Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Wstępne podgrzanie cwu

PioBin

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak w temacie.

Czyli zamiast podgrzewac wode sieciową (lub ze studni) od temperatury np. 10C do 45C szukam sposobow aby wczesniej podgrzać ja do przyjmijmy temperatury pokojowej np. 20-25C i dalej tak wstepnie przygotowana wykorzystac do wprowadzenia pod glowny baniak CWU i dogrzac do temperatury uzytkowej.

Wszelkie pomysly mile widziane. Im taniej tym lepiej...

Opublikowano

Jakieś założenia? Bojler przy kotle? Wstępne podgrzewanie niezależne od kotła?

Opublikowano

@gmaj22 temat ogolny i moze byc tak ze kazdy bedzie zainteresowany innym sposobem i moze miec inne mozliwosci.

Tak czy siak do ugrania energetycznie sporo.

Dla przykladu u mnie:

1. Latem (tylko latem) temperatura bardzo czesto przekracza 45-50C na strychu. Samo wyprowadzenie grubego "bypasu" zasilania mogloby dac wymierne korzysci. Koszty: robocizna wlasna + "wezownica" np. z PEX na strychu.

2. Temperatura obecnie w kotlowni dochodzi do 28-30C. Nie potrzebuje "tej temperatury" w  tym miejscu. Mozna to jakos tanio wykorzystac?

Bojler przy kotle - w kotlowni. Przynajmniej u mnie.

Opublikowano

Może takie coś? Niekoniecznie jako propozycja kupna a sam pomysł.

Opublikowano

Wspaniała rzecz do hodowli wszelkich legionelli i innych podobnych bakterii - wystarczy zostawiać na noc lub na weekend i mamy niezłe efekty hodowli.

Tylko gratulować autorowi tematu takiego pomysłu.

Opublikowano

@sambor Jeszcze nie ma zadnego pomyslu a dyskusja i mozliwosci wiec spokojnie ciesze sie ze troszczysz sie o moje zdrowie. Widze ze z zalozenia juz jestes nastawiony przeciw.

Przed tematem poczytalem tak ogolnie i znalazlem ze bakterie legionella (inne czyli jakie?) namnazaja sie w temperaturze wody zaczynajac od 22-25C do okolo 45-47C. Ponizej i powyzej wzrost nie wystepuje. Roznie podaja przy czym najbardziej niekorzystna jest 36-38C. Sprzyjajace sa zbiorniki (glownie przez osady i korozje) gdzie nie ma przeplywu. Tutaj wymagana jest dezynfekcja termiczna. O takiej mozliwosci rowniez mozna pomyslec i niekoniecznie skreslac temat...

Dlatego przyjmijmy i trzymajmy sie ze "przeplywowo" i do pokojowej 20C. Wstepnie przyjalem 25C.

Opublikowano

Ekonomicznie to ci się bardzo słabo zapewne opłaci, szczególnie, że raz ciepło chcesz brać ze strychu raz z kotłowni, poszukaj dofinansowania do paneli słonecznych i na lato rozwiązanie już masz

Opublikowano

Nie jestem nastawiony przeciw - dlaczego?

Tylko zdaję sobie sprawę ile z tym zagadnieniem jest problemów.

Jakbyś chciał taki nietypowy pomysł na grzanie wstępne to jeden z moich kolegów stosował do tego zbiornik umieszczony w gnojowicy - tam zawsze było ponad 30C.

Ale skala ekonomiczna tego pomysłu wykazała praktyczny jego bezsens.

Najbardziej opłacalną metodą jest albo PC do grzania CW  pobierająca ciepło z pomieszczenia albo solary + zasobnik grzania wstępnego.

Opublikowano
1 godzinę temu, sambor napisał:

...

Jakbyś chciał taki nietypowy pomysł na grzanie wstępne to jeden z moich kolegów stosował do tego zbiornik umieszczony w gnojowicy - tam zawsze było ponad 30C.

Ale skala ekonomiczna tego pomysłu wykazała praktyczny jego bezsens.

....

Osobiscie nie jestem przekonany do pomyslu Twojego kolegi. Ale jak bedziesz sie z nim widzial to podlinkuj mu to: http://www.dworekpolski.pl/oferta/odzyskwa

Natomiast ten pomysl z pompa ciepla rozwazam bardzo powaznie przy czym w nieco innej konfiguracji i mozliwosciach anizeli tylko w temacie.

Pomimo dowcipnych wtracen zapraszam do dyskusji :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.