Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Rozdzielacz podłogowy TECE- problem z regulacją

Pablos14

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W moim domu mam podwójny system ogrzewania  czyli na parterze mam grzejniki + ogrzewanie podłogowe  na piętrze tylko grzejniki.

Podłogówka zasilana jest z rozdzielacza TECE  (pompa 3 biegowa) - pompa pracuje na 1 biegu  i przepływy są ustawiane rotometrami..Całość zasilana jest  przez piec kondensacyjny  Termet  Gold 25.

Zastosowałem sterownik do pompy zasilającej silnik podłogówki   ,który włącza  przy 38 stopniach a histerezę nam nastawioną aktualnie na 2 stopnie czyli wyłącza silnik od pompy obiegówki przy temp. 36 stopni. Zawór termostatyczny jest ustawiony na 40 stopni .

Z racji ze w 2 pomieszczeniach mam założone panele to w tych pomieszczeniach wyłączyłem podłogówkę bo tam ciepło płynie  tylko z kaloryferów.

Ostatnio zauważyłem,że podłoga zrobiła się trochę zimniejsza więc zacząłem obserwować rozdzielacz podłogowy. Trochę się zdziwiłem jak zobaczyłem jak w jednym z pomieszczeń gdzie jest zamknięta pęta  podłogówki rotometr pokazuje przepływ  na poziomie 3 l/min.Drugi obwód w tym samym pokoju -  rotometr pokazuje  przepływ 0 l/min czyli ok.

Jak to możliwe . Ta pętla jest zamknięta czyli też powinno być 0l/min ?.

Pętla ,która odpowiada za podłogówkę w łazience  pokazuje przepływ na poziomie ok 3-3,5 l/min  i nie mogę go zmniejszyć ani rotametrem ,ani zaworem  zamykającym pętle. A tam jest najkrótsza pętla  podłogówki  Cuda czy skopany zawór ?

Jakoś to dziwne i niemożliwe - zepsute 2 zawory w podłogówce ? Czy to możliwe po 2 latach ?

Próbowałem zmienić prędkość na pompie na 2 i 3 bieg jest tak samo tylko pompa dzieła głośniej  i to wszystko . Ustawienia na rotometrach nie zmieniają się  i są takie same jak na 1 i 2 biegu pompy.

Zmniejszyłem przepływa na wkładce regulacyjno odcinającej  z 3,75 obr ,a 3,25 obr i nijak nic się nie zmieniło. Załączam instrukcje od mojego rozdzielacza choć ja mam starszą wersję ze zwykłą pompą a nie oszczędną. Dodatkowo załączam projekt  instalacji w której brakuje  tylko pętli w pokoju 3 a została ona zrobiona .

Czy moze4cie podsunąć jakieś pomysły  co jest nie tak i co zrobić aby wszystko zaczęło działać  poprawnie. Jakie zrobić korekty  i czy zmiana ustawienia  na wkładce  regulacyjno odcinającej  (na rysunku oznaczenie 2 ) na inną wartość coś zmieni  np. 3 zamiast 3,25  ?

P_20190120_101130[1].jpg

P_20190120_101123[1].jpg

P_20190120_101803[1].jpg

Parter podłogówka.jpg

• 2 tygodnie później...
  • 8 miesięcy temu...
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Talerzyki pod rotometrami  po prostu odpadły . Kupiłem nowe i działa. Generalnie w ciągu roku już miałem 2 takie rotometry w których odpadły talerzyki  . Czy ktoś też miał taki problem ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.