Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Ocena instalacji

qwertykokos

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzień dobry. Kilka miesięcy temu instalator zamontował instalację CO + CWU. Grzeję już od 2 miesięcy i narazie wszystko jest ok. Kocioł podajnikowy. Prosił bym was jednak o ocenę tej instalacji ponieważ jak czytam tematy na forum to było by sporo rzeczy do poprawek. Nie wiem tylko czy jest sens jeśli wszysko działa. Narazie CWU i grzejniki są odłączone. Narysowałen jak umiałem ;-) 

Screenshot_20181204-221729.jpg

Opublikowano

Źle.Naczynie wyrównawcze się podłącza bezpośrednio z zasilania kotła(a nie z powrotu).Podłogówka powinna być wpięta przed pompą na grzejniki jak jest zrobione na zaw.3D(no chyba że jest zamontowany wynalazek jak w załączniku.)Nie daje się odpowietrznika automat.na odpowietrzeniu naczynia tylko robi się tzw fajkę.

Zawór bezpieczeństwa powinien byc wkrecony w płaszcz kotła albo na trójniku na zasilaniu(jest na powrocie w tej chwili)

Ciekawe jak jest realizowana ochrona kotła przed korozją niskotemp.To tylko tyle na początek;)

vmc.jpg

Opublikowano

Naczynie wyrównawcze wpięte w powrót ponieważ Pan instalator poinformował mnie że to nie ma znaczenia gdzie ono jest bo układ i tak jest otwarty. Opisał mi to tak że jak wpuszczamy ciśnienie w otwarty układ rur to i tak woda ciśnie do otwartej rurki. A jak zapytałem o ciśnienie pary to powiedział że wyleci odpowietrznikiem który jest nad kotłem na zasilaniu CWU. Nie wiem ile w tym prawdy ale tak mi to wytłumaczył. 

Zresztą stwierdził że mój kocioł ma tyle zabezpieczeń że woda nie ma prawa się zagotować nawet jak by tego naczynia nie było to by nic się nie stało. 

Co do pomp to instalator stwierdził że ta CO wspomaga te przy rozdzielaczach. No i faktycznie jak mi wyłączył tą pompę to rurki na rozdzielaczach zaczęły być chłodne. 

Ochrona kotła przed niską temperaturą będzie realizowana przez pompę CWU. Narazie CWU jest wyłączone a powrót przy zadanej 65 mam 50 stopni. Jak uruchomię CWU to powinno być lepiej. Jest jakaś minimalna temperatura powrotu jaka powinna być utrxymana? 

Opublikowano

Zgłoś Pana instalatora do prokuratury, jako podejrzewanego o próbę zabójstwa. Podłączenie naczynia reguluje norma

PN-B-02413:1991.

Opublikowano
1 godzinę temu, pawelll napisał:

Zgłoś Pana instalatora do prokuratury, jako podejrzewanego o próbę zabójstwa. Podłączenie naczynia reguluje norma

PN-B-02413:1991.

Raczej tak źle by nie było przy zagotowaniu. Z ciekawości obdzwoniłem kilku znajonych i co ciekawe tylko jeden ma zbiornik na zasilaniu i to facet który remontował stary dom. Reszta wszyscy w nowych domach zbiorniki na powrocie. Nie wiem czy to jakaś moda? Jak widać normy normami a życie toczy się swoją drogą. 

U mnie w obecnym domu mam zbiornik wpięty w ostatni grzejnik. Cała instalacja na rurkach 1/2 cala, kocioł zasypowy który kilkanaście razy był zagotowany i system działa. A według normy powinna być rurka calowa. 

Opublikowano

Ostatnio zacząłem czytać to forum i każdy wspomina o w/w normie jeśli chodzi o zbiorniki wyrównawcze. Zastanawia mnie jednak jeden fakt. W normie jest zapisane że rura bezpieczeństwa ma mieć min 25mm średnicy. Znów ze wzoru na obliczanie średnicy tych rur wychodzą niższe wartości.  Może tak do tego podchodzą instalatorzy i olewają normy. 

