andrejus17 Opublikowano 29 Grudnia 2018 #1 Opublikowano 29 Grudnia 2018 Zadzwoniłem dziś do lokalnego składu opału z zapytaniem o eko groszek. Pani w biurze poinformowała mnie ze mają świetny polski groszek o kaloryczności 28 Mj/kg w cenie 950 zł. Na pytanie z jakiej kopalni i czy dostanę certyfikat pani powiedziała że nie udzieli mi takiej informacji, certyfikatu też nie dostanę. Czy to zgodne z prawem?
user2018 Opublikowano 29 Grudnia 2018 #2 Opublikowano 29 Grudnia 2018 To już wiesz jaki on polski jest.
gaizka2 Opublikowano 29 Grudnia 2018 #3 Opublikowano 29 Grudnia 2018 Od 4 listopada kupując węgiel musisz dostać: do 200 kg - paragon oraz świadectwo jakości paliwa. Powyżej 200 kg paragon, świadectwo jakości oraz dokument dostawy . Od 1 stycznia dostaniesz fakturę, świadectwo jakości oraz oświadczenie kupującego wyroby węglowe . Wysłane z mojego SM-G955F przy użyciu Tapatalka
Gość Oldek Opublikowano 29 Grudnia 2018 #4 Opublikowano 29 Grudnia 2018 Godzinę temu, gaizka2 napisał: Od 1 stycznia dostaniesz fakturę, świadectwo jakości oraz oświadczenie kupującego wyroby węglowe . A co to takiego, to oświadczenie kupującego wyroby węglowe ? Czyżby moje, że kupuję dla siebie ? W listopadzie kupowałem ekogroszek w Obi, całe 100kg i dostałem świadectwo jakości.
gaizka2 Opublikowano 29 Grudnia 2018 #5 Opublikowano 29 Grudnia 2018 Oświadczenie od 1.01.2019 . Jest to oświadczenie że zuzyjesz w gospodarstwie domowym . To samo co było na dokumencie dostawy powyżej 200 kg Wysłane z mojego SM-G955F przy użyciu Tapatalka
YaroXylen Opublikowano 29 Grudnia 2018 #6 Opublikowano 29 Grudnia 2018 2 godziny temu, Oldek napisał: A co to takiego, to oświadczenie kupującego wyroby węglowe ? Czyżby moje, że kupuję dla siebie ? Witam Oldek. To samo co na olej opałowy (czerwony), oświadczasz że go spalisz a nie wyjeździsz... to biurokraci wymyślili że na węglu można jeździć? :))) Żart :).... Chodzi o oświadczenie, że zużyjesz w domu a nie do firmy czy innej instytucji, dokładnie o zwolnienie z akcyzy tylko do gospodarstw domowych, na tej podstawie sprzedadzą Tobie bez akcyzy... Yaro
Panstan Opublikowano 31 Grudnia 2018 #7 Opublikowano 31 Grudnia 2018 Akcyza,podatek od luksusu to chyba tylko w Polsce,i to na węgiel. Z drugiej strony państwo musi wielce nie lubić rodzimych przedsiębiorców. Czy w świadectwie jakości podadzą mi kaloryczność?pochodzenie węgla?
gaizka2 Opublikowano 1 Stycznia 2019 #8 Opublikowano 1 Stycznia 2019 Tak podadzą Ci kaloryczność . Pochodzenie nie koniecznie, tylko numer certyfikatu na podstawie którego jest wystawione świadectwo. Takiej informacji nie ma nigdzie . Wysłane z mojego SM-G955F przy użyciu Tapatalka
kedaT Opublikowano 7 Stycznia 2019 #9 Opublikowano 7 Stycznia 2019 Węgiel groszek KWK Piast 24MJ Kod CN: 2701 Takie okreslenie na fakturze mojego zakupu z sierpnia 2018. Węgiel ( cena 800)kupowany luzem 1570kg. Następny zakup tylko paragon. W sumie prawie 2,6t tego samego sortu. Teraz kupuję workowany bez określenia jaki i która kopalnia.
mlodypestek Opublikowano 12 Stycznia 2019 #10 Opublikowano 12 Stycznia 2019 ..i pan "KAZIU" że skladu opałowego trzymając się za ucho mówi ..."no.....yyy.....ma 27 meeega"...:)
Arczi82 Opublikowano 13 Stycznia 2019 #11 Opublikowano 13 Stycznia 2019 Wczoraj brałem sztygar ultra -100 kg i dostałem certyfikat. Załączam zdjęcie do wglądu jak to wygląda.I jeszcze nie mogłem załatwić tego przy kasie tylko aby być zwolnionym z akcyzy trzeba udać się do punktu informacji w sklepie i tam złożyć podpis i zapłacić :) i dodatkowo 5 minut się w sumie czeka jak w urzędzie hehe.
pawelll Opublikowano 13 Stycznia 2019 #12 Opublikowano 13 Stycznia 2019 Z tego pisma wynika że płacisz za 28 MJ , a dostajesz 26 MJ.
Arczi82 Opublikowano 13 Stycznia 2019 #13 Opublikowano 13 Stycznia 2019 Zgadza się ale po prawo jeszcze jest ze min 24 MJ, więc sam widzisz jak to wygląda. Zresztą ten certyfikat jest robiony z próbki pewnie z całej dostawy do sklepu i może się okazać że z którejś palety będzie co innego. Więc taki certyfikat można sobie w buty włożyć. Ewentualnie jak bym kupił 1 tonę tego i by się okazało że z worków leci woda to może udało by się zareklamować co by wymienili na inny.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.