Skoczu87 Opublikowano 29 Listopada 2018 #1 Opublikowano 29 Listopada 2018 Witam wszystkich..:) oczywiście jako laik i nowy odbiorca kotłowni pojawiłem się tutaj ze wzgledu na problemy techniczne jakie powstały po oddaniu mojej nowej kotłowni do użytku...:/ Narazie mam załączona podłogowe i powrót jest tylko z podlogowki...Problemór czterodrożny a raczej fakt że dla mnie nie działa prawidłowo...moje pytanie brzmi dlaczego owy zawór nie miesza mi wody na powrocie żeby była gorąca? Przedstawiam fotkę owego zaworu i instalacji...proszę o wyrozumiałość hydraulika to dla mnie nowość a jedynie techniczny rozum podpowiada mi że to nie działa jak powinno:(
KubaSko Opublikowano 29 Listopada 2018 #2 Opublikowano 29 Listopada 2018 A masz czujnik powrotu zamontowany we wlasciwym miejscu ? Zawor 4d sie srednio sprawdza do ochrony powrotu, dziwnie masz wpieta ta pompe po lewej podejrzewam ze to podlogowka. Zrob zdjęcie z boku tego wszystkiego. I masz chyba zawor zwrotny zalozony na dole zaworu 4d to takie cos mosiezne, to na pewno nie pusci obiegu kotlowego. Z dobrych informacji to powiem ze chyba to malarze byli a nie hydraulicy :)
pastor Opublikowano 29 Listopada 2018 #3 Opublikowano 29 Listopada 2018 Myśle ze z takiego zdjęcia ciężko będzie coś wywnioskować. Pompę kotlowa w małym obiegu masz?Filtry złe zamontowaneSchemat by się przydał.
pięknyroman Opublikowano 29 Listopada 2018 #4 Opublikowano 29 Listopada 2018 6 minut temu, KubaSko napisał: Z dobrych informacji to powiem ze chyba to malarze byli a nie hydraulicy :) Ale jak ładnie pomalował ...I jaka oszczędność na izolacji super
LordFalcon Opublikowano 29 Listopada 2018 #5 Opublikowano 29 Listopada 2018 7 minut temu, KubaSko napisał: Zawor 4d sie srednio sprawdza do ochrony powrotu, Czemu tak uważasz, ja mam zawór 4 drożny i się sprawdza idealnie, priorytetem dla niego jest utrzymanie zadanej temperatury powrotu, dopiero kiedy ten warunek jest spełniony puszcza ciepełko na dom. Oczywiście czujnik powrotu mam zaraz przed wejściem do kotła. Bardziej bym powiedział, że to algorytm sterownika lub złe ustawienie powoduje problemy.
KubaSko Opublikowano 29 Listopada 2018 #6 Opublikowano 29 Listopada 2018 No wlasnie sam napisales jego minus. Nie wazni domownicy byle by powrot byl wygrzany. Poza tym obieg kotlowy jest obiegiem grawitacyjnym (wolny przeplyw=malo czynnika grzewczego), pompy powoduja powrot duzej ilosci wody (zwlaszcza podlogowka jesli jest jej duzo), obieg kotlowy wtedy nie jest w stanie podniesc temp wody wracajacej. Przy samych grzejnikach moze ma to sens ale jak dochodzi podloga to lipa. A na ile masz powrot ustawiony ?
LordFalcon Opublikowano 29 Listopada 2018 #7 Opublikowano 29 Listopada 2018 Ja mam akurat obieg kotłowy wymuszony, zresztą po radach kilku osób z tutejszego forum. Przy modulowanej pracy kotła i parametrach, zadania 60*, powrotu 55* odcięcie grzania domu zdarzało się tylko przy intensywnym zużyciu CWU, kiedy całe ciepło pochłaniała wężownica bojlera. W każdym innym przypadku problem niedogrzanego powrotu czy zbyt małej temp. idącej na obieg grzewczy nie występuje.
Skoczu87 Opublikowano 29 Listopada 2018 Autor #8 Opublikowano 29 Listopada 2018 Tak zgadza się pomalowane pięknie:) zawór zwrotny na powrocie jest,tyle to wiem nazewnictwo i wygląd podzespołów już poznałem...czujnik powrotu założony,lecz na tą chwilę w ogóle się nie sprawdza bo zawór czterodrogowy wogole się nie sprawdza...równie dobrze zamiast tego mógłby być założony zawór trzydrogowy i mały obieg kotłowy? Dlaczego jakbym nie kręcił tym zaworem manualnie nawet po zdjęciu siłownika nie mogę sprawić żeby zawór zmieszał powrót na ciepłą wodę? Czy to przez ten zawór zwrotny zamontowany na powrocie ??