Opublikowano

Kolego a ja mam pytanie. Po kiego grzyba tu jesteś?? Pytasz o ocenę twojej instalacji po czym dostajesz info że jest źle zrobiona i niebezpieczna od ludzi co naprawdę mają pojęcie o tym co mówią a ty w odpowiedzi zaczynasz bronić Mirka hydraulika. Jeśli mówisz że znajomi też mają naczynia wpięte w powrot to oni też mają to źle zrobione. Norma jest normą i tak musi być zrobione a nie inaczej. Ciekaw jestem czy tak będziesz bronił hydraulika kiedy coś się stanie i ubezpieczyciel odmówi wyplaty odszkodowania właśnie że względu na źle wykonane zabezpieczenie instalacji. Zastanów się czemu montuje się naczynie na zasilaniu jako pierwsze? Ponieważ gdy będzie na powrocie zawsze jest jakaś możliwość że coś gdzieś się przytka i nie zadziała wtedy zabezpieczenie i... bumm.

Wysłane z mojego Nokia 5.1 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Min. 25 mm ( 1 " ) w środku rury , pod warunkiem że rura idzie prosto. Jeśli występują poziome odcinki na linii piec - zbiornik należy dać rurę większą min 32 mm ( 1 1/2 " ).

Opublikowano
17 minut temu, lechumb napisał:

Kolego a ja mam pytanie. Po kiego grzyba tu jesteś?? Pytasz o ocenę twojej instalacji po czym dostajesz info że jest źle zrobiona i niebezpieczna od ludzi co naprawdę mają pojęcie o tym co mówią a ty w odpowiedzi zaczynasz bronić Mirka hydraulika. Jeśli mówisz że znajomi też mają naczynia wpięte w powrot to oni też mają to źle zrobione. Norma jest normą i tak musi być zrobione a nie inaczej. Ciekaw jestem czy tak będziesz bronił hydraulika kiedy coś się stanie i ubezpieczyciel odmówi wyplaty odszkodowania właśnie że względu na źle wykonane zabezpieczenie instalacji. Zastanów się czemu montuje się naczynie na zasilaniu jako pierwsze? Ponieważ gdy będzie na powrocie zawsze jest jakaś możliwość że coś gdzieś się przytka i nie zadziała wtedy zabezpieczenie i... bumm.

A czy ja kogoś bronię? Chłopie zastanów się i czytaj ze zrozumieniem nie po łebkach. Zastanawiam się dlaczego tak instalatorzy montują czy to jakaś moda? Ludzie montujący tak zbiorniki robią to nieświadomie? Przecież świadomie nikt by nie narażał użytkownika oraz siebie i swojej reputacji. A nie mówimy tu o żadnych "instalatorach" z pod baru tylko o przeszklonych montażystów. U mnie np autoryzowany pewnej firmy produkującej kotły. 

Opublikowano
38 minut temu, pawelll napisał:

Min. 25 mm ( 1 " ) w środku rury , pod warunkiem że rura idzie prosto. Jeśli występują poziome odcinki na linii piec - zbiornik należy dać rurę większą min 32 mm ( 1 1/2 " ).

Tak mówi norma i to jest jasne. A znalazłem na stronie zajmującej się doborem armatury itd wzór na obliczenie przekroju rur. I na rury bezpieczeństwa jest taki d=15+1,4xpierwiastek z q gdzie q to moc kotła w KW. A na dole informacja że mimo tego co wyjdzie należy dobierać średnicę według normy.... 

Wcześniej przed tą normą były jakieś inne wytyczne? 

I odrazu napiszę, by mi nikt znowu tego nie zażucił , że nikogo nie bronię tylko pytam z czystej ciekawości ponieważ w domu w którym mieszkam obecnie zbiornik jest wpięty w grzejnik a cała instalacja na rurkach 1/2 cala. 

Opublikowano
8 minut temu, qwertykokos napisał:

Wcześniej przed tą normą były jakieś inne wytyczne? 

Wcześniej były takie same wytyczne , nawet w pierwszej powojennej normie z 1948 i 1952r było to samo .

A norma ta była oparta na wytycznych z lat 30 -tych XXw.

