Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich, szukałam długo ale nic nie znalazłam konkretnego, także jak temat się powtórzy to wybaczcie. Potrzebuję zmienić piec. Aktualnie mam tzw. kuchnie zwykły piecyk z blachami i do tego podłączony obieg kaloryferow. Dom ma 100m2. Potrzebuję konkretny piec, nie wiem czy takie istnieją, bo jestem w tym kompletnie zielona ale najlepiej żeby można było w nim palić drewnem bo mam sporo zasobów które w innym wypadku mi się zmarnuja i ekogroszkiem lub pelletem. Praktycznie cała instalacja grzejników przebiega pod podlogami z pexow. Nie ma innej możliwości gdyż to stary domek jednopietrowy bez piwnicy. I problem jest taki że jak braknie prądu to piec może się zagotować w dosłownie paru minutach. Kupiłam ups ale podtrzymuje pompke tylko pół godziny. I nie chce inwestować w coś takiego. Chciała bym mieć to z głowy, bo często są braki prądu, nie raz chwilowe ale czasami zdarzają się dłuższe. Wiadomo pompa też się może zepsuć. Czy jest jakiś piec który w razie braku prądu może sobie sam jakoś poradzić? Np wygaszajac sam żar lub cokolwiek byle tylko się nie martwić że jak będę spać i braknie prądu to rozwali mi dom. Z góry dziękuję i pozdrawiam 

Opublikowano

Z kotła musi być wyjście do naczynia wzbiorczego gdzie woda i para będzie mogła mieć ujście podczas zagotowania.

Albo drewno albo pellet albo ekogroszek połączyć tych trzech paliw się nie da aby porządnie i ekonomicznie to spalać, mozna ewentualnie drzewo i węgiel orzech połączyć.

Jaki budżet na kocioł, jaki komin?

cieplowlasciwie.pl wypełnij i wklej link

Opublikowano (edytowane)

Która z tych 3 opcji jest najlepsza? Co do budżetu to nie za miliony, ale żeby spełniał to jedno wymaganie. A co do komina, to trzeba będzie wybudować nowy ze względu na zmianę miejsca pieca. Bo aktualny stoi w kuchni 

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu
Gość berthold61
Opublikowano

Wg mnie jesli to ma stać w mieszkaniu to zdecydowanie odpadaja dolniaki bo zadupcymy całe mieszkanie smrodem i dymem podczas dokładania , w tych czasach aż nie wypada proponować górniaka ale tylko taki tam powinien być , moc maksymalnie 10kw , 

lub rozegrać to inaczej i kupić dobry urzywany kocioł górnego spalania używany to koszt od 800 do 1200 zł mowa i świerzym stosunkowo kotle a nie starym struclu , sam sprzedałem niespełna 3 rocznego górniaka defro za 1 tys zł a był jeszcze na gwarancji .

Opublikowano (edytowane)

Mam przygotowane miejsce pod ten piec. Jest to dobodowka na tzw. warsztat były tam narzędzia i jest tam bardzo chłodno. Jest wejscie z kuchni i z tego pomieszczenia są drugie drzwi na dwór więc myślę że ze smrodem nie było by dużego problemu :) 

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu
Opublikowano (edytowane)

Może buderus s112, na olx można jeszcze kupić ,super do palenia ekogroszkiem do drewna ma małą komorę załadowczą.

Edytowane przez todi
Gość berthold61
Opublikowano (edytowane)

Skoro myślisz o podajnikowcu i dobudówka z boku jest więc szuranie podajnika nie przeszkadza to jak najbardziej , w tych kotłach nie trzeba żadnych zabezpieczeń bo jak zabraknie prądu to podajnik nie poda wegla na palnik a wentylator nie dmucha więc po  prostu zgaśnie sam , testowałem to u siebie i zero problemów , tak po prawdzie podajnikowiec to najlepsza opcja .

tylko akurat ten z twojego linka ma podajnik tłokowy a to niezbyt dobre rozwiązanie , a z drugiej strony nie musisz kupować ekogroszku tylko zwykły groszek ten do 35mm a jego na kopalni da się kupić już za 590 zł .

Edytowane przez berthold61
Opublikowano

Podasz jakiś link według ciebie jakiegoś dobrego takiego pieca? Postaram się w tym sezonie grzewczym spalić jak najwięcej drzewa i będę robić coś chyba w przerwie grzewczej :). 

Gość berthold61
Opublikowano

Niechciałbym tego brać na swoje bary , koledzy pewnie cos doradzą , powiem ci tylko tyle że ja kupiłem nowy kocioł Zębca 10kw za równe 3 tys zł , producenci testują nowe produkty i potem sprzedają to za bezcen i tak u mnie stoi jeden z nich .