Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Problem z piecem

mKochu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. 

Od dłuższego czasu zmagam się z dymem który wychodzi z pieca na mieszkanie. 

Podczas podkładania do pieca, dym wychodzi na zewnątrz, gdy otworzę drzwiczki , badź dolną klapkę górnymi drzwiami wychodzi dym.. Wyczyściłem komin, piec u góry i styłu i delikatna poprawa.. Co jest nie tak? Nie znam sie na piecach, zacząłem palić od niedawna i stąd moje pytania..  Piec Camino, nie wiem jaki model, ale taki sam jak na zdjeciu 

Prosze o pomoc, bo dusze się

camino-roman-prudnik01.jpg

Opublikowano

Komin, szczelność połączeń, nawiew do kotłowni czyli podstawy. A co to za cukier puder?

Opublikowano

Kupiłem mieszkanie w bloku i mam ten piec w domu. Rura z pieca do komina wychodzi na prost i ma około 30 cm. Nawet jak otworze okno, to sie dymi.. Zdjecie pieca z internetu, mam taki sam po prostu./

Opublikowano

Co z tego, że będę palił od góry, skoro uchyle drzwi zasypowe na dosłownie minute i mam mieszkanie pełne dymu. Po prostu wygląda to tak, jakby piec nie nadążal odbierać dymu, tzn komin w piecu. 

Opublikowano

To jest górniak więc tutaj palisz od góry i nie podkładasz podczas palenia o i dymu też nie będzie, wystarczy nauczyć sie palić i po problemie, link masz wyżej jak ma to wyglądać.

Opublikowano

Rozumiem, ale podczas palenia i zamkniętych drzwiach czuć dym, przecież tak nie może być. Otwieram dół i dym leci na mieszkanie. 

Opublikowano

Od dołu. Tak, wylot do komina mam przed samymi drzwiami zasypowymi. Ale czy to normalne, że czuć dym, gdy węgiel już się cały pali, a go czuć? To bez różnicy, czy palę od góry czy dołu, skoro po kilku godzinach węgiel cały płonie i tak. Przy dopalaniu się resztek i tak dym wychodzi na dom. 

Opublikowano

Nie dajcie się podpuszczać !

Opublikowano

Oczywiście. Wymieniłem wszystkie sznurki, chociaż nie wiem jaki ma być rozmiar. Założyłem 10mm i nie wiem czy właściwy. 

Opublikowano
51 minut temu, mKochu napisał:

Rozumiem, ale podczas palenia i zamkniętych drzwiach czuć dym, przecież tak nie może być. Otwieram dół i dym leci na mieszkanie. 

Z tyłu kotła pod czopuchem jest malutka zaślepka . Trzeba ją wysunąć w kierunku od kotła i wyczyścić samo kolano czopucha . Jeśli jest nieszczelne to miejsce również kocioł będzie dymił ale po objawach o których napisałeś zakładam stopniowy zanik ciągu z powodu złego palenia ( sadza i popiół w rurze czopucha albo nieszczelność tych miejsc  o których wspomniałem)  .

https://imged.pl/piec-camino-kwd37-dozamet-bdb-sterownik-20714875-slide3.html

Tutaj pod czopuchem widać prostokątną kształtkę , tam jest zaślepka wyczystki . Wysunąć wysypie się popiół i sadza , resztę wyczyścić wyciorem . Rurę spalinową jeśli nie masz wyczystki na przeciw rury to musisz demontować do czyszczenia .

Opublikowano

Jestem zielony w tych sprawach, ale dwa miesiące temu odkręcilem ten cały tył, założyłem sznurek i wyczyscilem. Może faktycznie jest nieszczelne wyjście, mam słaby dostęp do tyłu pieca i oklejalem cały tylni komin zaprawa szamotowa na oślep. Jutro wezmę i jeszcze raz wszystko dokładnie przejrzę. Teraz mam piec zamknięty, okno otwarte a ba mieszkaniu smród dymu z węgla brunatnego. To jest normalnie tragedia 

Opublikowano

Brudas jest tani ale ciepła z niego niewiele a do palenia na ruszcie to już totalnie się nie nadaje bo sam w sobie ma kupę wilgoci a w połączeniu z sadzami ta wilgoć jest w stanie zalepić wszystko w kominie . Zamiast palić tym pseudo węglem to już lepiej palić drewnem , kaloryczność ta sama a przynajmniej czyściej .Do camino kamienny orzech dwa i rozpalać od góry i święty spokój na długie godziny albo koks ale tu cena jest istotnym składnikiem . Jeśli chcesz palić i dokładać na okrągło to kupuj granulat minimum orzech jeden albo kostka .

Opublikowano

Kominiarz  czyscił wogóle kiedyś komin u cb? 

Jest dobry ciąg w kominie ?   

Rury idące od czopucha są szczelne

Czy po pozamykaniu wszystkich klap kocioł ci sie przestaje palić czy nie ? jeżeli tak polecam palić od góry - jeżeli piec bedzie szczelny nie powinno być nic smrodu - resztą zajmie się miarkonik - nie wiem czy masz jakiś stary czy nowy miarkownik- nowy nie jest drogi.  Przy paleniu od góry nie trzeba dotykać kotła przez kilkanaście h - ale też dużo zależy jakim paliwem sie pali - dziadowski wegiel i bedzie masakra.