Czyli te instalacje muszą być starsze- może to instalacje z czasów zaborów?

Opublikowano

Dostałeś normę i tego wymagaj od instalatora.

Opublikowano
24 minuty temu, pastor napisał:

To nie używaj argumentów ze ktoś tak ma.

A gdzie ty widzisz mu jakiś argunent "za". Stwierdziłem tylko że u znajomych jest podobnie i nie wiem czy to jakaś moda instalatorów. 

Opublikowano
22 minuty temu, sambor napisał:

Wcześniej były takie same wytyczne , nawet w pierwszej powojennej normie z 1948 i 1952r było to samo .

A norma ta była oparta na wytycznych z lat 30 -tych XXw.

Czyli te instalacje muszą być starsze- może to instalacje z czasów zaborów?

Dom z lat 80tych. Wtedy budowało się z tego co było i co się dało załatwić nie z tego co mówią normy ale pewnie mało kto z forum to pamięta. 

Opublikowano

Ostatnie pytanie dotyczące zbiornika i gotowania wody w układzie. Po zimie to przerobię bo i tak zmieniła się trochę koncepcja kotłowni ale jak wygląda gotowanie wody w układzie otwartym ze zbiornikiem na powrocie jeśli przed instalacją mamy zawór 4 drożny i 3 drożne. Zawory ustawione powiedzmy na 35 stopni i zaczyna się gotować woda. Czy gorąca woda nie pójdzie na powrót kotła za sprawą w/w zaworów? 

Opublikowano

W tych czasach to w 99% domów nie było pomp , tylko instalacje grawitacyjne i one spełniały te wymagania norm.

Cała zabawa zaczeła się jak zaczęto montować dodatkowo pompy obiegowe w inst CO- wymyślono ten śmieszny zawór różnicowy- niby obejście pompy itd.

Jak masz naczynie na powrocie to podczas gotowania wody w instalację zasuwa para wodna a nie woda - ta para skutecznie zapowietrza instalację i pompy,

Przy naczyniu podłączonym od strony zasilania - czyli od góry para wychodzi przez naczynie i nie ma problemu.

Warto teraz przynajmniej przenieść ZB na górę kotła , na powrocie to on mało co da podczas gotowania kotła.

Opublikowano

A ten odpowietrznik na zasilaniu cwu nie wypuści tej pary bo coś takiego mi pitolił facet który to montował. Zamontowane to jest tak. Wyjście z kotła - trójnik - w prawo na zawór 4d a do góry na cwu. Za pompą cwu trochę wyżej jest automatyczny odpowietrznik.  Tylko wydaje mi się że przy gotującej wodzie to on z jego możliwościami mało da... 

Opublikowano

W pierwszym poście poprosiłeś o ocenę twojej instalacji więc ludzie ci ocenili że masz źle to zamiast egzekwować od instalatora poprawne wykonanie instalacji to uznajesz że jest okej to co powiedział instalator. ale to jest twoja sprawa twoja instalacja twój dom twoje bezpieczeństwo zrobisz z radami co będziesz chciał.

Opublikowano

Nie uznaje że jest ok tylko zadaje pytania na które nie znam odpowiedzi a chce je poznać. Ty myślisz że usłyszę że instalacja jest zła, napiszę "ok dzięki" i chwycę za telefon by *** instalatora . Muszę przecież wiedzieć co z czym się je, o co chodzi w takim podłączeniu, co jest źle a co może zostać. Byłem też ciekaw samej zasady działania zbiornika który jest podpięty jak u mnie. 

Do kolegi Sambor. Mówisz że teraz przynajmniej warto by było przenieść zawór bezpieczeństwa. Tylko co on da jeśli gazy pójdą w instalację. Wątpię by zribiło się takie ciśnienie by go wyzwoliło. Także on jest tak samoy niepotrzebny na zasilaniu jak i na powrocie. 

Pytanie jeszcze do samej instalacji. Dlaczego podłoga ma być wpięta przed pompę na grzejniki oraz dlaczego na zbiorniku wyrównawczy musi być fajka a nie odpowietrznik? 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.