Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Defro 15kw eko lux

jaammm

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam takie pytanie mam kociołek jak w temacie, powierzchnia ogrzewana to jakieś 180m2, dom nie ocieplony, lata 90, półtorej pustaka w ścianie z kilkucentymetrową pustką pomiędzy. Kupiłem 15kw defro eko lux gdyż planuje ocieplić dom, ale niestety po zimie dopiero, a nie chciałem przewymiarować i obym nie kupił za mały. Palę już jakiś czas i w cieplejsze noce-dni piecyk daje rade bez problemu ogrzać na 22*c na parterze i jakieś 21-21,5*( na piętrze, teraz gdy jest zimniej wieczorami -3 do -6 trzyma tą temperaturę w domu z tym, że dość mocno pracuje wentylator, mało kiedy widzę go by pracował spokojnie a bardziej w przedziale 50-80 procent (100 max) dmuchawy. Temperatura na kotle zadana 65*c, powrót 57-59*C, temperatura zaworu ustala pogodówka a wewnątrz domu regulator spk lux, zawór 4d z siłownikiem. Widzę, że jakby kociołek dawał na razie radę naganiać powyżej 65*C zadanej nawet ją przegania 2-3 stopnie ale wentylator mało kiedy zwalnia poniżej 50 procent jego mocy i nie wiem czy to nie oznaka, że na ten moment kociołek jest za mały i nie daje jakby rady? Praca w PID spalanie około 30-33kg na dobę. Odkąd jest zimniej piec nie wchodzi w ogóle w nadzór ale wentylator wydaje mi się, że powinien chodzić spokojniej, czy się mylę???

Opublikowano

Przy pracy PID kocioł wogole nie powinien wchodzić w nadzór. Da radę ogrzać tej zimy ta ladowke a jak ocieplisz to wtedy będzie sobie pyrkal.

Wysłane z mojego Nokia 5.1 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

ale boję się że padnę finansowo za prąd;) jak ta dmuchawka będzie tak chodziła, mam nadzieję tylko że przyszłościowo dobrze kupiłem oby nie za mały?

Opublikowano

Na pewno nie za mały. Wszystko się unormuje jak ocieplisz domek.

Opublikowano

Chciałem jeszcze spróbować zmienić ekogroszek, teraz palę rosyjskim sprawdzonym do opalania suszarni, jakoś tam się to pali no i teraz mam go w domu, a chciałem spróbować jak to będzie chodziło na ekogroszku Wesoła, różnica w kasie około 100 zł na tonie tylko, ale nie wiem czy to może coś zmienić, aktualny ma jakieś 26 k/j. z tego co mówią, a wesoła 30 k/j ponoć.

Opublikowano
1 godzinę temu, jaammm napisał:

ale boję się że padnę finansowo za prąd;)

Układ podajnikowy  w całości pobiera około 1,5 kW na dobę wiec chyba nie jest to jakiś duży wydatek.

Opublikowano

ale dmuchawa raczej troszkę zje prądu pracując w przedziale 50-80 do 100% swojej mocy na Pid. Ale zawsze mogę palić ognisko z gałęzi w domu jak chce mieć to tanio i za pół darmo ;););)

Opublikowano
8 godzin temu, jaammm napisał:

Chciałem jeszcze spróbować zmienić ekogroszek, teraz palę rosyjskim sprawdzonym do opalania suszarni, jakoś tam się to pali no i teraz mam go w domu, a chciałem spróbować jak to będzie chodziło na ekogroszku Wesoła, różnica w kasie około 100 zł na tonie tylko, ale nie wiem czy to może coś zmienić, aktualny ma jakieś 26 k/j. z tego co mówią, a wesoła 30 k/j ponoć.

Tej Wesołej za dużo nie kupuj, bardziej worek dwa na próbę bo może być problematyczny.

15kW pracy ciągłej to ponad 50kg/doba, jeszcze masz zapas.

Opublikowano
Jak weźmiesz wesołą to to wtedy zaczniesz naprawdę narzekać i płakać i pluć sobie w brodę. Wesoła jest ciężkim groszkiem do spalenia.popatrz na inne tematy nawet teraz są chyba dwa tematy w których ludzie płaczą bo mają wesołą i nie umieją sobie z nią poradzić.
A jaką masz tą dmuchawę że tak płaczesz że dużo ci prądu zeżre?

Opublikowano
14 minut temu, lechumb napisał:

A jaką masz tą dmuchawę że tak płaczesz że dużo ci prądu zeżre?

DM120  80W właśnie zobaczył to chyba nie tak źle

Opublikowano
17 minut temu, krisgie napisał:

15kW pracy ciągłej to ponad 50kg/doba, jeszcze masz zapas.

Nie bardzo rozumiem, mi idzie ekogroszku coś koło 30-33 może kg na dobę, śmieję się, że dwa wiadra:)

Opublikowano

Ja mam taką samą i gwarantuje ci że nie zobaczysz różnicy na rachunku.

Opublikowano
Teraz, jaammm napisał:

15kW pracy ciągłej to ponad 50kg/doba, jeszcze masz zapas

pierwsze napisałem teraz kumam chyba, że chodzi ci o to że jakby pracował na maksa 15kw piec to spaliłby 50kg ekogroszku tak? No na pracy nominalnej wychodzi coś lekko ponad 50kg na dobę

Opublikowano

Tak, o to mi chodziło, może kocioł nie klęknie przy -20C.

