Skocz do zawartości
IGNOROWANY

PID ustawienia piec gaśnie.

adi14011

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Sterownik K1PV4 nie może osiągnąć temperatury a jak już osiągnie to opada i gaśnie i kopczyk się zapada co zrobić. Palenie na PID jakim parametrem sterowac aby podnieść kopczyk i temperature.

Opublikowano

To może inaczej jakimi parametrami się steruje w PID w steroniku K1PV4 aby piec mógł osiągnąć zadaną temperaturę piec ma ustawione 60 stopni a ledwo dochodzi do 50 stopni ????

Opublikowano

mocą kotła zwiększając moc zwiększamy nawęglanie podajemy więcej węgla i podnosimy kopiec ale w PID

jaki to piec jak długo palisz załącz zdjęcie ekranu sterownika

czy paliłeś w dwu stanie i jaki był efekt

Opublikowano
To może inaczej jakimi parametrami się steruje w PID w steroniku K1PV4 aby piec mógł osiągnąć zadaną temperaturę piec ma ustawione 60 stopni a ledwo dochodzi do 50 stopni ????
Kolego więcej danych podaj a nie tylko typ sterownika, 60 °C to trochę mało...każdy z użytkowników kotłów Defro i nie tylko dostaje instrukcje obsługi...trzeba się wysilić i poczytać...A chociaż to co jest na tabliczce na kotle... jakim ekogroszkiem palisz? 08d5ab990ef371b6a860e38411a675fa.jpg

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Witam, więc tak Piec Defro Duo 15KW sterownik K1PV4 PZ Adaptive Controlc taki jak powyżej na zdjęciu wersja 3.2.2 i powiem tak węgiel Karlik bezpośrednio z kopalni workowany, wszystko wyczyszczone na super, na zwykłych ustawieniach spala się super i jest OK jedynie wydaje mi się ze dużo spalam bo za dużo idzie w komin bo spaliny  od 200 do 250 stopni.

Pytanie do ustawień ręcznych : Nie wiem jak obniżyć temperaturę spalin, ale to na ustawieniach ręcznych.

Ustawienia Na PID:

Parametry Mocy :

min praca podawanie 3 sekundy

max praca podawanie 4 sekundy

min przerwa podawania 45 sekund

max przerwa podawania 80 sekund

min wentylator roboczy 20 sekund

max wentylator roboczy 32 sekundy

min obroty 100

max obroty 444

korekta powietrza  6%

moc kotła 100%

Kocioł ma ustawione temperaturę 60 stopni spada do 45 i ledwo osiąga 50 stopni ???

Opublikowano

dlaczego moc kotła 100% na dworze masz -30 c

Opublikowano

podaj jeszcze temp załączenia pomp, temp powrotu zapisana

Opublikowano

Jak ustawiłes pogodówke, temp jest za bardzo wysoka jak na pid .

Opublikowano

temp załączenia pomp 48 c, ochrona powrotu 52 c

max przerwa podawania 90s

Opublikowano

Temp zaworu zadana powinna byc wyższa a nie obnizona az o 10 kaloryfery ocziwiscie grzeją na całej powierzchni?

Opublikowano
24 minuty temu, chudar1 napisał:

Temp zaworu zadana powinna byc wyższa a nie obnizona az o 10 kaloryfery ocziwiscie grzeją na całej powierzchni?

Nie rozumiem ustawiam na grzejnikach 40 stopni, teraz jak włączyłem ochronę powrotu to temperatura się podniosła już do 60 stopni i na powrocie jest 50 stopni ale po 15 minutach spadłą temperatura na powrocie do 35 stopni i za chwile s powrotem wróciła do 50 stopni, natomiast grzanie na grzejnikach spadło do 33 stopni i grzejniki już letnie . Zobaczymy jak po całym dniu to wyjdzie ?

Opublikowano

Pewnie kolega ma zawór 4d i dał się namówić na to cudo i wmówić sobie że zawór 4D to takie cudowne urządzenie co jednocześnie w reguluje temperaturę na instalację i ochroni powrót. A teraz została smutna rzeczywistość. Wyłącz kolego ochronę powrotu to raz. Włącz w zaworze wbudowanym pogodówke ustaw krzywą grzewczą odpowiednią dla siebie a na wiosnę zamontuj pompę kotłową bo pewnie jej nie masz na obiegu 4d - kotła.

Wysłane z mojego Nokia 5.1 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Wyłaczenie powrotu spowoduje podwyzszenie temperatury spalin i wyzsze spalanie grochu , jezeli dobrze ustawic krzywa grzania to i powrót osiągnie prawidłową temperature.

Opublikowano

Kolega lechumb ma rację i ja też będę montował pompę kotłową za zaworem 4d na powrocie do kotła. Zawór 4d dobrze sobie radzi u mnie z pogodówką jeśli temp. zewnętrzna jest około - 4 , - 6 °C. Jak spada poniżej to niestety aby osiągnąć komfort cieplny w domu tj te 23 stopnie ,to bez pompy kotlowej czy przewałowej jak to jest opisane w sterowniku K1PV4 , jest trudno utrzymać ciepły powrót na poziomie 50 do 55 stopni , chyba że załączyć się pompa CWU , którą mam na krótkim obiegu to wtedy jest ok. Trzeba słychać bardziej doświadczonych kolegów . Wniosek , 4d z pompą na powrocie da radę. Bez pompy kiepsko. Przynajmniej u mnie.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Jaki u większości z zaworem 4d pompa kotłowa jest nieunikniona. a instalatorze dalej montują cudowne urządzenie 4d bez pompy a później biedak jeden z drugim trafia tutaj Ja też byłem takim biedakiem. I wszystkie moje wywody na temat zimnego powrotu i innych rzeczy tylko i wyłącznie opieram na własnym doświadczeniu i przykładzie mojej skopane instalacji ale na wiosnę robię ją już sam.

