Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam, posiadam piec pelletowy jakim jest Kołton BioPellmax 15kW. Posiadam go od wczoraj i zauważyłem duże spalanie pelletu(około 40kg na dobę). Powierzchnia grzewcza to 100m2. Mógłby ktoś mi podać parametry dzięki którym piec spalał by mnie? Piec aktualnie jest ustawiony na 60stopni i maksymalnie dobija do 55stopni. Ustawiona temperatura bojlera to 42stopnie a CO to 50stopni. Proszę o pomoc bo jak narazie jestem zielony w tych sprawach 

Edytowane przez Ryszard
Dodano prefiks
Opublikowano

Ja czasami nie rozumiem.  Coraz więcej tematów jest takich. Gość montuje kocioł,  po czym mówi nara,  radz se sam, idę do domu.  Przecież powinien Ci ustawić kocioł i przeszkolic w zakresie jego obsługi....

Opublikowano

Może instalator zwyczajnie nie odbiera o 21.30 :D Dziś już wtorek, @Patryk nie kontynuuje wątku, więc pewnie sytuacja opanowana. Po ~24h pracy nie ma co panikować. Czemu założyłeś odrazu tradycyjny scenariusz? ;) Fakt, to takie polskie. Wziąć kasę i zniknąć za rogiem...

Opublikowano

Wiesz, patrząc na wysyp tematów wolających o pomoc na obu forach, można było taki scenariusz założyć.  

• 2 lata później...
Opublikowano (edytowane)

Mam podobny problem piec nie może dobić do temperatury zadanej 60 stopni , max 55 robi i spala duża ilość pelletu, nie przechodzi w stan czuwania pracuje cały czas na 30%-60% jak poradziłeś coś na to kolego

Edytowane przez Krisu113
Opublikowano

Pewnie pracuje w trybie fl i moc maksymalna może być przycięta do tych 60% .

w zasadzie to na tym ten tryb polega ma nie przechodzić w nadzór tylko modulować, pilnować  temperatury  zadanej kotla. .