KubaSko Opublikowano 29 Listopada 2018 #9 Opublikowano 29 Listopada 2018 Tak przez zawor zwrotny nie miesza zdejmij go i zobaczysz. LordFalcon jak masz pompe to zmienia postac rzeczy i tak bedzie musial zrobic autor
gmaj22 Opublikowano 29 Listopada 2018 #10 Opublikowano 29 Listopada 2018 Nie ma lepszago sposobu, żeby sie przekonać, czy mieszacz działa prwidłowo, jak przekrecić maksymalnie do oporu, najpierw w jedną , potem w drugą stronę i sprawdzić w którym przypadku rura za pompa robi sie gorąca. Ten zawór pewnie został załozony, żeby pompa CWU nie mieszała wody przez powrót 4D. I te klapowe ZZ za pompami.....
Skoczu87 Opublikowano 29 Listopada 2018 Autor #11 Opublikowano 29 Listopada 2018 Słuchajcie na własną logikę zrobiłem tak że podłączyłem pompę od CW razem z podlogowka czyli defakto mam obieg kotłowy i powrót jest gorący pompka z bojlera pcha wodę...a gdy tego nie ma to powrót ma 22 stopnie a pięć głupiej bo nie może się dogrzać...
Skoczu87 Opublikowano 29 Listopada 2018 Autor #12 Opublikowano 29 Listopada 2018 Właśnie jakbym nie kręcił zaworem to nie mogę sprawić by na dole na wyjściu z zaworu uzyskać gorąco wodę...czy taki zawór może się popsuć?czy ten zawór na powrocie może tak blokować dodam że jest poprawnie założony strzałka w kierunku powrotu do pieca... Słuchajcie wykonawca chce mi montować dodatkowa pompę do obiegu kotłowego kolejne koszta,zawór czterodrogowy miał mieszać powrót żeby nie był pięć zalewany zimną wodą a tu kupa brzydko i dosadnie mówiąc...dlaczego ten złośnik czterodrogowy nie chce pomieszać wody żeby mój piecyk na powrocie miał Cieplutko?
YaroXylen Opublikowano 29 Listopada 2018 #13 Opublikowano 29 Listopada 2018 Witam kolegów. Mam tylko pytanie czy ten zawór nie powinien jakoś tak być zamontowany. To tylko pytanie. . Yaro
gmaj22 Opublikowano 29 Listopada 2018 #14 Opublikowano 29 Listopada 2018 Nie czytasz dokładnie, co napisałem: w którym położeniu zaworu rura z pompa nad zaworem robi się goraca. Nie powrót... Odpiszesz, to powiem Ci, czy dobrze jest załozony. Sprawa powrotu z ZZ to inny temat. PS: Yaro dobrze węszy, ale to nie wszystko. Siłownik mozna załozyc w różnych pozycjach.
KubaSko Opublikowano 29 Listopada 2018 #15 Opublikowano 29 Listopada 2018 Instalator chce dobrze. Nie ma szans zeby ci to poszlo grawitacyjnie z tym zz.Posluchaj gmaj22 i upewnij sie ze 4d jest dobrze zamontowane. Mozesz isc w koszta i dokupic pompe kotlowa, mozesz nic nie robic i uzyc do tego pompy bojlera minus taki ze ile na kotle tyle w bojlerze. Ze zdjec jeszcze jeden problem sie klania - jal sterujesz temp wody na podloge ?
Skoczu87 Opublikowano 29 Listopada 2018 Autor #16 Opublikowano 29 Listopada 2018 13 minut temu, gmaj22 napisał: Nie czytasz dokładnie, co napisałem: w którym położeniu zaworu rura z pompa nad zaworem robi się goraca. Nie powrót... Odpiszesz, to powiem Ci, czy dobrze jest załozony. Sprawa powrotu z ZZ to inny temat. PS: Yaro dobrze węszy, ale to nie wszystko. Siłownik mozna załozyc w różnych pozycjach. Teraz na logikę to i ja widzę że ten siłownik jest źle zamontowany:/?w położeniu jak na zdjęciach wyjście na podłogowe jest zalewane gorąca woda.
Skoczu87 Opublikowano 29 Listopada 2018 Autor #17 Opublikowano 29 Listopada 2018 4 minuty temu, KubaSko napisał: Instalator chce dobrze. Nie ma szans zeby ci to poszlo grawitacyjnie z tym zz.Posluchaj gmaj22 i upewnij sie ze 4d jest dobrze zamontowane. Mozesz isc w koszta i dokupic pompe kotlowa, mozesz nic nie robic i uzyc do tego pompy bojlera minus taki ze ile na kotle tyle w bojlerze. Ze zdjec jeszcze jeden problem sie klania - jal sterujesz temp wody na podloge ? Właśnie tym zaworem czterodrogowym
gmaj22 Opublikowano 29 Listopada 2018 #18 Opublikowano 29 Listopada 2018 "w tym połozeniu" , czyli którym? do oporu w prawo, czy w lewo. Nie patrze na skalę, bo może byc odwrotnie. Albo ściągnij ten plastikowy adapter z osi zaworu. Zadałem proste pytanie, a Ty kręcisz jak kot ogonem. 4D to Womix, o ile się nie mylę...
