e30 Opublikowano 26 Stycznia 2019 #76 Opublikowano 26 Stycznia 2019 Podzielcie sie jeszcze ile sekund pracy w podtrzymaniu i ile minut przerwy macie po nastawiane. Ciekaw jestem czy duza jest rozbieznoscWysłane z mojego SM-G925F przy użyciu Tapatalka
jaammm Opublikowano 26 Stycznia 2019 #77 Opublikowano 26 Stycznia 2019 22 godziny temu, misquamacus napisał: a co do spalania to powiem tak wcześniej spalało około 2 worków(50kg ) na dobę i teraz z moich obliczeń wychodzi że 2 worki (50kg) spala około 62 godz czyli wydłużył się czas spalania na 2 workach około 14 godz czyli jest już postęp zobaczymy teraz przez weekend jak będzie. Czy oby na pewno dobrze liczysz? Hallo, doba ma 24 godz. + 24godz.+ 14godz.= 62godz. tj. 2 doby i 14 godzin.
misquamacus Opublikowano 26 Stycznia 2019 Autor #78 Opublikowano 26 Stycznia 2019 No to dobrze teraz mi spala 62h czy li tak 2 dobu i 14 h to samo napisalem
jaammm Opublikowano 26 Stycznia 2019 #79 Opublikowano 26 Stycznia 2019 Matko jedyna, jak to samo? " spalało około 2 worków(50kg ) na dobę"= 50kg na 24 godzin " z moich obliczeń wychodzi że 2 worki (50kg) spala około 62 godz "=50kg na 62godzin " czas spalania na 2 workach około 14 godz czyli jest już postęp"---- spalanie nie wydłużyło sie o 14 godzin, tylko o 38 godzin Czy to samo napisałeś?
misquamacus Opublikowano 26 Stycznia 2019 Autor #80 Opublikowano 26 Stycznia 2019 Dobra rypłem się ale grunt że jest lepiej to jak już jesteś to odpowoesz na putanie czy normalne że dużo sadzy się zbiera aż ten odstęp gdzie są ruszta to przy ściance się zalepił
mafik Opublikowano 26 Stycznia 2019 #81 Opublikowano 26 Stycznia 2019 2 godziny temu, misquamacus napisał: a to normalne że teraz mam kupe sadzy w piecu? bo wcześniej prawie nic nie było jak miałem dmuchawe na 60? A masz dodatkowe palenisko/ruszt ?
misquamacus Opublikowano 26 Stycznia 2019 Autor #82 Opublikowano 26 Stycznia 2019 Dodatkowe? Nie no jedno tylko
lechumb Opublikowano 26 Stycznia 2019 #83 Opublikowano 26 Stycznia 2019 Sorki kolego ale sporo zajęć było i nie miałem czasu odp. co do retorty to mam nadzieję że już coś się dowiedziałeś co i jak??? Bo to podstawa aby cokolwiek dalej ustawiac. Teraz może jest lepiej ale i tak komorę spalania masz wychladzana przez to uciekające powietrze z retorty. Jest to widoczne na fotkach twego palnika jako jaśniejsze pola pod koroną. Wysłane z mojego Nokia 5.1 przy użyciu Tapatalka
misquamacus Opublikowano 26 Stycznia 2019 Autor #84 Opublikowano 26 Stycznia 2019 Juz wiem jak ja uszczelnic i czym i w tygodniu bede to robił. A to że strasznie sadza się osadza to normalne?teraz wyczyścilem jutro fotke zrobie
lechumb Opublikowano 26 Stycznia 2019 #85 Opublikowano 26 Stycznia 2019 U ciebie są dwie przyczyny osadzania sadzy i chyba się jej nie wyeliminuje do końca ze względu na kiszenie opału i jeszcze dochodzą nie dokonca dobrane parametry. Po uszczelnieniu na pewno nadmuch jeszcze zejdzie w dół. Po każdej zmianie trzeba odczekać min kilka godzin aby się ustabilizował kociol. Zmieniamy tylko po jednym parametrze i obserwujemy co się dzieje na palniku. Ale to potem, najpierw uszczelnij palnik i wtedy zobaczymy jak się pali.Wysłane z mojego Nokia 5.1 przy użyciu Tapatalka
misquamacus Opublikowano 26 Stycznia 2019 Autor #86 Opublikowano 26 Stycznia 2019 No ok to odezwę się jak już iszczelnie. Jak na razie to i tak dzięki za pomoc odezwę się jak uszczelnie
misquamacus Opublikowano 31 Stycznia 2019 Autor #87 Opublikowano 31 Stycznia 2019 tyle sadzy po dobie palenia. Sadzy nie było jak dmuchawa była ustawiona na 60 %
jaammm Opublikowano 31 Stycznia 2019 #88 Opublikowano 31 Stycznia 2019 Wow sporo tego, też podjąłem walkę z sadzą u siebie ale nie miałem aż tak, czyszczę 1 na tydzień. Mam tez inny piec bez rusztu.
