IzaTom Opublikowano 10 Stycznia 2019 #1 Opublikowano 10 Stycznia 2019 Witam serdecznie, jakie ogrzewanie, sposób polecailbyscie do nowego domu. Poniżej przesyłam szczegóły domu i potencjalnego ocieplenia ze strony ciepło właściwe wraz z zapotrzebowaniem na ciepło. niestety, ale kwestie finansowe wchodzą w grę :( Dzieki za pomoc i pozdrawiam http://cieplowlasciwie.pl/wynik/4zb1
Ksieciunio Opublikowano 10 Stycznia 2019 #2 Opublikowano 10 Stycznia 2019 9 minut temu, IzaTom napisał: Poniżej przesyłam szczegóły domu i potencjalnego ocieplenia Kto robił ocieplenie dachu z 10cm warstwą ? Dom wybudowany w 2011r ? I nie ma ogrzewania ? Sam / sama masz ogrzewanie na pellet - to wiesz z czym to się je (wnioskuję ze pytasz dla kogoś). Za dużo zmiennych i nie wiadomo co już jest a czego nie ma i co ma być. Może gaz jak jest ?
IzaTom Opublikowano 10 Stycznia 2019 Autor #3 Opublikowano 10 Stycznia 2019 Dom nie stoi, będzie budowany! Masz racje nie dla mnie tylko dla szwagra ten chce sie pchać w ekogroszek ale ja mu odradzam. Oczywiście 10cm to za mało na dach. Kazałem mu to sprawdzić na tej stronie jakie zapotrzebowanie na ciepło będzie miał. I tyle mu wyszlo. niestety brak dostępu do gazu
Ksieciunio Opublikowano 10 Stycznia 2019 #4 Opublikowano 10 Stycznia 2019 2 minuty temu, IzaTom napisał: Masz racje nie dla mnie tylko dla szwagra ten chce sie pchać w ekogroszek ale ja mu odradzam Z mniejszego lub większego doświadczenia odradzam takie porady - chce węgiel niech idzie w węgiel , później będzie miał pretensje sam do siebie. Przy większym dociepleniu można pomyśleć nad gazem jeśli jest, pelletem. Wszystko zależy co kto sobie wymyśli i zrobi - w sensie grzejniki czy podłogówka czy to i to. Osobiście gdybym miał się budować zapłacił bym za dobry projekt samej podłogówki do tego ogrzewanie gazowe - ale to ja bym tak zrobił.
Gość berthold61 Opublikowano 10 Stycznia 2019 #5 Opublikowano 10 Stycznia 2019 Aby zakładać pompę ciepła trzeba mieć kupę szmalu a z drugiej strony jak dom nie za bardzo docieplony to z pompą ciepła pójdzie w długi z elektrownią , mało kasy ekogroszek ,proste .
user2018 Opublikowano 10 Stycznia 2019 #6 Opublikowano 10 Stycznia 2019 Wyngiel, wyngiel, jak od początku robi się to pod PC to wcale nie musi być masakryczna droga w porównaniu do innego źródła ciepła, kotłów 5 klasy jak i kominów tez za darmo nie dają. @IzaTom to serio ma byc dom 200 metrów kwadratowych do ogrzania? Cos sie nie zgadza bo to nawet WT2017 nie spełni.
sambor Opublikowano 10 Stycznia 2019 #7 Opublikowano 10 Stycznia 2019 Tu trzeba zrobić projekt ogrzewania i jakieś OZC wtedy będzie wiadomo co i dlaczego się opłaca . A takie pisanie gaz , PC czy eko to nie ma sensu, Tym bardziej że w pierwszym poście było zastrzeżenie że nie ma gazu. Ponadto należy pamiętać że wynik ze strony cw jest przybliżeniem z dokładnością + - 30% lub więcej. To tylko wstępny szacunek a nie wyrocznia ogrzewania.
Ksieciunio Opublikowano 10 Stycznia 2019 #8 Opublikowano 10 Stycznia 2019 8 minut temu, sambor napisał: A takie pisanie gaz , PC czy eko to nie ma sensu, Tym bardziej że w pierwszym poście było zastrzeżenie że nie ma gazu. W 3 poście po ponownej edycji zostało dodane, że nie ma gazu.
IzaTom Opublikowano 10 Stycznia 2019 Autor #9 Opublikowano 10 Stycznia 2019 Projek domu to Projekt domu Santia BIS 2M. 173m2 zabudowy. Brak dostępu do gazu. Start budowy gdzieś w marcu wiec warto sie zastanowić. Co warto robić z ociepleniem i w jakich ilościach? Jak typ ogrzewania do tego. Fundusze ograniczone, a przy dzisiejszych kosztach budowy domu to mu nie wróżę z tym. Pytam bo nie chce żeby popełnij tych samych błędów co ja. Trochę zmieniłem te dane na stronce http://cieplowlasciwie.pl/wynik/4zb1
Gość berthold61 Opublikowano 11 Stycznia 2019 #10 Opublikowano 11 Stycznia 2019 Najtaniej to założenie jakiegos peleciaka lub na ekogroszek to koszt ok 8 tys , reszta to tylko i wyłącznie podłogówka aby nie odciąć sobie drogi kiedyś dla pompy ciepła , bo jak zrobi na kaloryferach teraz to potem kaplica , koszt podłogówki nie jest drogi a wręcz powiedziałbym że tańszy i lepszy od kalafiorowego , cos na ten temat wiem jak po kupnie starego domu rwałem podłogę i siup za okna , styro,rurki,folia,wylewka , oczywiście żadnego projektu i działa piknie , dom mam ciut większy niż ten na projekcie który grzeje kotłem na ekogroszek 10kw na mocy ok 4 do max 6 kw w mrozy , wiec zapas mocy mam do mrozów minus 50 , hehe.
