Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Jednostka mVS?

PioBin

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Przy pompach CO podawane sa wartosci w jednostkach mVS. Czy ktos sie z tym spotkal i wie co chodzi?

Dla przykladu Alpha2:

Cisnienie wlotowe:

Dla 75[C]: 0.05[bar] = 0.5[mVS]

Dla 90[C]: 0.28[bar] = 2.8[mVS]

Opublikowano

Domyslam sie ze popelniono blad w broszurach i chodzi o [mWs] - meter water supply.

To tak dla ciekawskich w tematach zapowietrzania sie instalacji i kawitacji pomp.

Opublikowano
Godzinę temu, PioBin napisał:

Domyslam sie ze popelniono blad w broszurach i chodzi o [mWs] - meter water supply.

Jeżeli  już, to raczej po niemiecku Meter Wassersäule ... czyli po naszemu wysokość słupa wody.

Opublikowano

Dokładnie tak :)

Po naszemu mH2O

Opublikowano

To przestarzała jednostka, ale ciągle obecna na niemieckich pompach.

Opublikowano

Slusznie. Tez to znalazlem ale po tym jak "dorobilem" teorie :). Trop jednak dobry.

Sa tez inne pokrewne z innych jezykow. Generalnie niepotrzebne zamieszanie tak jakby SI nie bylo.

Opublikowano

SI... ? Mam nadzieję, że nigdy nie będziemy musieli używać w realnym życiu stopni Kelvina.

Wystarczy, że zamienili nam poczciwą atmosferę na bary.

Opublikowano

Po prostu nauczylismy sie tak i to tylko kwestia przyzwyczajenia. To cos tak jak mile, cale a kilometry i centymetry dla eu i usa.

Fizykom ciezko bez K.

Kazda "branza" rowniez ma swoje ulubione. Jedni wola at inni bar a jeszcze inni Pa.

Opublikowano

Kelvin jako jednostka ma taka samą wartość jak Celsjusz. Najcześciej operujemy róznicą temperatur, a ta jest identyczna w Celsjuszach czy Kelvinach.

Opublikowano
27 minut temu, Gonzo19 napisał:

nie ma czegoś takiego jak "stopień Kelvina"

No tak, skala... to z rozpędu.

Jak to idzie ? 273 plus 22 = 295K żeby określić temperaturę w pokoju ?  I tak za każdym razem?

Pamiętam, że nawet w popularnych tekstach tak  pisali, ale jakoś odpuścili.

Opublikowano

Tak żeśmy się umówili gdyż Celsiusz był pierwszy i o ile 0 K jest jednoznaczne to ciężko określić inny wspólny mianownik dla skali popularnej żeby się nie poplątać.

Popatrzcie jakie jest poplątanie z łokciem co miasto to inna wartość.

poz Hermogenes

Opublikowano

jako ciekawostke, podpowiem, że 16 listopada zmieniły sie definicje niektórych jednostek układu SI.

Kelvin juz nie jest 1/273,16 temperatury punktu potrójnego wody, tylko 1K odpowiada temperaturze, w której energia termiczna wynosi 1,380649x10^-23 J, Amper tez ma inna definicję , w cisnieniu też jest inaczej i w kilku innych

Amper jest ciekawy 10^19/1.602176634 elektronów na sekundę :) i weź tu policz ile to 3A :D

Opublikowano
1 minutę temu, Gonzo19 napisał:

jako ciekawostke, podpowiem, że 16 listopada zmieniły sie definicje niektórych jednostek układu SI.

Kelvin juz nie jest 1/273,16 temperatury punktu potrójnego wody, tylko 1K odpowiada temperaturze, w której energia termiczna wynosi 1,380649x10^-23 J, Amper tez ma inna definicję , w cisnieniu też jest inaczej i w kilku innych

Wierze ze tak jest, nie moja branza. Ale to mogli wymyslic "tylko fizycy". Widocznie byla taka potrzeba opisu zjawisk o ktorych nie ma zielonego pojecia.

Opublikowano
2 minuty temu, PioBin napisał:

Ale to mogli wymyslic "tylko fizycy".

trafiłeś w 10

Opublikowano
1 minutę temu, Hermogenes napisał:

chyba że w przypływie emocji zmienili sekundę.

skąd wiesz? :) trafiłeś

A kilogram, teraz jest opisany matematycznie, wzorzec fizyczny już nie obowiązuje. matematycznie kilogram wszędzie zawsze będzie taki sam na całym świecie, niezależnie od ciśnienia, temperatury i wielu innych zjawisk fizycznych

Opublikowano

Tak przy okazji, jak już tu jesteście: nurtuje mnie pytanie, jak możliwe jest utrzymanie atmosfery ziemskiej w oceanie doskonałej kosmicznej próżni?

Wiem- grawitacja... ale to dziwne. Jest aż tak silna, aby utrzymać całe powietrze?

Opublikowano

nie do końca, wiele jednostek bazuje na tych podstawowych i nawet niewielka różnica podstawy diametralnie zmienia całość.

Dla na śmiertelników to zadna róznica, ale w nanofizyce  to róznica jak pomiedzy gramem a dekagramem

edit: nie ma doskonałej próżni, nawet próżnia jest wypełniona czymś, tylko jeszcze nie wiedzą czym.

Opublikowano
7 minut temu, Gonzo19 napisał:

... matematycznie kilogram wszedzie bedzie taki sam na całym świecie, niezależnie od ciśnienia, temperatury i wielu innych zjawisk fizycznych

Heee. A ja bylem do teraz przekonany ze zawsze tak bylo. 

Opublikowano

Nawet proton jest pusty w środku choć pełen zupy kwarków. To jako ciekawostka lecz nie ciągnijcie mnie za język jestem zbyt cienki Bolek.

poz Hermogenes

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.