misquamacus Opublikowano 31 Stycznia 2019 Autor #89 Opublikowano 31 Stycznia 2019 no a Ja raz na dobę muszę wyczyścic
jaammm Opublikowano 31 Stycznia 2019 #90 Opublikowano 31 Stycznia 2019 Ja to trochę wydaje mi się jeszcze rozwiązałem na plus, w defro eko lux wokół palnika na ściankach pieca są ceramiczne katalizatory oraz jeden który jest nad deflektorem i ja dołożyłem od góry jeszcze jedną płytę ceramiczną. Prześwit na spaliny zostawiłem około 8cm. Po dwóch dniach widzę, że daje to rezultat, ale ale ale Nie wiem czy mogę tak zostawić, czy tak może być cały czas:):) może ktos zaraz mi napisze, że nie:)
Jasa Opublikowano 31 Stycznia 2019 #91 Opublikowano 31 Stycznia 2019 W dniu 26.01.2019 o 21:51, misquamacus napisał: No ok to odezwę się jak już iszczelnie. Jak na razie to i tak dzięki za pomoc odezwę się jak uszczelnie Uszczelniłeś palnik? Godzinę temu, jaammm napisał: Ja to trochę wydaje mi się jeszcze rozwiązałem na plus, w defro eko lux wokół palnika na ściankach pieca są ceramiczne katalizatory oraz jeden który jest nad deflektorem i ja dołożyłem od góry jeszcze jedną płytę ceramiczną. Prześwit na spaliny zostawiłem około 8cm. Po dwóch dniach widzę, że daje to rezultat, ale ale ale Nie wiem czy mogę tak zostawić, czy tak może być cały czas:):) może ktos zaraz mi napisze, że nie:) Zaobserwuj , czy nie przesadziłeś . Czy po takim zabiegu nie wzrosło spalanie?
jaammm Opublikowano 31 Stycznia 2019 #92 Opublikowano 31 Stycznia 2019 11 minut temu, Jasa napisał: Zaobserwuj , czy nie przesadziłeś . Czy po takim zabiegu nie wzrosło spalanie? Jeśli mógłbys napisać dlaczego? Poza tym teraz ciężko zaobserwować spalanie gdyż codziennie jest cieplej i cieplej u mnie i mniej pali tak czy siak
Jasa Opublikowano 31 Stycznia 2019 #93 Opublikowano 31 Stycznia 2019 Nic nie działa w jedna stronę , każde rozwiązanie ma swoje plusy i minusy. Dokładając kolejną szamotkę spowodowałeś lepsze dopalanie gazów ale jednocześnie ograniczyłeś wymianę ciepła w wymienniku . Ilość sadzy pewnie spadnie ale sprawność kotła może zmaleć . Na ile i czy w ogóle - tego nie wiem , punkt kompromisu musisz sam zaobserwować. Dlatego napisałem , abyś poobserwował jakie są skutki zmian - obserwacja musi być przeprowadzona oczywiście w identycznych warunkach odbioru ciepła.
jaammm Opublikowano 31 Stycznia 2019 #94 Opublikowano 31 Stycznia 2019 Nad tym się zastanawiałem ( jasne jest że ktos to projektował:)), teraz ciężko cokolwiek będzie zauważyć bo niestety robi się cieplej i automatycznie spalanie spada. Próbowałem znaleźć czy ktoś robił w tym samym piecu coś podobnego i wydaje mi się że kiedyś cos o tym czytałem ale teraz nie mogę tego tematu znaleźć, może było to gdzie indziej.
Jasa Opublikowano 31 Stycznia 2019 #95 Opublikowano 31 Stycznia 2019 Dlatego właśnie nic nie zastąpi własnych doświadczeń i obserwacji a czyjeś mogą być jedynie traktowane jako pomocnicze. W przyszłym tygodniu temperatury mają już spaść i wtedy będziesz miał porównanie. Jakim węglem palisz?
jaammm Opublikowano 31 Stycznia 2019 #96 Opublikowano 31 Stycznia 2019 Ruskim, testowałem kilka i ten dla mnie jest najlepszy z tych co miałem. Tak na prawdę to tylko jeden z nich był widomego pochodzenia to Wesoła. Nie mam z nim jakiegoś większego problemu tak mi się wydaje. Spalania specjalnie małego nie mam średnio 30kg na dobę ale dom 180m2 nie ocieplony z lat 90 teraz mocniej dociepliłem strop na poddaszu. W domu 22*góra na dole 23*C około. Spieki małe, kruszące sie w dłoni, na palenisku kopczyk ok.. Piec nie ma żadnego problemu z dogrzaniem nawet jak było -10*C . Dla mnie wszystko hula tylko ta sadza 1 na tydzień, może nie ma jej jakoś duzo na pewno nie jak u kolegi ale z nudów próbuje coś ulepszyć może;) obym nie zaszkodził.
Jasa Opublikowano 31 Stycznia 2019 #97 Opublikowano 31 Stycznia 2019 Ruski o jakiej kaloryczności i RI ? Jaka nazwa? Jaka temperatura spalin?
jaammm Opublikowano 31 Stycznia 2019 #98 Opublikowano 31 Stycznia 2019 kaloryczność 26-27 KJ ale z resztą bedzie problem bo na workach niewiele pisze :) a w papierach było tylko z jakiego zagłebia pochodzi z Rosji:) Kupuje go juz kilka lat ale nie do opalania domu tylko szuszarni. Ri to spiekalnośc z tym nie mam problemów.
Jasa Opublikowano 31 Stycznia 2019 #99 Opublikowano 31 Stycznia 2019 Z tych danych , choć ograniczonych , wynikałoby że możesz sobie pozwolić na lekkie podniesienie nadmuchu . Próbowałeś?
jaammm Opublikowano 31 Stycznia 2019 #100 Opublikowano 31 Stycznia 2019 schodząc w dół korektą powietrza powoli raz na dobę obserwowałem co sie dzieje w piecu. Prawie nie ma spieków piec daje radę nagrzewać zadaną temperaturę 65*c powrót mam około 56-58*C. W nadzór nie przechodzi. Gdzieś na dniach wszedł mi 2 razy bo nie było odbioru w domu a na zewnątrz ciepło sie zrobiło po nocy(słońce)
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.