Skoczu87 Opublikowano 29 Listopada 2018 Autor #19 Opublikowano 29 Listopada 2018 Mhh nie kręcę tylko raczej może mój brak wiedzy uniemożliwia mi odp...zawór mogę kręcić w koło więc odpowiedz do końca w lewo czy w prawo nie mogę powiedzieć...ale jeśli jest zdjęty siłownik to przekręcając w lewo że adapter z tym cyckiem pokazuje na skali 10 to wtedy wyjście na podłogowe do góry to wodą jak na wyjściu z pieca....staram się jak mogę odpowiadać konkretnie:)
gmaj22 Opublikowano 29 Listopada 2018 #20 Opublikowano 29 Listopada 2018 Jak na razie wszystko wskazuje, że masz OK, jeśli wg Ciebie "cycek" na adapterze wskazuje mniej więcej godz. "10:30". Jak ściagniesz adapter, to na osi zaworu jest ścięcie od tej samej strony co "cycek". POwinienes sprawdzić potem po kolei: 1/ Ustawić ścięcie na osi na godz. "12" , załozyć na niego adapter. 2/ potem wysprzęglić siłownik na "ręczny" ustawić go w położeniu srodkowym, czyli na "5" 3/ założyc siłownik na mieszacz w pozycji takiej jak pokazał Yaro. (lepiej to wygląda) 4/ sprawdzic, czy po przełaczeniu siłownika na "auto sterownik otwiera siłownik w lewo i zwieksza sie temperatura za pompa. Jeśli jest odwrotnie, to zamienic w sterowniku miejscami L1 i L2 przewodu zasilajacego siłownik. (N zostaje na swoim miejscu) Myślę, że czytelnie to wyjasniłem. Jak juz napisałem, wszystko wskazuje na to, że masz dobrze, ale nie zaszkodzi sprawdzić. Moze ktos inny skorzysta z z tego. Pod warunkiem, że ma pompę od góry a zasilanie z kotła z prawej strony zaworu :)
Skoczu87 Opublikowano 29 Listopada 2018 Autor #21 Opublikowano 29 Listopada 2018 26 minut temu, gmaj22 napisał: "w tym połozeniu" , czyli którym? do oporu w prawo, czy w lewo. Nie patrze na skalę, bo może byc odwrotnie. Albo ściągnij ten plastikowy adapter z osi zaworu. Zadałem proste pytanie, a Ty kręcisz jak kot ogonem. 4D to Womix, o ile się nie mylę... Jeśli siłownik jest na manual i przekręceniu go w pozycję jak na zdjęciach to wtedy wyjście na podłogowe jest gorące
Skoczu87 Opublikowano 29 Listopada 2018 Autor #22 Opublikowano 29 Listopada 2018 52 minuty temu, gmaj22 napisał:
KubaSko Opublikowano 29 Listopada 2018 #23 Opublikowano 29 Listopada 2018 zawór masz dobrze podłączony zresztą malarze dobrze zaznaczyli:) masz źle zrobioną instalację i nie zmieni tego założenie przy zaworze 4d pompy. Musisz założyć pompę kotłową równolegle do reszty pompa. 4d ze swoją pompą będzie pilnować temp podłogówki (choć będzie trochę trudne do dokładnego ustawienia z powodu tego że ten zawór jest za duży), pompa grzejnikowa grzejników a kotłowa powrotu. Nic tu nie da kombinowanie z położeniem zaworu 4d bo on nie jest wpięty tak aby chronił ci kocioł. jednak malowanie to ich najmocniejsza strona :)
Skoczu87 Opublikowano 29 Listopada 2018 Autor #24 Opublikowano 29 Listopada 2018 Mhh skoro jest źle to niech poprawią? Człowiek Płaci nie małe pieniądze za to wszystko i jeszcze mam jechać na pół gwizdka? To nie jest w porządku....to gdzie musiałby być ten czterodrogowy żeby spełniał swoją funkcję i jak ta instalacja powinna wyglądać po bożemu?hahaha chociaż z tym malowaniem się uśmiałem:)
gmaj22 Opublikowano 29 Listopada 2018 #25 Opublikowano 29 Listopada 2018 To ze zamontowany prawidłowo, to nie było watpliwości. Dochodzi jeszcze ustawienie przegrody wewnatrz niego, z czym btwa róznie, mimo poprawnosci montażu. Zawór 4D NIGDY nie będzie RÓWNOCZEŚNIE polmpował temperatury za zaworem wg czujnika zaworu oraz temperatury powrotu wg czujnika powrotu. Co do powrotu z zaworu 4D, do kotła, to rzeczywiście grawitacyjnie to nie zadziała. Tak jak KubaSko napisał, do ochrony powrotu wskazana dodatkowa pompa kotłowa, lub dogrzanie pompa CWU, jeśli powrót CWU jest wpięty przy kotle .
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.