Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Piec Defro z PiD - duże spalanie

panieera

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

zacznę od tego że niestety jestem dość zielony w obsługiwaniu pieca, a mam z tym styczność dopiero od niedawna, wiec proszę o wyrozumiałość :) 

Posiadam piec Defro komfort eko duo 30kw. Sterownik KiPv4 z PiD.

Moje ustawienia na mocy 30 KW 

- min praca podajnika - 1s

- maks praca podajnika - 4s 

-- min przerwa podajnika - 23s 

- maks przerwa podajnika - 30s 

- min went roboczy - 26

- maks went roboczy - 45 

- min obroty - 170 

- maks obroty - 600 

Tryb nadzoru:

- czas podawania/przerwa podawania - 10s/6 min

- czas nadmuchu/przerwa nadmuchu- 10s/3 min

- 35 bieg 

Moje pytania :

1. Czy ustawienia są poprawne czy coś byście zmienili ? 

2. Czy jeśli mogę ustawić maksymalnie moc pieca na 50 kw czy powinienem ustawić maksymalna moc (temp na dworzu około 0 stopni)? 

3. Czym się różni moc : kw RET od kw UNI? 

4. Czy z kotłem z Pid,  można coś zmieniać w trybie pracy czy sam sobie ustawić najlepsze ustawienia ? 

5. Czy pięć powinien jak najdłużej przebywać w trybie nadzoru czy raczej stale przeskakiwac między dwoma trybami ? 

Z góry dzięki za pomoc !!! :)

Tryb nadzoru musi być taki

- czas podawania/przerwa podawania - 1s/6 min

- czas nadmuchu/przerwa nadmuchu- 10s/7 min

bo byś go zagotował jakby rzeczywiście w niego wszedł. 

Jeśli PID załączony to zjedź mocą kotła w menu ustawień na 50-70%.
Przy tak dużej mocy kotła to o resztę nastaw z serwisówki kontaktowałbym się z Defro.

Tylko nie wiadomo czy piec będzie działał prawidłowo jak zmienisz mu kw. Ja bym zmniejszył moc i zmienił pracę na pid lub raczej odwrotnie bo jak nie będziesz na pid to nie możesz zmienić mocy. 

Moim zdaniem kocioł jest za duży i dlatego dużo pali. Mój sąsiad ma 34kw na 230m2 i przez zimę spala 8 ton groszku. Gigantyczne ilości. 

A tobie ile właściwie pali? 

Jestem na PiD cały czas i mogę zmieniać moc pieca. Latem miałem ustawione 15 kw , gdy zrobiło się zimniej to zmieniłem moc najpierw na 25 kw teraz na 30 KW,  nie wiem czy słusznie.  

przy temp ok 5-10 stopni i 25 kw palił około 600 kg na miesiąc.  

teraz przy temp ok 0 stopni i mocy 30 KW pali coraz więcej,  ok. 1000 kg na miesiąc. 

Z tego co wiem (jeszcze tu nie mieszkalem) zeszłej zimy było jeszcze gorzej (pierwsza zima grzewcza tego budynku ) ok. 1500 kg na miesiąc. 

to spróbuję zmniejszyć znów moc na razie na 25 kw i ustawienia trybu nadzoru tak jak mówiłeś  (z tego xo pamiętam to takie były wcześniej zanim coś zmieniałem) no i zobaczymy czy będzie lepiej tak ? 

Zmniejszenie mocy kotła z poziomu sterownika? Rzecz polega na tym że nastawami sterownika ogranicza się moc w jaką może wejść kocioł. Fizycznie tymi nastawami nie zmieni się jego mocy.  Za dużo parametrów do ogarnięcia aby wprowadzić prawidłowe nastawy dla laika. Dla takiego potwora musi być odpowiedni palnik, a ten musi dostać odpowiednią ilość paliwa aby utrzymał zadaną temperaturę. Nie rozumiem instalatorów że montują o dwa razy za duże kotły, czemu ma to służyć? Chyba tylko dbają o swoją i producenta kieszeń, a już końcowy klient jest nie ważny bo to jego kasa płynie na zakup kotła i potem opału. 

Jeśli chodzi o funkcję "moc kotła" to u mnie np można zmienić między 25 s 110 %. Zmienia się wtedy ogólnie praca kotła, czas podawania, ilość podawanego paliwa itp. Ja ostatnio zmieniłem moc ze 100% na 80% i przestały mi się robić spieki. Widać także odrazu na wykresie że kocioł inaczej pracuje. 

Zbyszko125 : rozumiem. Sprawdziłem wczoraj sobie na stronie : cieplowlasciwe.pl jakie zapotrzebowanie ma ten budynek i wyszło 16 kw,  a parametry budynek i tak podałem na zapas ... 

widocznie ten piec 30 KW jest tutaj po prostu zbyt duży. . 

JacekFF : ja mogę zmienić moc kotła na 2 sposoby , pierwszy to procentowo , w menu ustawien, drugi to zmienić teoretyczna moc kotła , w menu serwis, w parametrach. ( ponizej zdjecia ). i zmiana mocy tez zmienia mi ustawienia przy trybie pracy . 

Może i tak warto zmniejszyć te moc , chociaż teoretycznie , to zawsże to coś da ? 

Wiecie czym się różni w parametrach mocy RET od Uni? np. mam opcje 15 kw RET i tak samo wszystkie moce w UNI np. 20 kw UNI. 

Poniżej zdjęcia.  

