzisiaj dzwoniłem do sklepu i powiedzieli mi że odkreca się jeszcze tą czarna obudowę i pod nią są wtyczki ale jeszcze nie zaglądałem na to 50 minut temu, mironw napisał: Jak grzejniki będą normalnie grzać to jest ok No to zobaczę być może jutro. Mironw a co myślisz muszę montować zawór zwrotny tam przy bojlerze?
mironw Opublikowano 14 Lutego 2019 #72 Opublikowano 14 Lutego 2019 miałeś podpiąć tylko pex do kotła a ja tam widzę jakąś miedź co to?
gmaj22 Opublikowano 14 Lutego 2019 #73 Opublikowano 14 Lutego 2019 Obok idzie druga z górnego trójnika na zasilaniu. Pewnie grzejnik, o którym wcześniej wspominał? Nie wiem czy zdecydowałes się w końcu na jedna pompę czy dwie. Jak dwie, to zawór zwrotny potrzebny na każdym obiegu. Za pompą CWU już jeden masz. Nie ma za pompą CO. Mozesz dać ZZ w miejsce trójnika z korkiem.
mironw Opublikowano 14 Lutego 2019 #74 Opublikowano 14 Lutego 2019 5 minut temu, gmaj22 napisał: Za pompą CO już jeden masz. zawór jest na cwu ta szara pompa ,tylko czy to zasilanie da rade na dwie
gmaj22 Opublikowano 14 Lutego 2019 #75 Opublikowano 14 Lutego 2019 Juz zdążyłem edytować... dzięki za czujnośc :) Tam jest Cu 28 , więc 25 kW spokojnie na tym uciagnie :) Kwestia odpowiedniego przepływu i temperatury.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.