Opublikowano
1 minutę temu, lechumb napisał:

Ja mam taką samą i gwarantuje ci że nie zobaczysz różnicy na rachunku

Dzięki panowie za pomoc, człowiek przed kupnem pieca niby się orientował, podzwonił, popytał, ale cały czas bałem się, że do takiego budynku 15kw eko lux może być za mały, ludzie się wahali z Defro pomiędzy 15-20 kw, bo mniejszy niby ma wystarczyć ale powierzchnia dość duża ogrzewania a drugi po ociepleniu mógłby być za duży, po przeczytaniu sporo waszych postów postanowiłem wziąć mniejszy i niech pracuje mocniej, a  niżeli za duży i ma się kisić, mam nadzieje, że będzie ok

Opublikowano
9 godzin temu, jaammm napisał:

Witam.

Kolego odpuść sobie Wesołą i tak już mocno dmuchasz a jeszcze nie ma zimy:))

Jak wsypiesz Wesołą to weź od razu łóżko postaw przy kociołku... tylko nie obraź się i nie zrozum mnie źle...ja dobrze tobie radzę...

Pozdrawiam.YARO

Opublikowano
7 minut temu, krisgie napisał:

kocioł nie klęknie przy -20C.

aktualnie u nas wczoraj  w nocy było -8 a dziś ma być -11 więc już jakiś test poważniejszy przechodzi:) trzymam 22*C na parterze na piętrze około 1 stopień jest mniej, taka różnica była zawsze

Opublikowano
1 minutę temu, YaroXylen napisał:

Witam.

Kolego odpuść sobie Wesołą i tak już mocno dmuchasz a jeszcze nie ma zimy:))

Jak wsypiesz Wesołą to weź od razu łóżko postaw przy kociołku... tylko nie obraź się i nie zrozum mnie źle...ja dobrze tobie radzę...

Nie jestem tu po to by się obrażać:) a dostać porządne rady, czytałem na jej temat a kilka worków zakupiłem 4 dokładnie :) spróbuje co sie będzie działo, a ten ruski ekogroszek to stąd " Zajmujemy się głównie sprzedażą węgla rosyjskiego pochodzącego z Zagłębia Kuzbaskiego"

Opublikowano

Jak paliwo dobrze się wypala, daje ciepło i wszystko z nim OK to trzymaj się go, a Wesołą to raczej na testy lub sterydy do tego ruska ;) 

Opublikowano

Jakieś małe spieki są, nie które kruszą się w dłoni, ale tez jest dość dużo popiołu takiego szarego w pojemniku na popiół, piec czyszczę raz na tydzień, nie ma tego nie wiadomo ile, zastanawiam się też czy czopuch powinien być otwarty na maksa tak jak jest teraz.

Opublikowano

I trzymaj się tego bo ciężko o coś lepszego bez niespodzianek.

Pamiętaj że teraz kociołek idzie większymi mocami wiec opał musi być mniej spiekalny..

YARO

Opublikowano
Godzinę temu, jaammm napisał:

ale dmuchawa raczej troszkę zje prądu pracując

Układ podajnikowy jest razem z dmuchawą  silnikiem przekładni i sterownikiem to około 1 zł na dobę 

Opublikowano

Mam jeszcze takie pytanie, mam trochę źle podłączoną instalację( zimny powrót, wspomagam go pompą CWU) rozmawiałem już z hydraulikiem który to robił i powiedział że będziemy poprawiać a moje pytanie brzmi, czy lepiej dać rury na zasilaniu pieca oraz zawór 4d wraz z rurami powrotu do pieca na 6/4 cala( aktualnie palną redukcję na 1 cal), czy wstawić pompę kotłową na powrocie na tych rurach 1 calowych? Czytałem gdzieś, że 6/4 cala na zasilaniu, zawór4d i na powrocie nie gwarantuje dogrzanie powrotu na poziomie 50-55 stopni tak jak mam w opisie pieca, ale nie wiem, czy to prawda? Znowu jak wstawię pompę kotłową to raz, że muszę ją zakupić( a to nie ja źle podłączyłem instalację) to i dodatkowe koszty jej eksploatacji. Hydraulik wspominał o pompie( pewnie dla tego, że będzie miał mniej roboty) ale nie wiem co będzie lepszym rozwiązaniem.

Opublikowano

Z tą temperaturą powrotu to są cyrki. U jednych jest ok u innych kaplica i trzeba wspomagać. U mnie jest tylko zawór 4d i cienkie rury do powrotu (3/4 cala lub cal nie pamiętam teraz) a na powrocie 55 stopni. Zasilanie  kotła ustawione na 65 na podłogi puszczone 32 stopnie. Jeszcze nie uruchomiłem cwu a to jeszcze wspomoże powrót. 

Na początku powrót miałem w granicach 30 stopni i skłaniałem się do przeróbek o których w różnych tematach tutaj użytkownicy piszą. Dobrze że poczekałem jak instalator radził by dom nabrał temperatury. Teraz jest ok a trwało to ponad tydzień. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.