1544075105101208043112.jpg

1544075120768945322524.jpg

1544075149364-469882212.jpg

15440751617841585835410.jpg

1544075173367260108328.jpg

to zostawię 30 KW RET bo mam retortowy z tego co patrze .. 

i zmienię moc w ustawieniach mocy na razie na 80 % i zobaczymy co wyjdzie . 

a ustawienia w trybie nadzoru zrobię takie jak podawaliscie wyżej :

podawanie : 1s/6 min

nadmuch : 10 s / 7 min 

takie muszą zostać tak? a wyjaśnicie mi dlaczego ? czy nie lepiej więcej podawac i dmuchać  żeby dłużej utrzymać go w trybie nadzoru ? 

4 minuty temu, panieera napisał:

to zostawię 30 KW RET bo mam retortowy z tego co patrze .. 

i zmienię moc w ustawieniach mocy na razie na 80 % i zobaczymy co wyjdzie . 

a ustawienia w trybie nadzoru zrobię takie jak podawaliscie wyżej :

podawanie : 1s/6 min

nadmuch : 10 s / 7 min 

takie muszą zostać tak? a wyjaśnicie mi dlaczego ? czy nie lepiej więcej podawac i dmuchać  żeby dłużej utrzymać go w trybie nadzoru ? 

Ale ty jedziesz na pidzie czy na nastawach ręcznych? Na ręcznych nie masz możliwości zmiany mocy kotła a znów na pidzie nie zmienisz nastawów no chyba że w ustawieniach serwisowych. Tak przynajmniej jest u mnie. 

2 minuty temu, panieera napisał:

Pokazalibyście wykres pracy kotła taki wzorcowy jak powinien wyglądać? 

Kocioł jak działa na pidzie to wychodzi ok 3-4 stopnie ponad zadaną i po jakimś czasie schodzi w dół do ok 2 stopnie poniżej zadanej i tak w koło. 

Na ręcznych dłużej powinien być w podtrzymaniu. 

Wykres idealny to prawie linia prosta z lekkimi wzniesieniami

Jak włączysz sterownik to on automatycznie jest w pid. Można też w ustawieniach  włączyć praca z pid to się chyba nazywa. Jak działa pid to na dole wyświetlacza pod temperaturą kotła zadaną pisze "praca" lub moc kotła w % jeśli zmniejszysz ze 100%. Jak kocioł działa na 100% to pisze tylko praca. Znów jak kocioł nie działa na pid tylko na nastawach ręcznych wtedy w tym miejscu jest wyświetlany czas podawania, podtrzymania itp

no to mam z Pid bo jest napisane : praca , lub nadzór w zależności w co przechodzi . 

czyli zmienić ustawienia nadzoru na takie jakie podałeś wyżej.  bo niepotrzebnie najwidoczniej tam zmieniałem.  myślałem że jak najdłużej powinno się go trzymać w podtrzymaniu a to jednak tak nie jest .. 

zmienię moc kotła na 80 % i zobaczę jakie parametry się zmienia i co się będzie dzialo i dam wam znać :)

wielkie dzięki póki co . 

Kocioł jak działa na pidzie to wychodzi ok 3-4 stopnie ponad zadaną i po jakimś czasie schodzi w dół do ok 2 stopnie poniżej zadanej i tak w koło. 

Na ręcznych dłużej powinien być w podtrzymaniu. 

Wykres idealny to prawie linia prosta z lekkimi wzniesieniami

Nie do końca z tą pracą w dwóch stanie że musi być więcej w podtrzymaniu. w podtrzymaniu to opał się kisi a nie spala i tylko masz straty bo wydziela się wsadza asada to nie spalony węgiel więc nawet w pracy ręcznej dąży się do tego żeby pies nie odstawial się.

Wysłane z mojego Nokia 5.1 przy użyciu Tapatalka

minusem pracy ręcznej jest to że gdy już ustawisz dobrze kocioł a warunki na dworzu się zmienią to znowu musisz ustawiać z powrotem kocią bo masz sztywną wpisane na stawy a w pracy PID masz przedział od do i PID powinien sobie poradzić w każdych warunkach atmosferycznych wtedy jest dobrze też pid skonstruowany.

Generalnie jest zasada że kocioł nie powinien się odstawiać, praca ciągła wbrew pozorom wcale nie powoduje większego zużycia opału, czyściej w kotle. Pytanie do jakiej najniższej mocy potrafi zejść ? Np u mnie 15kw praca ciągła i najniższa moc do jakiej zszedł to 1.2 kw niestety jest to zbyt nisko ,bo kocioł zaczyna już "wariować" i wymuszone ma moc min1.5 kw. Z taką mocą pracuje gdy za oknem powyżej 5 st.
Czy autor postu posiada zawór 4D ? Jak rozwiazana ochrona powrotu? Jak steruje temp w "chacie" ( zawory term. na grzejnikach + pogodówka+ 4D) czy w inny sposób?

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka

Zbyszek dużo trudnych pytań na które niestety nie znam odpowiedzi. 

Mogę gdzieś sprawdzić takie rzeczy , przy piecu ? przypomnę ze jestem zielony .. 

co to znaczy ze nie powinien obstawiać ?

praca ciągła to praca w podtrzymaniu tak ? 

Ponownie jeszcze raz pytanie :

1. schodzic lepiej mocą pieca w menu serwis i zmienić np na 15 kw RET

2. czy lepiej w menu ustawien zmienić moc pieca np na 80 % a w menu serwis zostawić 30 kw RET?  jak uważacie?  

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.