Bulix Opublikowano 12 Grudnia 2018 #1 Opublikowano 12 Grudnia 2018 Witam ponownie,Dużo na forum czytałem, dużo osób mi pomogło, ale potrzebuje kolejnego wsparcia.Pale w skarbkiem 26 mj. Problem polega na tym, ze udalo mi sie pozbyć spieków, lecz według mnie ślimak podaje za często ekogroszek. Wiatr mam ustawiony aktualnie na 16-17. Więcej wiatru skutkuje spiekami. Dmuchawa 140W. Piec 20 kw. Podnioslem kaloryczność węgla do 29 mj wczoraj ( od trzech dni podnoszę po trochu) i dalej wysypuje... Dzisiaj z rana mialem pol popielnika nie dopalonego węgla. Związku z tym podnioslem kalorycznosc do 30mj. Piec dochodzi do zadanej temperatury, nie przechodzi w czuwanie. Dochodzi bardzo powoli. Wegiel na retorcie nie opada , wrecz jest go za duzo. Posiadam mieszacz 4d, którym steruje sterownik. Podsyłam zdjęcia moich ustawień, być może mam coś źle ustawione czego nie widzę, lub poprostu ten węgiel jest tak kaloryczny. Związku z tym zwiększać dalej kaloryczność czy mam coś zle ustawione? Zdjęcia z wczoraj Wysłane z mojego MI 5s Plus przy użyciu Tapatalka
sajmon55556 Opublikowano 12 Grudnia 2018 #2 Opublikowano 12 Grudnia 2018 Pokaż kolego palnik u jak wygląda popiół
Bulix Opublikowano 12 Grudnia 2018 Autor #3 Opublikowano 12 Grudnia 2018 Jak przyjadę do domu to podeślę
Bulix Opublikowano 12 Grudnia 2018 Autor #4 Opublikowano 12 Grudnia 2018 Z przed chwili.. czyżby za wolno dochodził do zadanej? Pali jak smok aktualnie. Niby węgla nie ma niby kopczyk okej, ale mi sie wydaje, że to trzeba jeszcze poczekać, bo rano nastawiałem parametry ..Wysłane z mojego MI 5s Plus przy użyciu Tapatalka
Bulix Opublikowano 12 Grudnia 2018 Autor #5 Opublikowano 12 Grudnia 2018 Wysłane z mojego MI 5s Plus przy użyciu Tapatalka
YaroXylen Opublikowano 12 Grudnia 2018 #6 Opublikowano 12 Grudnia 2018 Witam. Kolega ma dmuchawę nie 30 nie 50 nie 80 tylko 140W więc huragan w kotle...zasłonka na dmuchawie max. na 1cm i dopiero próbuj Ja mam dmuchawę 80W i minimum mocy 4% , max mocy 35% palnik 25kW kocioł 32kW Na filmie wiater hula w palniku :)) Yaro
Bulix Opublikowano 12 Grudnia 2018 Autor #7 Opublikowano 12 Grudnia 2018 Palnik mam od 15 do 25 kw. Jak ustawić w ustawieniach 20kw niby pieca czy maksymalalna 25 kw palnika?
YaroXylen Opublikowano 12 Grudnia 2018 #8 Opublikowano 12 Grudnia 2018 Ja pisałem o przesłonce wentylatora a kolega ani słowa o niej. Poniżej fotka z propozycją (na razie) ograniczenia mocy :)) To wyjdzie tobie 10kW dzisiaj to i tak za dużo ale narazie ustabilizuj kocioł i spieki. Palnik masz uszczelniony? YARO
Bulix Opublikowano 12 Grudnia 2018 Autor #9 Opublikowano 12 Grudnia 2018 Sorki, wentylator przysłoniłem tak jak napisałeś. Dobra, z modulacja zaraz tak zrobię, palnik uszczelniany około mies temu. Coś jeszcze sugerujesz?
YaroXylen Opublikowano 12 Grudnia 2018 #10 Opublikowano 12 Grudnia 2018 Kolego. Poczytaj sobie np. ten wątek: https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/27837-ekogroszek-skarbek-problem/ Jest kilka wątków o problemie ze Skarbkiem i Wesołą od zeszłego sezonu. Napewno ten wegiel musi sobie trochę dłużej na palniku poleżeć... i też nie zawsze pomaga szczególnie przy większych mocach. Dlatego proponuję Tobie ograniczyć moc i wiaterek w palniku. Obserwuj aby nie zaczął podkopcić wtedy troszkę więcej dołożyć powietrza ale po troszku i po godzince dwóch sprawdź poziom żaru na palniku :)) Pozdrawia.YARO
Bulix Opublikowano 12 Grudnia 2018 Autor #11 Opublikowano 12 Grudnia 2018 Zrobilem tak jak zalecalem. Nagralem filmik jak ogien pracuje, ale narazie to chyba za krotki czas aby wyciagac wnioskiWysłane z mojego MI 5s Plus przy użyciu Tapatalka
Jockey Opublikowano 12 Grudnia 2018 #12 Opublikowano 12 Grudnia 2018 Podstawowe pytanie, czy zmierzyłeś lub przeliczyłeś potencjał swojego podajnika?
