Norman1212 Opublikowano 11 Grudnia 2018 #1 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2018 Czytałem kiedyś taki artykuł, jakiś inżynier pozyskiwał wodór z wody coś w rodzaju instalacji HHO, magazynował go w butlach a potem używał do ogrzewania domu kotłem gazowym CO oraz do wytwarzania prądu, proces pozyskiwania wodoru z wody zasilany był z paneli słonecznych. Pomysł podobno działał tylko koszt był spory ale dziś po prawie 20 latach i przy ekologicznym podejściu taki sposób pozyskiwania energii powinien być już mocno rozwinięty i dostępny cenowo. Japończycy podobno wykorzystują sprężony wodór uzyskany drogą elektrolizy wody jako sposób magazynowania energii, którą uzyskali z wiatraków. Wiadomo, że energie elektryczną trudno przechować na potem ale gdy się ją zamieni na wodór wtedy taką energię można przechowywać wiele dłużej i jest bardziej wszechstronna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej_M_ Opublikowano 11 Grudnia 2018 #2 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2018 Wyszukaj w sieci "metanizacja CO2", ICHPW w Zabrzu, TAURON. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sambor Opublikowano 11 Grudnia 2018 #3 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2018 Proces pozyskania HHO jest bardziej kosztowny niż zysk ze spalania tego gazu - było o tym na forum, np tu https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/20640-ogrzewanie-na-wodę/?tab=comments#comment-234381 Miałem z tym przelotną przygodę i zalecam ostrożność!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Norman1212 Opublikowano 12 Grudnia 2018 Autor #4 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2018 Myślałem, żeby kupić lub zrobić taki reaktor wielopłytowy kilka sztuk, do tego aku żelowe i kilka paneli słonecznych, jako zasobnik gazu zbiorniki LPG walcowe. Trzeba by przeliczyć zapotrzebowanie energetyczne w przeliczeniu na wodór i wtedy mamy mniej więcej ilość jaką przez lato powoli panele muszą wytworzyć. O jakich kosztach piszesz, energii czy hardware'u? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sambor Opublikowano 12 Grudnia 2018 #5 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2018 Głównie en el , ale sam generator też kosztuje a prądu żre jak cholera - w tym temacie co podałem są wyliczenia en el potrzebnej do produkcji. Policz swoją inwestycję - to nie jest takie tanie - chyba że panele, aku i zasobniki leżą na poboczach dróg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
heso Opublikowano 12 Grudnia 2018 #6 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2018 Godzinę temu, Norman1212 napisał: jako zasobnik gazu zbiorniki LPG walcowe. Pod jakim ciśnieniem chcesz gromadzić tam wodór? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Norman1212 Opublikowano 12 Grudnia 2018 Autor #7 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2018 Energia elektryczna z paneli więc za darmo, ciśnienie gazu w zbiornikach nie mam pojęcia bo badam temat. Pewnie ciśnienie osiągane w sposób naturalny będzie zbyt małe żeby była sensowna wielkość zbiorników więc pewnie trzeba było by zainwestować w pompę do wodoru. Ewentualnie wspomagał bym się wiatrakiem, kiedyś widziałem na youtubie fajny patent na bardzo wydajne śmigło praktycznie w każdych warunkach się jakoś kręci. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
heso Opublikowano 12 Grudnia 2018 #8 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2018 2 godziny temu, Norman1212 napisał: więc pewnie trzeba było by zainwestować w pompę do wodoru. Do ilu Mp chcesz sprężać ten wodór ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Norman1212 Opublikowano 12 Grudnia 2018 Autor #9 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2018 Nie wiem, ile trzeba będzie, dlatego może ktoś robił coś w tym kierunku bo teoretyków to pewnie dużo będzie w temacie. Ponoć takie instalacje działają już w CA, musiał bym popytać na zagranicznych forach bo u nas pewnie bida jest w temacie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
