Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Ecomax 850p2 i palnik Kipi

bartizi

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam przerobionego tzw smieciucha dospawany jest palnik Kipi oraz zamontowany sterownik Ecomax 850p2 , instalacja jest prosta bez zaworow 4d itd, mieszkanie 70 m, zamontowane termostaty na grzejnikach danfoss,  czytam troche o ustawieniach tego palnika ale mam metlik w glowie i dlatego mam do was pare pytan jakie najlepsze sa ustawienia zeby oszczednie palic

Zwazylem pelet przez opcje test podajnika wyszlo mi 1.720 i taka wage wpisalem , kalorycznosc standardowa wartosc 5,2 czy cos zmienic ? 

Sterownik ma regulacje typu Fussion Logic oraz tryb standardowy ktory wybrac ?

Jezeli wybieram fussion logic to temperatura  zadana 50 stopni i do tej temperatury kociol dobija ale ciagle mieli pelet i po dluzszym czasie przebija temp dochodzi do 54 stopni i wchodzi w stan postoju i tak z 15-20 minut temp spada do 45  na nowo sie rozpala 

Czytalem ze najlepiej zeby plomien wskazywalo 90% u mnie wskazuje 30-40 na fussion logic 

Jaki nadmuch ustawic ile min i max ?

Jaka max moc i min ?

Jaka ustawic temp zadana na piecu ?

Jaka histeraze h1 i h2 oraz histeraze kotla ?

Na ktorym biegu powina chodzic pompka co ? 

Problemy sa z rozpalaniem tzn nie rozpala za piereszym razem dopiero za drugim sie udaje 

Ustawione mam standardowe opcje Rozpalania

Dawka 100g

Czas nagrzewania zapalarki 54 s 

Czas rozpalania 6 min 

Nadmuch 27 

Cos dodac cos ujac w tych ustawieniach ?

Przepraszam ze tak chaotycznie pisze ale to moja pierwsza zima z tym palnikiem i dopieto sie ucze i patrze w ustawieniach za kazda sugestie dziekuje

Opublikowano
20 godzin temu, bartizi napisał:

mam przerobionego tzw smieciucha dospawany jest palnik Kipi

Co to znaczy? Naprawdę jest przyspawany??? Czy tylko tak Ci się napisało? Jakiej mocy palnik i jakiej mocy kocioł?

Zwazylem pelet przez opcje test podajnika wyszlo mi 1.720 i taka wage wpisalem , kalorycznosc standardowa wartosc 5,2 czy cos zmienic

Kaloryczność raczej ok, w zależności od jakości pelletu. Jeśli taka waga wyszła, to ok. 

Fussion Logic

Fuzzy Logic, w skrócie FL. To jaki tryb wybierzesz, zależy od tego w jaki sposób chcesz palić. Jedni wolą FL inni standard.

Jezeli wybieram fussion logic to temperatura  zadana 50 stopni i do tej temperatury kociol dobija ale ciagle mieli pelet i po dluzszym czasie przebija temp dochodzi do 54 stopni i wchodzi w stan postoju i tak z 15-20 minut temp spada do 45  na nowo sie rozpala 

Nie rozumiem co masz na myśli, mówiąc "mieli pellet". W trybie FL zawsze przebija o 5 stopni od temp zadanej. Jeśli masz ustawioną temp 50 i histerezę kotła 5 stopni, to zachowanie jak najbardziej normalne. Postój kotła nie zależy od tego czy palisz w trybie FL czy w standard. 

Czytalem ze najlepiej zeby plomien wskazywalo 90% u mnie wskazuje 30-40 na fussion logic 

A dlaczego 90% a nie 100%??? Czasami, aby ustawić odpowiedni płomień i aby sterownik wskazywał 100% trzeba poświęcić trochę czasu, w zależności od pelletu.

Jaki nadmuch ustawic ile min i max ?

Jaka max moc i min ?

Taką, żeby płomień był dobry. Nie ma gotowej recepty. A jakie wartości masz? A jakiej mocy palnik i kocioł?

Jaka ustawic temp zadana na piecu ?

70.

Jaka histeraze h1 i h2 oraz histeraze kotla ?

Dobrać doświadczalnie. H1 i H2 są wykorzystywane w trybie standard, w FL nie są brane pod uwagę. Standardowe ustawienie H1 5, H2 10 stopni, ale każdy musi dobrać sobie sam.

P.S. Uzupełnij profil, będzie łatwiej innym użytkownikom uzyskać informacje na temat twojej instalacji.

P.P.S. Jest bardzo długi wątek o palniku KIPI, widziałeś go? 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.