Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Problem z podłogówką

Mart30

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Koledzy bardzo proszę o radę mam ogrzewanie podłogowe na parterze i pietrze + 6 grzejników. Problem mój dotyczy ogrzewania podłogowego na parterze nie grzeje

Dodam wszystkie zawory mam pootwierane. Poniżej zamieszczam zdjęcie skrzynki z rozdzielaczami na podłogówkę.

Zauważyłem że w tych sekcjach na poszczególne obwody (pokoje), gdzie regulujemy przepływy tak jakby na tych manometrach nie krążyła woda. Dodam ze rura z zasilaniem co wchodzi do rozdzielacza jest ciepła.

Proszę o poradę, co to może być?

Z góry dziękuje za pomoc9a7939a8e4002ba03c9df25f92dded05.jpg

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Opublikowano

Pewnie jak uruchamiali 2 lata temu to przelali petle. Teraz moglo dostac sie tam powietrze i nie moze wyjsc bo jest to źle zamontowane. Pokaz jeszcze mieszacz na podlogowke w kotlowni. To jest uklad zamkniety czy otwarty?

Opublikowano

Nie odpowietrzy się, bo brak odpowietrzników na rozdzielaczach.

Mieszacz 4D WOMIX?  Jest teraz na "5"? Kolejny przykład zle ustwionej przegrody. Pompa ciagnie z boku mieszacza, zasilanie jest od góry.  Przekręć go do oporu w prawo-rura za pompą robi sie gorąca?

Ten układ mieszajacy z RTLem na ostatnim zdjeciu - co to za obieg? Podłogówka? I wydaje mi się, że pompa za 4D oraz ta za RTLem sa szeregowo.

Opublikowano

A to odpowietrznik powinien być zamontowany na zasilaniu czy powrocie ???

3e78807bebd8e0ad114192f86f2154ba.jpg&key=71ed92c94b8e6cf1ea736b5f4f229bdb5fe463e5333892a0bb6417465d3db702

Bo w tej skrzynce z rozdzielaczami leżą takie jak na zdjęciu i pewnie do tego służyły.

Zawór 4d jest ustawiony na na 6 na ile mam przestawić ??

Opublikowano

Zgodnie z ruchem wskazówek zegara do oporu. I powiedzieć, czy rura za pompą (tą pierwszą zamontowana pionowo) robi się goraca, o temp. zblizonej do temp. kotła.

Opublikowano

Odpowietrznik nalezy zalozyc na rozdzielacze choc na gornej belce chyba masz. Problem jest taki ze petle ogrzewania podlogowego sa wyzej niz ten odpowietrznik ale na zamknietym powinno powietrze wygonic. Na podlogowke mieszacz masz zrobiony tak ze pompa "miele" czynnik grzewczy podlogowy caly czas a zaworem z kapilara dobiera sobie ciepła wode w zaleznosci od potrzeb. Pompy sa szeregowo ale jesli obie pracuja to zwiekasza sie tylko wysokosc podnoszenia.

Opublikowano

Na górnej belce rozdzielacza jest zamontowany kranik. Czyli ten kranik wykręcić i założyć w to miejsce odpowietrznik?

RTL nie wiem co kolego masz na myśli, ta pompa zamontowana poziomo to jest do podłogówki. A tamten obwód co jest termometr to jest na grzejniki.

Też za bardzo nie rozumiem tego rozwiązania. Na moje to powinno być zrobione jedna pompa na podłogówkę, a druga na grzejniki.

W tej chwili jak zawór 4d mam ustawione na 5 to temperatura za tą pionową pompa jest 58^ , a na piecu mam 65^.

Jak wrócę z pracy to przestawię 4d do końca w prawo tak jak kolega polecił.

Opublikowano

Odpowietrznik nie moze byc do gory nogami, musisz wkrecic nad tym zaworkiem spustowym. Najlepiej to by bylo podlaczyc weza i przelac petle. Narazie nie ma to znaczenia na ile otworzysz czy zamkniesz 4d lub zawor z kapilara, nawet jakby byly pozamykane to i tak na rotametrach powinienes miec przeplyw

Opublikowano

Ciekawe jak przeleje jak na belce z rotametrami nie ma zaworu spustowego,chyba że dobije wodę zasilaniem?)Chcąc ewentualnie wkręcić odpowietrznik na górnej belce to można dać trójnik 1/2" co pozwoli na wkręcenie zarówno odpowietrznika(najlepiej ręcznego) jak zaworu spustowego.Tylko czy jest sens montowania odpowietrznika?jak nie będzie on najwyższym punktem obiegu?(pętle wyżej niż rozdzielacz)

Opublikowano

To zostaje tylko przelewanie.

Wysłane z mojego Nokia 5.1 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Autor ma dwa trojniki do belek rozdzielacza z zaworami spustowymi i odpowietrznikami, wystarczy wkrecic . Na układzie zamkniętym powinno się odpowietrzyc choc nie widac na zdjeciu jak duza jest różnica wysokości belki zasilajacej a poziomu rur

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.