heso Opublikowano 13 Grudnia 2018 #10 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2018 Też jestem teoretykiem, nie licząc zabaw z młodości w napełnianie fruwających balonów. Gdyby wodoru nie sprężać do sporego ciśnienia, to sprawa nie ma sensu. A butle muszą być specjalne (czytaj- drogie). Wklejam rysunek, który daje do myślenia, to dopiero początek trudności. Krótkie objaśnienie: przedstawia zbiorniki z wodorem (5 kg) w paru wariantach jako równowartość 80 litrów benzyny. Są tam wodorki, wodór w postaci płynnej oraz sprężony nawet do 680 atm. Wodór bez sprężania, zamknięty w objętości np. 10 m3 to zaledwie niecały 1 kg (0,820kg) co jest równowartością energii zawartej w niecałym litrze benzyny... za powiedzmy 5 zł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szakallo Opublikowano 13 Grudnia 2018 #11 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2018 Do gromadzenia wodoru bez sprężania które wiadomo że drogie jak cholera - polecam Zeppelina ( międzyczasie można polatać po okolicy). A tak serio wodór jest nieopłacalny całkowicie jeśli pozyskiwac go w celu spalania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Norman1212 Opublikowano 13 Grudnia 2018 Autor #12 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2018 Mam małą instalację słoneczną podłącze ją w kwietniu zobaczymy jaka będzie wydajność w realu. Obliczyłem, że będę potrzebował jakieś 4200 m3 wodoru czyli 344,5 kg. Czyli jakbym brał prąd z sieci to koszt uzyskania takiej ilości wodoru wyniósł by jakieś 9 tysięcy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jedlica Opublikowano 14 Grudnia 2018 #13 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2018 Skoro podłączysz instalację to po co CI wodór? Prąd gromadzisz w sieci energetycznej, Ja teraz grzeję dom prądem produkowanym latem. Karol Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Norman1212 Opublikowano 14 Grudnia 2018 Autor #14 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2018 1 godzinę temu, jedlica napisał: Skoro podłączysz instalację Gramatyka wskazuje na sytuacje hipotetyczną w celu wyrażenia kosztu za pomocą pieniądza, co każdy zrozumie. Nie zamierzam gromadzić energii w tym przypadku prądu w sieci tylko w wodorze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szakallo Opublikowano 14 Grudnia 2018 #15 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2018 Już chyba lepiej stracić te 20% na rzecz PSE i nie inwestować w jakieś wybuchowe pojemniki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jedlica Opublikowano 14 Grudnia 2018 #16 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2018 3 godziny temu, Norman1212 napisał: Gramatyka wskazuje na sytuacje hipotetyczną w celu wyrażenia kosztu za pomocą pieniądza, co każdy zrozumie. Nie zamierzam gromadzić energii w tym przypadku prądu w sieci tylko w wodorze. Też w zeszłym roku zakładałem tu taki temat, nawet ktoś podesłał link do urządzenia wytwarzającego wodór ( polski producent) od razu rozdzielonego na tlen i wodór, urządzenie pracowało do 40 bar więc już wstępnie sprężony masz wodór. Do tego zbiorniki na paliwo ja w Star treku i gotowe :) Aaaaa i jeszcze płuczka benzynowa, wodór spala się detonacyjnie a po przejściu przez płuczkę jak zwykły gaz. Lub zamienisz go na prąd jak Majk z filmu poniżej :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
heso Opublikowano 14 Grudnia 2018 #17 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2018 Jakie to proste- pół milina dolarów czyli około 2 naszych baniek i świat jest nasz. Oczywiście jeżeli mieszkamy w Ameryce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szakallo Opublikowano 14 Grudnia 2018 #18 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2018 Heso nie rozmawiamy o ekonomii - jeśli ktoś ma kasę to chwała mu za to że ma ochotę bawić się w takie rzeczy i zamiast jeździć nowym Ferrari woli śmigać wodorowym chevroletem czy tam mercury Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość miki1212 Opublikowano 14 Grudnia 2018 #19 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2018 No tak tylko jaka skala jest tego, pół miliona zielonych ale facet z filmu ma samochód na wodór, dom, ogniwa paliwowe i jeszcze nadmiar mocy produkcyjnych w dodatku robił to 20 lat temu pewnie rękami firmy a nie samemu, kiedy wszystko było jeszcze droższe niż obecnie o panelach słonecznych nie wspominając. A dzisiaj mamy zbiorniki na wodór z kompozytu jest to lekkie i wytrzymałe, panele słoneczne można kupić u chinoli za kilo ryżu resztę poskładać własnymi siłami i wyjdzie sporo taniej niż 2 miliony zeta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jedlica Opublikowano 18 Grudnia 2018 #20 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2018 Ja uważam, że w naszych warunkach lepiej postawić mini biogazownię, kiedyś w programie rolniczym był taki projekt przedstawiany, gaz gromadzili w dętkach od ciągnika. Co do wodoru to czy ktoś powie mi ile kosztuje energii sprężenie do 340 bar 1kg? Bo wyprodukowanie 1kg to coś koło 60 Kwh a sprężenie pewnie drugie tyle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sambor Opublikowano 18 Grudnia 2018 #21 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2018 Lepiej sprawdźcie ile ciepła można uzyskać ze spalenia tego kg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.