mkaczko Opublikowano 14 Stycznia 2019 #1 Opublikowano 14 Stycznia 2019 Witam Koledzy wczoraj w trakcie testowania priorytetu cwu pojawil sie pewien problem Pompa elektroniczna lfp w obiegu Co ustawiona na 1 biegu proporcjonalnej (jesli dobrze kojarze z instrukcji)wywoluje dziwne dzwieki w rurach obiegu CoJesli ustawie na 1 biegu w trybie zwyklym nic takiego nie ma miejsca Dzwieki pojawiaja sie jak pompa Co startuje a pompa Cwu staje obie pompy sa w obiegu wtornym za wymiennikiemna powrocie z obiegu Co nie ma zaworu zwrotnego i zastanawiam sie czy przez przypadek pompa cwu ustawiona na 1 nie cisnie wody do fego powrotu i dlatego sa jakies dziwne dzwieki Czy ktos mial podobny problem ?? Pozdrawiam Wysłane z mojego LG-M700 przy użyciu Tapatalka
gmaj22 Opublikowano 14 Stycznia 2019 #2 Opublikowano 14 Stycznia 2019 Te "dziwne dżwięki" to w kotłowni czy poszczególnych pomieszczeniach. Bardzo prawdopodobne, że zawory termostatyczne na grzejnikach "grają" jak są zasilane pompą CWU "pod prąd".
mkaczko Opublikowano 14 Stycznia 2019 Autor #3 Opublikowano 14 Stycznia 2019 Dzwieki dochodza z rur Jak siedze na pietrze to slychac ze te dzwieki z daleka Teraz testuje to z pompa co ustawiona normalnie na 1 biegu - 6 wat Czekam na dzwieki :-) Wysłane z mojego LG-M700 przy użyciu Tapatalka
mkaczko Opublikowano 15 Stycznia 2019 Autor #4 Opublikowano 15 Stycznia 2019 Sprawa wyjasnionaPrzyczyna halasow jest kaloryfer w lazience na pietrzeJest od podlaczony na odwrot tzn id tylu, a to wynika z faktu iz pierwotnie byla tam drabinka ale bylo zimno i zalozono zwykly kaloryfer Na wiosne bede musial cos wymyslec z tym cudemPozdrawiamWysłane z mojego LG-M700 przy użyciu Tapatalka
sambor Opublikowano 15 Stycznia 2019 #5 Opublikowano 15 Stycznia 2019 To typowy objaw braku ZZ, założysz ZZ za kazdą pompą i będzie OK
mkaczko Opublikowano 15 Stycznia 2019 Autor #6 Opublikowano 15 Stycznia 2019 Masz na mysli powrot ? Wysłane z mojego LG-M700 przy użyciu Tapatalka
sambor Opublikowano 15 Stycznia 2019 #7 Opublikowano 15 Stycznia 2019 W każdym obiegu przy więcej niż 1 pompie musi być ZZ, aby nie powstawały takie "podebrania" i zakłócenia wody przez działające pompy. Lokalizacja ZZ może być zarówno na zasilaniu jak i na powrocie każdego obiegu.
mkaczko Opublikowano 16 Stycznia 2019 Autor #8 Opublikowano 16 Stycznia 2019 WitamJedma rzecz mnie nurtujeWyciagalem popiol i przelaczylem sterownik w tryb reczny, wszystko sie zatrzymaloNastepnie po ponownym uruchomieniu kiedy wystartowala pompa z obiegu co ustawiona na 1 w trybie proporcji znowu cos zagraloDzieje sie to tylko przy starcie potem juz cichoNad kazda pompa jest zaworem zwrotnym nad nia tzn w kierunku tloczeniaPytanie jak rozwiazac tego rebusaWysłane z mojego LG-M700 przy użyciu Tapatalka
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.