Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Ogrzewanie podłogowe w zasadzie nie działa

JacekKo

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Grzejniki i podłogówka to dwie różne bajki.Grzejnik jest w stanie szybko się nagrzać natomiast podłogówka ze względu na swoją dużą bezwładność nagrzewa się długo i nie warto jej wyłączać,niech sobie pyka cały czas a automatyka pogodowa kotła powinna tylko zapewnić odpowiednią temp.wody zasilającej w zależności od zewnętrznych warunków pogodowych

Opublikowano

To już widać przy grzejnikach a co dopiero przy podłodze która musi długo się wygrzewać = kocioł grzeje na wyższej mocy by dobić do zadanej.

Opublikowano

To jest bardziej zlozony problem anizeli mogloby sie wydawac.

Na poczatek proponuje uruchomic najprostszy multimetr z pomiarem temperatury i postawic na srodku pomieszczenia ktore chcecie obnizac/podwyzszac ale zwlaszcza rowniez dla zwolennikow stalej temperatury. Obserwowac przy roznych warunkach pogodowych za oknem. Szczegolnie przy podlogowce i sterowaniu pogodowym.

To co jest wada podlogowki czyli bezwladnosc mozna pomyslec jak wykorzystac jako bufor przy kotle pelletowym bez modulacji i zmniejszyc ilosc cykli rozpalen w polaczeniu z dziennym / nocnym zmianie temperatury.

Opublikowano

Ustawiłem na cały tydzień grzanie niemal 24/dobę, zmniejszyłem temperaturę wody, jaka ma być podawana na instalację OP, jak już pisałem. Jeszcze obniżę temperaturę podawaną na grzejniki, bo obecne 80 to chyba nieco za dużo. Mam zamiar ustawić np 60 stopni.

Tak, jak pisał @PioBin: zmiana pogody może być odczuwalna-wyraźnie silniejszy wiatr dał efekt w postaci małego spadku temperatury.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.