TIMON120777 Opublikowano 26 Listopada 2019 #51 Opublikowano 26 Listopada 2019 a jaki jest efekt skręcenia parteru?- grzeje piętro czy nadal słabo? od tego zależy decyzja co dalej. chyba że już wcześniej to zrobiłeś i tylko informujesz że już tego próbowałeś. mozna wtedy jak dobrze pamiętam dołożyć 2 pompę i sterować nią piętro ale tu już moje zdolności magiczne się kończą i musiałby się ktoś z instalatorów wypowedzieć
dargol Opublikowano 27 Listopada 2019 #52 Opublikowano 27 Listopada 2019 TIMON120777 żeby osiągnąć przepływ w łazience ok 1,9 l/m aktualnie parter jest skręcony na wszystkich pętlach miedzy 0,5 l/m a 1 l/m , poddasze poza łazienka wszystko koło 1,2l/m , 4 pętle < 1 l/m , niestety łazienka jest nadal niedogrzana, podłoga mimo przepływu ok 1,9 jest chłodniejsza niż w pomieszczeniach na parterze z przeplywami <1. Wiekszy przepływ bez dalszego kręcenia mocą min. pompy(aktualnie 60 %) lub wyłączenia całkowitego niektórych petli nie jest możłiwy. Dodatkowo w ustawieniach CW400 zmieniłem Pompa sterowanie mocą MIN - 60 % na Delta P3 tak jak ktoś pisał na tym forum ale wydaje mi się że nic to nie zmieniło ? Czy ktoś może powiedzieć jak ta opcja powinna być ustawiona w przypadku takiej instalacji
TIMON120777 Opublikowano 27 Listopada 2019 #53 Opublikowano 27 Listopada 2019 Delta -P1 do P3 to praca ze stałym ciśnieniem im wyższa cyfra tym ciśnienie większe. przy sterowaniu mocą według tego co w instrukcji ma większe ciśnienie . zatem moim zdaniem lepiej jak sterowanie jest według mocy a nie po delcie. szczerze to nie wykluczam że ta pompa może być za słaba ale moja wiedza zbyt mała. Może Teres jak czyta to by coś doradził- on wie więcej w tematach instalacyjnych ode mnie
teres Opublikowano 28 Listopada 2019 #54 Opublikowano 28 Listopada 2019 Przy podłogówce śmiało ustaw pompę na przedział 90-100%. Później pozostaje Ci podnosić temperaturę do momentu, aż łazienka będzie ciepła. Z łazienkami jest problem w nowych budynkach.
dargol Opublikowano 28 Listopada 2019 #55 Opublikowano 28 Listopada 2019 @teres czy to nie wpłynie jakoś znacząco na zużycie gazu oraz żywotność pompy?
teres Opublikowano 28 Listopada 2019 #56 Opublikowano 28 Listopada 2019 To już pytanie do Ciebie czy chcesz żeby kocioł osiągał zadane temperatury. Przy podłogówce.musisz tak ustawić pompę, żeby były przepływy, nawet kosztem jej żywotności.
dargol Opublikowano 28 Listopada 2019 #57 Opublikowano 28 Listopada 2019 @teresczy warto w takim razie tak "żyłować" pompkę z pieca czy bardziej poprawna byłaby instalacja z zewnętrzną pompa? Bo zaczynam wątpić czy instalacja oparta jedynie na piecu była dobrym wyborem.
teres Opublikowano 28 Listopada 2019 #58 Opublikowano 28 Listopada 2019 Według mnie uruchamiaj to na pompie z kotła, masz 5 lat gwarancji, jeśli robisz przeglądy. Bez sensu dawać tam sprzęgło i kolejną pompę + sterowanie.
TIMON120777 Opublikowano 28 Listopada 2019 #59 Opublikowano 28 Listopada 2019 może błąd przy montażu podłogi w łazience jakiś?? za duży rozstaw albo inny kwiatek. od strony ekonomii ogrzewania to dostarczyć musisz do domu X ciepła i nie ważne czy to będzie ognisko w salonie czy świeczki w każdym pokoju. sposób jest nieistotny, liczy się tylko ilość energii potrzebnej do uzupełnienia strat. podniesiesz temperaturę żeby było ciepło w łazience to przegrzejesz resztę- wtedy coś zakręcisz żeby wyrównać temperatury i osiągniesz cel czyli komfort termiczny domowników. różnica w kosztach trudna do policzenia jesli będziesz musiał podnieśc temperaturę w rurkach o 1-2stC, może to będzie 100zł wyższy koszt w skali sezonu- tu trza liczyć a moje 2 szare komórki sie nie kwapią do tych działań
sambor Opublikowano 29 Listopada 2019 #60 Opublikowano 29 Listopada 2019 18 godzin temu, teres napisał: Przy podłogówce.musisz tak ustawić pompę, żeby były przepływy, nawet kosztem jej żywotności. Należy pamiętać ze jak się podniesie wydajnośc na pompie to spadnie jej ciśnienie dyspozycyjne i przepływ może wzrosnąć ale nie musi. Tu trzeba się pobawić pompą i rotametrami, Z resztą w nowym domu rzadko kiedy przepływ jest większy niż 1,5l/min, przeważnie to 0,8-1,2l/min i tak się liczy
RosiakA Opublikowano 19 Lutego 2020 #61 Opublikowano 19 Lutego 2020 Witam Piec Junkers 14-5C Cw 400 Otoz mamy ustawiona temperature na dzien 22.5 w nocy obniżona 21.5, jednak spada ona do 20.5. Jaka moze byc tego przyczyna?
TIMON120777 Opublikowano 19 Lutego 2020 #62 Opublikowano 19 Lutego 2020 mało informacji podajesz nie wiadomo jaki system grzewczy i jak dobrana krzywa grzania. najprościej można odpowiedzieć - robotę załatwiają 2 rzeczy- albo źle dobrana krzywa i przy temperaturze pomieszczenia 21,5st ma za niską temperaturę zasilania, albo bezwład układu (podłogówka) powoduje ze w okresie obniżenia oddaje ona ciepło a potem zanim całość zostanie znowu podgrzana to temperatura jeszcze spada. Moim zdaniem ustawienie stałej temperatury przez cała dobę rozwiąże problem i ustabilizuje pracę kotła i układu
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.