Opublikowano
W dniu 17.12.2018 o 10:30, adi14011 napisał:

Witam, więc tak Piec Defro Duo 15KW sterownik K1PV4 PZ Adaptive Controlc taki jak powyżej na zdjęciu wersja 3.2.2 i powiem tak węgiel Karlik bezpośrednio z kopalni workowany, wszystko wyczyszczone na super, na zwykłych ustawieniach spala się super i jest OK jedynie wydaje mi się ze dużo spalam bo za dużo idzie w komin bo spaliny  od 200 do 250 stopni.

Pytanie do ustawień ręcznych : Nie wiem jak obniżyć temperaturę spalin, ale to na ustawieniach ręcznych.

Ustawienia Na PID:

Parametry Mocy :

min praca podawanie 3 sekundy

max praca podawanie 4 sekundy

min przerwa podawania 45 sekund

max przerwa podawania 80 sekund

min wentylator roboczy 20 sekund

max wentylator roboczy 32 sekundy

min obroty 100

max obroty 444

korekta powietrza  6%

moc kotła 100%

Kocioł ma ustawione temperaturę 60 stopni spada do 45 i ledwo osiąga 50 stopni ???

Aby obniżyć temp spalin trzeba obniżyć nadmuch. 

Piszesz, że w dustanie poli się dobrze i osiąga zadaną. Podaj te ustawienia. 

Przełącz ster na pid, wejdź w menu serwis, max obroty wentylatora, zrób zdjęcie ekranu i zapodaj jeśli możesz.  

Opublikowano

Taka opcja w menu serwisowym dająca możliwość regulacji maksymalnych obrotów turbinki a co za tym idzie szybkości dmuchawy. Instrukcja w dłonie bądź download ze strony Defro instrukcji k1p V4 tam wszystko jest opisane i wyjaśnione

Opublikowano
1 godzinę temu, lechumb napisał:

Jaki u większości z zaworem 4d pompa kotłowa jest nieunikniona. a instalatorze dalej montują cudowne urządzenie 4d bez pompy a później biedak jeden z drugim trafia tutaj Ja też byłem takim biedakiem. I wszystkie moje wywody na temat zimnego powrotu i innych rzeczy tylko i wyłącznie opieram na własnym doświadczeniu i przykładzie mojej skopane instalacji ale na wiosnę robię ją już sam.

Zmodyfikuj instalację i zainstaluj pompę wystarczy taka cyrkulacyjna plus krótki obieg w moim przypadku instalacja CO do rozdzielaczy fi28 a krótki obieg z pompą przewałową/ krótkiego obiegu fi22. Wszystko działa bezproblemowo. Gorący powrót, zero problemów ze stabilnością zaworu 4D.

IMG_20181129_183551.jpg

IMG_20181129_183646.jpg

Opublikowano
5 godzin temu, lechumb napisał:

Taka opcja w menu serwisowym dająca możliwość regulacji maksymalnych obrotów turbinki a co za tym idzie szybkości dmuchawy. Instrukcja w dłonie bądź download ze strony Defro instrukcji k1p V4 tam wszystko jest opisane i wyjaśnione

Tak instrukcje czytałem ale nie rozumiem co to zmienia bo są tam 2 wartości na plus i 2 na minus tzn minimalne obroty ,maksymalne obroty oraz minimalny wentylator  roboczy i minimalny wentylator roboczy.Czym to się różni jedno od drugiego i co daje przestawienie jednych parametrów czy drugich?

Opublikowano

Minimalne i maksymalne wartości obrotów tyczą się turbinki. Przy pracy w pid z włączonym hallotronem nadmuchu to ten parametr jest głównym regulatorem obrotów dmuchawy, gdy halo tron mamy wyłączony obrotami dmuchawy regulujemy parametrami maksymalny i minimalny wentylator roboczy to też jest ujęte w instrukcji przynajmniej było.

Opublikowano

Ok wszystko rozumiem z tym powrotem, tylko coś jest nie tak jeżeli nie chce dobić do 60 stopni na PID, wyłączyłem ochronę powrotu bo na dom szło różnie i zawór nie trzymał zadanej temperatury, a jak wyłączę ochronę powrotu to zawór trzyma żądaną temperaturę ale temperatura na piecu 45-50 stopni. Gdzieś muszą być zjebane ustawienia spala się dobrze węgiel, więc czego nie chce dobić tej temperatury. Nie rozumiem kolegi wcześniej jak włączyć pompę podlogowki ja nie mam pompy na podłogowe.Mam pompę Co CWU i cyrkulacyjna.

Maxymalne obroty wentylatora 444

Moc kotła na 105 % zgodnie z sugestia Defro serwisanta

Pozostałe parametry jak powyżej.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.