Jeżeli sie tego boisz ( że rozpali sie całosć i piec wybychnie)  jeżeli miarkonik działa ok a piec jest szczelny nic nie powinno sie stać złego bo zasyp bedzie sie palić bardzo delilikatnie i z małą ilością dymu bo dym sie bedzie spalał w warstwie zaru.

Ew jak sie dalej boisz to przy dokładaniu zawsze zamykaj dolne drzwiczki (aby piec był zduszony)  + szyber musi otwarty na full  wtedy  nie powinno dymić na mieszkanie, ale im szybciej zrezygnujesz z palenia od dołu tym bedziesz szybciej zadowolony.

Opublikowano

Niech autor tematu sprawdzi jeszcze raz szczelność że świeczka i niech zacznie palić od góry bo do takiego spalania ten piec jest przystosowany. Drożność komina również jest ważna i nawet dla swojego świętego spokoju wezwał bym kominiarza( cena w moim regionie to 100zl).

Wysłane z mojego Nokia 5.1 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
6 godzin temu, mikkei napisał:

Kominiarz  czyscił wogóle kiedyś komin u cb? 

Jest dobry ciąg w kominie ?   

Rury idące od czopucha są szczelne

Czy po pozamykaniu wszystkich klap kocioł ci sie przestaje palić czy nie ? jeżeli tak polecam palić od góry - jeżeli piec bedzie szczelny nie powinno być nic smrodu - resztą zajmie się miarkonik - nie wiem czy masz jakiś stary czy nowy miarkownik- nowy nie jest drogi.  Przy paleniu od góry nie trzeba dotykać kotła przez kilkanaście h - ale też dużo zależy jakim paliwem sie pali - dziadowski wegiel i bedzie masakra.

Jeżeli sie tego boisz ( że rozpali sie całosć i piec wybychnie)  jeżeli miarkonik działa ok a piec jest szczelny nic nie powinno sie stać złego bo zasyp bedzie sie palić bardzo delilikatnie i z małą ilością dymu bo dym sie bedzie spalał w warstwie zaru.

Ew jak sie dalej boisz to przy dokładaniu zawsze zamykaj dolne drzwiczki (aby piec był zduszony)  + szyber musi otwarty na full  wtedy  nie powinno dymić na mieszkanie, ale im szybciej zrezygnujesz z palenia od dołu tym bedziesz szybciej zadowolony.

Szyber jest zawsze otwarty na full, drzwiczki zamknięte przy dokładaniu a mimo wszystko z pieca na dom wychodzi dym.. 

Opublikowano
34 minuty temu, lechumb napisał:

Niech autor tematu sprawdzi jeszcze raz szczelność że świeczka i niech zacznie palić od góry bo do takiego spalania ten piec jest przystosowany. Drożność komina również jest ważna i nawet dla swojego świętego spokoju wezwał bym kominiarza( cena w moim regionie to 100zl).

A jak to sprawdzić? Jestem kompletnie zielony w tych sprawach. Dziś sam przelece komin Szczotka z kulą. 

Gość witek1234
Opublikowano

Pitolenie dwa po trzy.

Nie jesteś dzieciak, powiem ci co zrobić.

Kup szczote fi 100 i wyczyść wymiennik.Ma być wylizany tak aby na ściankach nie było więcej jak 1cm nagaru.

Kup szczotke do mycia butelek fi 80 , odsun wyczystke w czopuchu i po włożeniu szczotki,elegancko wysmyraj.

Zdemontuj rurę dymowa i wyczyść na błysk.Uszczelnij ze ścianą na tip top. 

Zawołaj kominiarza lub sam wyczyść ten syf z komina. Ma być drozny a nie dziurka na parę centów.

Pal od góry i po problemie. Jak ci się nie będzie chciało zrobić jak piszę oraz palić od góry to masz problem i to będzie wyłącznie twój problem. Camino ma wąskie przeloty w wymienniku i nie da się palić od dołu bez zawalenia sadza całego systemu oddymiania.

Cały problem masz z powodu palenia od dołu.Lenistwo nie popłaca niestety, nie chciało się palić poprawnie to teraz nie lamentuj tylko weź się do pracy.

Zapomniałem , a to ważne- wyczystka kominowa również zamknięta szczelnie a szyber to najlepiej wywalić całkiem bo tylko zarasta sadzą . Nieszczelności szkoda na tym etapie szukać bo jeśli dymi i brak ciągu to ewidentnie wina zapchanych kanałów i komina, jeżeli by była duża nieszczelność to kocioł by się zbytnio rozbiegał.

Opublikowano

Ot cała dobitna prawda. I kolejną ważną bardzo ważna sprawą jest dopływ powietrza potrzebny do prawidłowego spalania .nie ma powietrza nie ma prawidłowego spalania

Opublikowano

Dziś wyczyszcze komin, piec i zakleje wyczyszczke szczelnie zobaczę czy jest poprawa. Jeśli nadal będzie lipa,  będę musiał wyczyścić wszystko jeszcze raz, wraz z przewodem piec-komin. Czyli wszystko od nowa, ale to już praca na sobotę, bo po pierwszych zmianach zimno i trzeba palić. 

Gość witek1234
Opublikowano

Mam nadzieję że zgodnie z zasadami czyli od GÓRY.:)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.