anetaiadam Opublikowano 30 Stycznia 2019 #1 Opublikowano 30 Stycznia 2019 Witam.Posiadam kociol Heiztechnik 20kw ht 900.przy obecnych temperaturach,a nie sa one na bardzo duzych minusach idzie mi okolo 35 kg na dobe pelletu i robia sie straszne spieki.moze ma ktos jakies dobre nastawy do tego typu,to prosze o pomoc.Pozdrawiam
pastor Opublikowano 30 Stycznia 2019 #2 Opublikowano 30 Stycznia 2019 Ludzie! Jaki dom ogrzewasz!!! Jak 500m2 to mało ci idzie
Heiztechnik Opublikowano 31 Stycznia 2019 #3 Opublikowano 31 Stycznia 2019 Jeżeli masz dużo spieków, to świadczy, że masz za dużo powietrza do spalania, przypuszczam, że masz za duży ciąg kominowy. Proponuję abyś zastosował RCK - regulator ciągu kominowego
Gość Visitor1230 Opublikowano 31 Stycznia 2019 #4 Opublikowano 31 Stycznia 2019 Jakosc pelletu. Jaki pellet takie spieki.
anetaiadam Opublikowano 2 Lutego 2019 Autor #5 Opublikowano 2 Lutego 2019 Przesłona na wentylator była całkiem odsłonięta,a nie pellet i teraz w miarę,są mniejsze spieki, dużo mniejsze, więc może uda się resztę wyregulować, pozdrawiam
anetaiadam Opublikowano 2 Lutego 2019 Autor #6 Opublikowano 2 Lutego 2019 A jaki polecasz visitor1230
jaammm Opublikowano 2 Lutego 2019 #7 Opublikowano 2 Lutego 2019 W dniu 31.01.2019 o 21:52, Heiztechnik napisał: Proponuję abyś zastosował RCK - regulator ciągu kominowego Ale za darmo? Jeśli tak to kolega chętnie skorzysta, jeśli nie to nim coś pan każe dokupić to lepiej by było, gdyby zaproponował pan jakiekolwiek ustawienie pieca, bo inaczej brzmi to komicznie.
anetaiadam Opublikowano 2 Lutego 2019 Autor #8 Opublikowano 2 Lutego 2019 Zgadza się,bo rck to koszt ok 200 zl
tradycyjny Opublikowano 8 Lutego 2019 #9 Opublikowano 8 Lutego 2019 RCK nie może być instalowany w kotłach z dmuchawą.
Gość Visitor1230 Opublikowano 10 Lutego 2019 #12 Opublikowano 10 Lutego 2019 W dniu 8.02.2019 o 08:39, tradycyjny napisał: RCK nie może być instalowany w kotłach z dmuchawą. Od kiedy? W dniu 2.02.2019 o 13:03, anetaiadam napisał: A jaki polecasz visitor1230 Kupuje ze Stelmetu. Tani nie jest. Zero problemow.
tradycyjny Opublikowano 12 Lutego 2019 #13 Opublikowano 12 Lutego 2019 Przy naturalnym ciągy gdyby coś poszło nie tak, komin ulegnie awarii, nie wiem zatka się, to teroerycznie kocioł zgaśnie, przy dmuchawie z taką klapką nie byłbym taki pewny. Zresztą RCK jest zaprojektowane dla kominów działających w podciśnieniu, a mając dmuchawę w kotle tworzyny nadciśnienei. Osobiście nie odważyłbym się montować takiego urządzenia przy dmuchawie, ciekaw też jestem który kominarz by odebrał taką instalację, to chyba podchodzi pod jakiś paragraf już. No chyba, że pisaliście o regulatorze ciągu polamar, który montuje się na wylocie z komina, ale to powinno być podkreślone w dyskusji. https://www.darco.com.pl/download/gfx/darco/sklep_kategorie/82/pliki/pl/14-2013-rcorco-exrcprcwrcr.pdf
eliks Opublikowano 12 Lutego 2019 #14 Opublikowano 12 Lutego 2019 Mówiąc "dmuchawa w kotle" co masz na myśli? Wentylator wyciągowy? Zachodnie kotły mają dodatkowo presosta spalin, który bada ciąg kominowy.
Gość Trener40 Opublikowano 12 Lutego 2019 #15 Opublikowano 12 Lutego 2019 5 godzin temu, tradycyjny napisał: ciekaw też jestem który kominarz by odebrał taką instalację, to chyba podchodzi pod jakiś paragraf już. To może kolega znalazłby ten paragraf, bo nie wiem czy nie igram z prawem. Być może już sobie wyznacze datę sprawy w sądzie :) A tak na marginesie : Temat nie jest o RCK :)
tradycyjny Opublikowano 13 Lutego 2019 #16 Opublikowano 13 Lutego 2019 @eliks Myślałem o dmuchawie czyli wentylatorze nadmuchowym, ale nie wydaje mi się żeby to robiło w tym przypadku rożnicę, chociaż jeśli zainstalujemy wentuyator wyciągowy na wylocie z komina, tego typu. https://kotly.com.pl/produkty_pliki/WWSK/WWSK-INSTRUKCJA-pelna.pdf to teoretycznie spełniamy warunki, bo urządzenie tworzy podciśnienie. Pretostat spalin? NIe wiem, nei słyszałem jak to działa? @Trener40 to jest te polskie wiem lepiej niż mówią przepisy czy producent, a potem zaczadzenia, albo kocioł wybuchnie, bo był zainstalowany w układzie zamkniętym bez odpowednich zabezpieczeń. Twoja sprawa co zrobisz z tą wiedzą jako kominiarz. Wrzuciłem kartę katologową produktu żeby skończyć tę dyskuję, tam jest jasno napisane w jakich warunkach można stosować RCK. NIe moja wina, ze co chwile ktoś próbuje udownić, że nie ma problemu.
eliks Opublikowano 13 Lutego 2019 #17 Opublikowano 13 Lutego 2019 Mówię teraz na przykładzie swojego kotła. Posiada jak każda wloska konstrukcja wbudowany wentylator wyciagowy i presostat spalin, który monitoruje ciąg kominowy. Nie ma problemu żeby założyć rck
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.