Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Pompa kotłowa/małego obiegu przy zaworze 4 drogowym

alvin98

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Chciał bym poprosić o opinie i poradę w sprawie montażu pompy kotłowej w instalacji z zaworem 4D.

Posiadam piec na pellet który ogrzewa 130 m2 powierzchni w domu parterowym wybudowanym w 2017 roku oraz zbiornik CWU 250 l i dwa grzejniki łazienkowe 

Problem polega na tym że temperatura powrotu jest niska i piec długo pracuje żeby ją osiągnąć. Zalecana temperatura powrotu to 55 st. C.

Chciał bym się poradzić czy zamontowanie pompy kotłowej może pomóc w tym przypadku. Zastanawiam się w jaki sposób ją ewentualnie zamontować. Myślę nad trzema opcjami które przedstawiam na załączonym zdjęciu. Pierwsza z pompą na powrocie z 4D,  druga połączenie zasilania z powrotem i na tym połączeniu pompa, trzecia  połączenie zasilania z powrotem zaworem ATV i pompą za nim na powrocie do pieca. Czy mógł by poratować i podpowiedziec która opcja będzie prawidłowa. Dodam że wyjście rur z pieca 32 powrót też 32 ale po drodze jest trzy kolana na powrocie i zasilaniu wymuszone umiejscowieniem pieca i kształtem kotłowni przez co grawitacyjnie wygrzanie powrotu idzie wolno.

Proszę o poradę w ten sprawie będę bardzo wdzięczny. 

IMG_20190129_095051657~2.jpg

Opublikowano

Czy aby na pewno ? 4d powinien to robić to samo pod warunkiem że ma siłownik a nie jest ustawiany ręcznie. Poza tym 4d i podłogówka w całym domu + kocioł na pelet i bez chociaż mini bufora czy sprzęgła to moim zdaniem złe rozwiązanie .

Opublikowano

Zawór 4D jest z siłownikiem ale jeśli powrót nie ma 55 st. C to jego otwarcie na instalację jest małe. Też myślę że opcja 3 jest odpowiednia jednak występuje ona najczesciej jeśli jest  sprzęgło, tak przynajmniej widziałem po lekturze forum i innych różnych źródeł . Zastanawiam się czy sprawdzi się z zaworem 4d i siłownikiem. Myślę też na opcja nr 2 w której zawór 4D będzie regulował temperaturę powrotu a pompa przyspieszy nagrzanie powrotu. Piec jest z dofinansowania a w nim zawór 4D i siłownik był umieszczony jako wyposażenie obowiazkowe. Okazało się że u mnie się średnio sprawdza i chciał bym to jakoś poprawić. Bez pompy kotłowej jest słabo więc jakaś opcje trzeba wybrać. 

Opublikowano

Skoro tak, to opcja #1, ale bezwzględnie zmienić wpięcie powrotu CWU, chyba że zmieścisz pompę kotłową pomiędzy 4D a trójnikiem wpięcia powrotu CWU.

1374210921_powrtcwu.png.955cf5a4b58f1977f0ecd9a0dc1365e0.png

Znaczenie mają również podłączenia obiegów za 4D. Czy masz dodatkowy mieszacz pompowy, jak wpięte są drabinki?

Opublikowano

Podejrzewam że grzejniki drabinkowe służą do suszenia ręczników wpięte w 4D , tylko czy podłogówka też nie działa  na 4D ,  a co za tym idzie to piec na niskich temperaturach dlatego tak długo powrót dochodzi , ja wyłączył bym ochronę powrotu  i nr 2

Opublikowano

Cały układ wygląda jak na załączonym zdjęciu. Opcja nr 2 i 3 są dość proste do wykonania nie potrzeba wielu przeróbek aby wpiąć pompę i ewentualnie zawór ATV. Pytanie co będzie dobre. 

IMG_20190129_183350777.jpg

Opublikowano

Na powrocie z podłogówki zawór zwrotny. Drobna korekta podłączenia powrotów oraz grupy bezpieczeństwa -zwłaszcza jeśli zdecydujesz się na ATV na powrocie

1999546015_powroty4Dpodoga.png.1822b775270a77d16efa4ece5b07edc7.png

Opublikowano

Ok gmaj22 roziem że powroty grupa bezpieczenstwa dopełnianie wody oraz CWU przenosze blisko powrotu pieca. Jeśli wybiorę opcje nr 2 to trójnik łączący zasilanie z powrotem wpinam między powrotem CWU a 4 D na powrocie do pieca z 4D. Jeśli będzie opcja z zaworem ATV to kolejność wpieć patrząc na powrót do pieca z 4D wygląda tak zawór ATV pompa wpięcie powrotu CWU wpięcie grupy bezpieczeństwa i dopełniania wody w układzie. Jeśli dobrze rozumuje proszę o opinię a jeśli coś pomyliłem o poprawienie. 

