Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zakładaj pompę kotłową, ja dałem i w tej chwili jest tak : zasilanie 65 powrót 60 °C, pompa elektroniczna  (  grundfos alfa 2  ),pobór mocy 5 W.

Opublikowano (edytowane)

A jak było u ciebie przed zmianą, też za małe fi rur, bo rozumiem, że tez sie źle działo z powrotem do pieca skro masz pompę kotłową, a coś w spalaniu ekogroszku ta pompa zmieniła? Ktoś kiedyś pisał, że mu znacznie podskoczyło, ale większość opinii jest na tak, że to dobra opcja 

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu
Opublikowano (edytowane)

Przed założeniem powrót miał 30°C.  Średnice rur był dobre, bo to była stara instalacja grawitacyjna. Mądrzy ludzie na forum ,powtarzają jak mantrę że zawór 4-D to albo ochrona powrotu albo regulacja temperatury na odbiorniki ,nigdy dwie funkcje naraz. 

Spalanie na tym samym poziomie albo mniejsze.

Edytowane przez pawelll
dopisek
Opublikowano

Czyli miałeś rury na wyjściu z pieca tak jak trzeba oraz zawór i rura powrotu i to samo nie hulało? Ja na pewno mam za małe bo zrobił redukcję od razu z pieca na 1 cal i zawór 4d tez 1 calowy( instalacja też stara). Teraz ratuję się pompą cwu załączam ją na stałe ale ona dziwnie chodzi mimo, że nie dobije do temperatury zadanej czasami staje i od razu temperatury na powrocie do pieca spada a piec pędzi by nagrzać sam siebie i nie wiem czemu tak się dzieje, że nie chodzi cały czas( jakby odpoczywała)

Opublikowano

Wyciąg z bojlera czujnik temperatury i załącz pompę CWU na stałe. Mój zawór 4-D jest 1 1/2" , zasilanie 2" ,powrót 1 1/2". Pompę kotłową podłączyłem do krudźca kapilary z boku kotła ( tak było najwygodniej ).Pamiętaj  zawór 4-D to albo ochrona powrotu ALBO regulacja temperatury .

Opublikowano

Ja ją mam jakby na stałe załączoną, bo nastawiłem temperaturę CWU większą o kilka stopni niż temperatura na kotle i niby powinna chodzić cały czas a jednak to nie do końca tak jest czasami jakby "odpoczywała" stanie a w kotle powrót momentalnie spada na 30 kilka stopni i wiec napierdziela po jakimś czasie znowu sama się załączy i chodzi jakiś czas i tak w kołko.

Opublikowano

Z zaworem 4d już wiem że zadanie ma jedno albo powrót albo dom. Dziwne, że przy takich rozmiarach rura na zasilaniu, zaworze 4d 1 1/2 cala i powrocie to nie hulało samo, po wyłączeniu ochrony powrotu powinna woda grawitacyjnie płynąć przez taki rozmiar rur, ale może ja coś mylę.

Opublikowano

Taki juź urok tych zaworów Pamiętaj o wyjęciu czujnika z bojlera, wtedy pompa CWU będzie pracowała cały czas.