IzaTom Opublikowano 12 Stycznia 2019 Autor #11 Opublikowano 12 Stycznia 2019 A co z pompa powietrzna, bo tez coś o tym wspomina.
Gość miki1212 Opublikowano 12 Stycznia 2019 #12 Opublikowano 12 Stycznia 2019 Pompa powietrzna a co zrobi jak będzie ujemna temp powietrza? Prądem będzie grzał? Ludzie darujcie sobie te zabawki u nas jest zima, potrzeba sporo energii a nie zabawy w ekologiczne słoneczko, słuchajcie ekologów to będziecie w zimę w sandałach chodzić obowiązkowo bez skarpet...
Ksieciunio Opublikowano 12 Stycznia 2019 #13 Opublikowano 12 Stycznia 2019 8 godzin temu, user2018 napisał: Z resztą, zapytam inaczej. Co do nowego domu byście niby polecali, który zapotrzebowanie w największe mrozy będzie potrzebował mocy z 5-6 kw, dom cały w podłogówce a kotłownia ma wymiary około 7m2 bo tyle obecnie projektują a gaz jest niedostępny, słucham Państwa Folie na podczerwień w calej podłodze.
Ryszard Opublikowano 12 Stycznia 2019 #14 Opublikowano 12 Stycznia 2019 Witam, Proszę kolegów user2018 oraz miki1212 o pisanie na temat - prywatne docinki przez PW. Posty pisane w takim stylu przeniesione do kosza.
Gość Opublikowano 12 Stycznia 2019 #15 Opublikowano 12 Stycznia 2019 1 godzinę temu, Ksieciunio napisał: Folie na podczerwień w calej podłodze No coś Ty :) Już lepsza ta pompa powietrze-powietrze ze zwiększonym cop lub tak jak kolega jeden pisał ładowanie bufora w nocnej taryfie.
IzaTom Opublikowano 15 Stycznia 2019 Autor #16 Opublikowano 15 Stycznia 2019 Czy z pompa powietrzna tez można ładować bufor w taryfie nocnej?
sambor Opublikowano 15 Stycznia 2019 #17 Opublikowano 15 Stycznia 2019 Nie naładuje. Natomiast przy taryfie nocnej można polecić bufor + grzałki sterowane zegarem.- to najtańsza inwestycja w sprzęt - nie powinna przekroczyć 4tys.
IzaTom Opublikowano 15 Stycznia 2019 Autor #18 Opublikowano 15 Stycznia 2019 Dodatek Do pompy powietrznej?
sambor Opublikowano 15 Stycznia 2019 #19 Opublikowano 15 Stycznia 2019 Ale po co, grzałki w buforze z taryfią nocną same ogrzeją. Taryfa nocna przy PC nie ma sensu.
user2018 Opublikowano 15 Stycznia 2019 #20 Opublikowano 15 Stycznia 2019 Tylko warto już sobie stawki za prąd mnożyć x2 bo po najdalej po wyborach parlamentarnych ceny podskoczą, bo muszą podskoczyć, koszty produkcji rosną, inwestycji brak w nowe źródła brak.
IzaTom Opublikowano 15 Stycznia 2019 Autor #21 Opublikowano 15 Stycznia 2019 a Co z panelami plus ten bufor? Jakiej mocy musiałyby byc te panele?
szakallo Opublikowano 15 Stycznia 2019 #22 Opublikowano 15 Stycznia 2019 Panele tylko przy prosumencie i grzanie bez bufora jedyne sensowne, lub brak paneli i tak jak radzi sambor grzanie w g12 bufora w nocy. Wariant z panelami i prosumentem drogi ale można wyjść na 0 z prądem i ogrzewaniem.
Gość Opublikowano 15 Stycznia 2019 #23 Opublikowano 15 Stycznia 2019 Nie wydaje mi się by prąd wyszedł tanio. Prosta sprawa-niech ktoś obliczy ile kW będzie trzeba zmagazynować w buforze by starczyło na 6h (tania taryfa)+ile pobierze energii na ten cel. Będziesz miał przybliżone zużycie dzienne to będziez znał cenę na mc za ogrzewanie.
IzaTom Opublikowano 15 Stycznia 2019 Autor #24 Opublikowano 15 Stycznia 2019 42 minuty temu, szakallo napisał: Panele tylko przy prosumencie i grzanie bez bufora jedyne sensowne, lub brak paneli i tak jak radzi sambor grzanie w g12 bufora w nocy. Wariant z panelami i prosumentem drogi ale można wyjść na 0 z prądem i ogrzewaniem. Czyli np panele solarne + maty grzewcze?
szakallo Opublikowano 15 Stycznia 2019 #25 Opublikowano 15 Stycznia 2019 Nie licz że w zimę słońce nagrzeje ci dom, chyba że wydasz ze 100tyś na same panele.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.