YaroXylen Opublikowano 12 Grudnia 2018 #13 Opublikowano 12 Grudnia 2018 Jeszcze jedno pytanie. Czy sprawdzałeś przesyp podajnika? to mogło by być pomocne :) YARO Witam Jockey ... uprzedziłeś mnie :)))
Bulix Opublikowano 12 Grudnia 2018 Autor #14 Opublikowano 12 Grudnia 2018 3 minuty temu, Jockey napisał: Podstawowe pytanie, czy zmierzyłeś lub przeliczyłeś potencjał swojego podajnika? Tak było mierzone. 2 minuty temu, YaroXylen napisał: Jeszcze jedno pytanie. Czy sprawdzałeś przesyp podajnika? to mogło by być pomocne :) YARO Witam Jockey ... uprzedziłeś mnie :))) Yes.
YaroXylen Opublikowano 12 Grudnia 2018 #15 Opublikowano 12 Grudnia 2018 Kolego. Jeszcze możesz się zaopatrzyć w wapno na pewno nie zaszkodzi a większości kolegom pomaga w walce ze spiekami i tymi koksowymi również. YARO
Bulix Opublikowano 12 Grudnia 2018 Autor #16 Opublikowano 12 Grudnia 2018 Po 3 godzinach. Na retorcie hopa wegla, piec spada z temperatur... Dalej to tak trzymac? W koncu zgasnieWysłane z mojego MI 5s Plus przy użyciu Tapatalka
lechumb Opublikowano 12 Grudnia 2018 #17 Opublikowano 12 Grudnia 2018 Takie skrzepy to robiły mi się na Varmo jak za bardzo dmuchałem. Musi być ogromna temp na palniku jak robią się takie spieki. Zejdź na maxa w dół z dmuchawa. Ustaw jako tak żeby płomień był na skraju kopcenia Wysłane z mojego Nokia 5.1 przy użyciu Tapatalka
sajmon55556 Opublikowano 12 Grudnia 2018 #18 Opublikowano 12 Grudnia 2018 Podnieś mu kaloryczność ma się palić tylko na środku. Zmniejsz nadmuch Wysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka
YaroXylen Opublikowano 12 Grudnia 2018 #19 Opublikowano 12 Grudnia 2018 Podejrzewam że masz coś źle ustawione z przesypem, nic nie ruszaj tylko to co na obrazkach zmień i poczekaj z godzinę Yaro
Bulix Opublikowano 12 Grudnia 2018 Autor #20 Opublikowano 12 Grudnia 2018 Takie skrzepy to robiły mi się na Varmo jak za bardzo dmuchałem. Musi być ogromna temp na palniku jak robią się takie spieki. Zejdź na maxa w dół z dmuchawa. Ustaw jako tak żeby płomień był na skraju kopcenia Wysłane z mojego Nokia 5.1 przy użyciu Tapatalka .Wysłane z mojego MI 5s Plus przy użyciu Tapatalka
Bulix Opublikowano 12 Grudnia 2018 Autor #21 Opublikowano 12 Grudnia 2018 Podnieś mu kaloryczność ma się palić tylko na środku. Zmniejsz nadmuch Wysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka Kaloryczność wyzej juz nie podniosę jak jiz teraz ustawilemWysłane z mojego MI 5s Plus przy użyciu Tapatalka
lechumb Opublikowano 12 Grudnia 2018 #22 Opublikowano 12 Grudnia 2018 Ok. Już chyba nie da się zejść niżej. Faktem jest że masz sporo tego groszku na palniku. Te 16kg to sprawdzałeś czy tak wpisane. Ja u siebie mam szybki motoreduktor i żeby mieć odpowiedni kopczyk to potencjał mam na poziomie 25kg/h sprawdzone obliczeniami i fizycznie przesyłem. Wprowadź to co proponuje jaro i zobaczymy co będzie jutro. Wysłane z mojego Nokia 5.1 przy użyciu Tapatalka Kaloryczność zostaw taka jaką ma groszek czyli wpisz te 27
Bulix Opublikowano 12 Grudnia 2018 Autor #23 Opublikowano 12 Grudnia 2018 Poprzednie ustawienia co wypisywalem wyzej zmienilem z powrotem czyli kalorycznosc 31 i powoetrze 17. Zrobilem jak zaleciles Podejrzewam że masz coś źle ustawione z przesypem, nic nie ruszaj tylko to co na obrazkach zmień i poczekaj z godzinę Yaro Wysłane z mojego MI 5s Plus przy użyciu Tapatalka
Bulix Opublikowano 12 Grudnia 2018 Autor #24 Opublikowano 12 Grudnia 2018 Czyli aby to polapac wszystko do kupu. Aktualnie :Wysłane z mojego MI 5s Plus przy użyciu Tapatalka
lechumb Opublikowano 12 Grudnia 2018 #25 Opublikowano 12 Grudnia 2018 Kaloryczność też ustaw na te 27 a nawet na 26 i zgarnij te skrzepy z palnika. Masz strasznie wysoka temperatura podajnika co może być spowodowane tym że tak wysoko ustawiłeś kaloryczność i rzadko podaje i zar bardzo nisko zszedł w palnik. Wysłane z mojego Nokia 5.1 przy użyciu Tapatalka
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.