Opublikowano

Generalnie w każdej opcji grupa bezpieczeństwa przy samym kotle. Powrót CWU jako pierwszy powrót od kotła, ponieważ zasilanie CWU jest pierwsze.

Jedynie w opcji #2 z pompą przewałową, najpierw mamy trójniki obiegu tej pompy, póżniej  zasilanie/powrót CWU , potem dopiero 4D.

Opublikowano

Ale te trójniki to proponuje 5/4 cala co by pompa kotłowa nie zabrała całej wody

Opublikowano

No i przy powrocie z grzejników ZZ , a pompa CO odłączana  , czy ciągle pracuje

Opublikowano

Pompa CO załączana prze sterownik przy określonej temperaturze.

Opublikowano

Po naniesieniu sugerowanych zmian opcje 2 i 3 rozumiem że mają wyglądać tak jak za zdjęciu. Oczywiście trójniki 5/4, filtry siatkowe przed pompami i zawory zwrotne umieszczone za pompami j w miejscach sugerowanych przez uczestników rozmowy, w opcji nr 1 ewentualnie tak jak pisał kolega gmaj22. 

Jeśli ktoś mógł by to obejrzeć i powiedzieć czy jest ok było by super. 

Która opcja waszym zdaniem będzie najlepsza.

IMG_20190130_210028699~2.jpg

Opublikowano

Czemu wyłączyć ochronę powrotu.

Czemu takie rozwiązanie powrotu podłogowymi jest lepsze. 

Opcja nr 3 wymaga sprzęgła tak rozumiem i sporo przeróbek więc póki trwa sezon grzewczy ją odpuszczę. Choć uważam że jest najlepsza i przed kolejnym sezonem wykonam  ją. Zostaje 1 lub 2 macie jakieś za i przeciw tych dwóch rozwiązań. 

Opublikowano
34 minuty temu, alvin98 napisał:

Czemu wyłączyć ochronę powrotu.

A poco wstawiasz pompę  kotłową chyba właśnie do ochrony powrotu , aj ak wyłączysz ochronę to4D będzie stabilniej trzymał zadaną CO

Opublikowano

Z wyłączeniem powrotu rozumiem już. Ja myślałem że po wstawieniu pompy kotłowej ciepła  woda będzie szybciej  kroczyć w małym obiegu i przez  to piec szybciej  złapie 55 st. C, co będzie  skutkowało  większym  otwarciem zaworu 4D na instalacje. Myślałem że przy takim rozwiązaniu z pompa obędzie się  bez wylączania  ochrony powrotu.

A czemu takie rozwiązanie z zaworami zwrotnymi i powrotem podłogowymi proponujecie 

Rozumiem że po wprowadzeniu zmian z usytuowaniem zaworów zwrotnych z podłogówki i odpowiednia kolejnością wpieć powrotów grupy bezpieczeństwa i powrotu CWU technicznie będzie wszystko ok.

Dziś zobaczyłem rozwiązanie z pompą przewałową wykonane jeszcze inaczej, tak jak na zdjęciu, rozwiązanie to działa kumplowi też przy piecu peletowym na ochronę powrotu 55 tylko różnicą jest taka że nie ma podłogowymi. 

IMG_20190131_103033180.jpg

Opublikowano

Co do ochrony powrotu to jej wyłączenie chyba nie jest możliwe, nie znalazłem takiej opcji w ustawieniach sterownika tych podstawowych a nawet tych serwisowych. Chciałem zmniejszyć temperaturę powrotu i tej opcji w sterowniku też nie znalazłem.

Opublikowano

Ht tronic 900 Brager 

Masz rację to to samo co #7 tylko w trochę innym miejscu u kumpla się sprawdza jak piec ma np 57 st C przy rozpalaniu to na powrocie jest tyle samo ewentualnie 1lub 2 st mniej czasem. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.