Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Nie mogę nagrzać łazienki, prośba o pomoc.

sarniak11

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam . Nie mogę nagrzać łazienki. Temp w salonie 22C , przepływy na salon 1l/min , na łazienkę 1.8l/min , 

Temp podłogi salon 25C lazienka to samo 25C . 

Na schemacie lazienka to pomieszczenie 08 , salon z kuchnia 005-006abcd

Dz8eki za pomoc. 

Screenshot_20181225-212439_Drive.jpg

Opublikowano

Możesz tylko sterować temp.zasilania bo rozstawu rur już nie zmienisz,aby tylko temp.posadzki w salonie nie przekroczyła dopuszczalnej 29st.W salonie po zwiększeniu temp.można zmniejszyć przepływ na poszczególnych pętlach(nie mniej niż 0,7l/min) co by się nie ugotować do pewnej rozsądnej wartości natomiast w łazience zwiększyć przepływ ponad te 1,8 dotychczasowe.Dziwne że tu i tu jest ta sama temp.posadzki przy różnych przepływach.

Opublikowano

A moz3 byc ze 3 ściany łazienki to ściany zewnętrzne budynku,  nie osiedle nie ma domów za mną tylko pole i ciągle dmuchać. Więc może tu przyczyną. Jak dołożą sprzęgło i zrobię np 2.5 lub 3 l moze temp podłogi wzrośnie do 29C i temp pomieszczenia też:)

Opublikowano

To że ściany zewnętrzne i jeszcze okno to raz. Mam trzy łazienki u siebie, dwie są wewnętrzne a jedna ma dwie ściany zewnętrzne + okno. W tej trzeciej kaloryfer nadrabia za podłogówkę, w dwóch pozostałych wystarcza prawie podłogówka

A dwa a wentylacja nie ustawiona zbyt mocno (o ile jest mechaniczna). Grawitacyjną można przysłonić (w celach testowych np. jedna doba - na dłuższą metę nie polecam). Mierzysz wilgotność w domu (lub łazience)?

Opublikowano
21 godzin temu, odpowietrznik napisał:

Przepływ 2,5l/min to max.Problem z dogrzaniem łazienki samą podłogówką to standard.

Jeszcze mi się nie zdarzyło w projekcie aby samo OP dało radę.Można dołożyć drabinkę elektryczną uruchamianą w większe mrozy

No ok , ale teraz jest 5 stopni na dworze A ja Nie mogę jej dogrzac,  sasiad ma też OP i ma w łazience 25C . 

Opublikowano

Jak sam zauważyłeś ważne jest jeżeli chodzi o straty ciepła dla danego pomieszczenia m.in.ile ma ścian zewnętrznych ,grubość ocieplania ścian zewnętrznych i jakość stolarki okiennej 

Następnie gra rolę powierzchnia na jakiej jest ułożona podłogówka,rozstaw rur i wreszcie temp.zasilania,może sąsiad zapodaje wyższą temp.na OP? Innymi słowy wiele czynników wpływa na uzyskanie pożądanej temp.danym w pomieszczeniu.No i sąsiad zamyka drzwi od łazienki ;)

Opublikowano

Ja przy podłogówce w łazience praktycznie zakładam max wydajność na poziomie 50W/m2 grzejnika.

Ale nie każdy to potrafi uzyskać np ułożenie rur co 50mm jest pewną sztuką  zależną nie tylko od instalatora ale też od rur które układa.

Mnie nie udaje się ułożyć rozstawu 50mm z kan-a, a z oventropa lub uponora bez problemu.

Opublikowano
9 godzin temu, odpowietrznik napisał:

Jak sam zauważyłeś ważne jest jeżeli chodzi o straty ciepła dla danego pomieszczenia m.in.ile ma ścian zewnętrznych ,grubość ocieplania ścian zewnętrznych i jakość stolarki okiennej 

Następnie gra rolę powierzchnia na jakiej jest ułożona podłogówka,rozstaw rur i wreszcie temp.zasilania,może sąsiad zapodaje wyższą temp.na OP? Innymi słowy wiele czynników wpływa na uzyskanie pożądanej temp.danym w pomieszczeniu.No i sąsiad zamyka drzwi od łazienki ;)

Lazienka ma 3 ściany zewnętrzne,  ścianą ytong  24,  aby to 20cm grafit L 0,31. Pod posadzka 15cm grafit L0.32+3cm styro z ekranem. Powierzchnia łazienki 9m2. Rurka co 10cm w podłodze. 

Okna 3 szybowe 

Jedyny minus to lazienka pol pod stropem domu ( 30cm piany ocieplenie) A pol lany strop, tam tylko 10cm styro od gory:/

20181226_103205.jpg

Opublikowano

To ciekawe, że Tece wyliczyło dla salonu +20 wymagany rozstaw 10, a dla łazienki +24 ma wystarczyć tyle samo. Jaki cudem? Nie było w projekcie zastrzeżenia o dodatkowym grzejniku łazienkowym? Czy na pewno wykorzystano całą powierzchnię łazienki i te 96 mb rury tam jest?

Spróbuj grzać non stop, a jak salon będzie przegrzewany, to wyłącz jedną/dwie pętle. Dlaczego w ogóle grzejesz ON/OFF? Nie masz opcji sterowania pogodowego?

Opublikowano

Co znaczy on/ode?. Mam nastawione na porgramatorze 14:00 do 1:00 w nocy 22.5C , od 1:00 do 14:00  20C.

Mam.wlaczna funkcje Auto , sterownik pogodowy na ścianie zewnętrznej, krzywa 0.6, wplyw czujnika pomieszczenia na 10, przesunięcie równoległe na 2, tak mi ustawił początkowo instalator. 

Choć i tak nie spada , dom dobrze  ocieplony. Jak ok 1 już nie ma wymogu grzania , to z 22.5 w salonie do 14 aż zaskoczy piec spada o max 1.5C. 

No wlasnie w projekcie  mam grzejnik.drabinke. A ja to nie zastosowałem. 

Więc.chyba czeka mnie zakup i montaż ,  takiej na prąd:)

Opublikowano
1 minutę temu, sarniak11 napisał:

No wlasnie w projekcie  mam grzejnik.drabinke. A ja to nie zastosowałem. 

Więc.chyba czeka mnie zakup i montaż ,  takiej na prąd:)

To już wiesz dla czego nie możesz dogrzać łazienki. Podłoga powinna grzać cały czas.a nie, że się wyłącza i wychładza.

Opublikowano

Na razie to zimy nie ma, ale przy -10C i niżej trzeba będzie i tak cały czas grzać,

Jak ci przegrzewa jakieś pomieszczenie to skręć w nim przepływy, tak aby można było grzać cały czas całość - to co robisz jest dobra dla grzejników ale dla podłogi nie jest rozwiązaniem optymalnym.

Opublikowano

A czy nie zasysa ci powietrza z zewnątrz przez wentylację?

Wysłane z mojego GT-I9301I przy użyciu Tapatalka

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.