YaroXylen Opublikowano 3 Stycznia 2019 #26 Opublikowano 3 Stycznia 2019 RCK reguluje ciśnienie w pomieszczeniu w którym jest zamontowany. Jeżeli jest to inne pomieszczenie niż to z kotłem, a jeszcze jakby pomiędzy pomieszczeniami były zamknięte drzwi albo pełna ściana to montaż RCK nie ma najmniejszego sensu. YARO
Sebastianp17 Opublikowano 3 Stycznia 2019 Autor #27 Opublikowano 3 Stycznia 2019 Kurczę u mnie są właśnie drzwi i pomieszczenia plus pomieszczenia dzieli korytarz. Myślałem że to działa na tej zasadzie że się regulator otwiera się na skutek dużego ciśnienia w kominie co powoduje wpuszczenia powietrza zimnego do komina. Bo teraz mam otwartą wyczystkę kominową i właśnie jest super tylko jak by był trochę za mocno pogorszony ciąg kominowy.
Sebastianp17 Opublikowano 3 Stycznia 2019 Autor #28 Opublikowano 3 Stycznia 2019 Chwila rozumiem że on działa na tej zasadzie że się otwiera i zabiera powietrze z kotłowni ?
YaroXylen Opublikowano 3 Stycznia 2019 #29 Opublikowano 3 Stycznia 2019 18 minut temu, Sebastianp17 napisał: Chwila rozumiem że on działa na tej zasadzie że się otwiera i zabiera powietrze z kotłowni ? Tak,... Zamiast szarpać powietrze przez kocioł i rozdmuchiwać płomień wysysając go w komin, RCK pobiera w czasie tych porywów i zbyt dużego ciągu powietrze z "boku" kotła czyli pomieszczenia kotłowni. Koniecznie pamiętaj aby był wykonany również nawiew świeżego z zewnątrz tzw. zetką. Wtedy będzie się stabilnie i równo paliło :))) A takiego nie możesz zamontować przy kotle a nie w kominie? YARO
Sebastianp17 Opublikowano 3 Stycznia 2019 Autor #30 Opublikowano 3 Stycznia 2019 Nawiew powietrza wiem ze musi być ale miałem go i jak robiłem elewacje i murowała drzwi od garażu to firma mi zakryła styropianem i teraz nie mam go . A z regulatorem teraz będę miał problem bo kotłowni nie dam rady zamontować teraz bo mam wkład a kotłownia jest zrobiona i teraz coś robić kominem szkoda ścian.
Sebastianp17 Opublikowano 3 Stycznia 2019 Autor #31 Opublikowano 3 Stycznia 2019 Niestety nie dam rady tego zamontować bo kocioł jest podłączony do wkładu kominowego i jest połączony opaską między czopuchem i czopuch jest widoczny jakieś 2 cm .
Sebastianp17 Opublikowano 3 Stycznia 2019 Autor #32 Opublikowano 3 Stycznia 2019 15 minut temu, YaroXylen napisał: Tak,... Zamiast szarpać powietrze przez kocioł i rozdmuchiwać płomień wysysając go w komin, RCK pobiera w czasie tych porywów i zbyt dużego ciągu powietrze z "boku" kotła czyli pomieszczenia kotłowni. Koniecznie pamiętaj aby był wykonany również nawiew świeżego z zewnątrz tzw. zetką. Wtedy będzie się stabilnie i równo paliło :))) A takiego nie możesz zamontować przy kotle a nie w kominie? YARO tylko u mnie wychodzi tak że to jest problem z kominem a nie z powietrzem w kotłowni bo problemy zaczęły się dziać po montażu wkładu kominowego.
Sebastianp17 Opublikowano 4 Stycznia 2019 Autor #33 Opublikowano 4 Stycznia 2019 Bo więcej co można zrobić żeby ciąg kominowy pogorszyć ?
krisgie Opublikowano 4 Stycznia 2019 #34 Opublikowano 4 Stycznia 2019 Jak nie masz miejsca na montaż przy kotle a drugie pomieszczenie jest zamknięte na kotłownię (i nawiew do niej) to taki montaż jest pozbawiony sensu. Zerknij na regulator Smartflow.
Sebastianp17 Opublikowano 4 Stycznia 2019 Autor #35 Opublikowano 4 Stycznia 2019 Ok dzięki za odpowiedzi wszystkim. Najwyżej mam dwa wyjścia spróbować dobrze uszczelnić podajnik z zasobnikiem uszczelką do okien lub sprawdzić jak będzie działać regulator ciągu kominowego w drugim pomieszczeniu czy coś daje czy o podajnik się nie grzeje. :) Teraz tak dłużej pomyślałem ze może też być i nieszczelny podajnik zasobnik i przy dobrym ciągu wystarczy gdzieś mała szczelina zęby pociągnęło i żar cofa się do podajnika a otwierając wyczystkę kominową pogarszam ciąg i nieszczelność nie wystarczają w podajniku żeby się pellet palił i dla tego może tego problemu nie ma. :) Bo przed montażem wkładu kominowego miałem właśnie taki problem że zasobniku przeważnie jak paliłem eko groszkiem to był dym w zasobniku a po montaż wkładu kominowego problemu już nie ma tego tylko jest z tym cofaniem żaru przy pallecie . Pozdrawiam.
Sebastianp17 Opublikowano 4 Stycznia 2019 Autor #36 Opublikowano 4 Stycznia 2019 Dziś doszedł do mnie RCK i w drugim pomieszczeniu założyłem i mogę napisać tak jak kocioł pracuje czyli nadmuch w kotle to regulator się otworzył jakieś 2-3cm ale jak kocioł przeszedł na tryb potrzymania regulator zamkną się po 1 minucie i po wyłączeniu pomki co kocioł był na czuwaniu jakieś 30-60 minut to żar zaczął się cofać do zasobnika czyli nic nie dało. Jeśli chodzi o napowietrzenie kotłowni to obok mam pomieszczenie na opał z oknem małym i okno zrobiłem na mikro i w drzwiach zrobiłem od podłogi 30cm dziurę i do kotłowni się dostaje świeże powietrze teraz :)
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.