Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Problem z spalaniem i temperaturą na piecu

Kklaudek

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Poczekam na opinie innych jeszcze ale chyba jutro rano wygaszenie piec i sprawdzę to czy jest okej. Ale żeby takie coś aż tak powodowało problem z ustawieniem pieca. 

Opublikowano

ewidentnie korona do uszczelnienia . wygasić kocioł, wyczyścić porządnie palnik usuwając wszystkie pozostałości również z kanału powietrznego a potem uszczelniacz kominkowy lub inne ustrojstwo do 1500stC zarówno od środka jak i pod koroną i dopiero ponowne rozpalenie. w sieci jest mnóstwo fotek jak uszczelnić poprawnie(na tym forum również)

takie coś powoduje poważne problemy z ustawieniem ponieważ powietrze nie trafia tam gdzie powinno co sprawia że proces spalania nie przebiega poprawnie.

Opublikowano

Okej jutro rano wygaszanie piec i biorę się za uszczelnienie. Ile taki uszczelniacz musi schnąć? Czy po tym zabiegu powinno znikać niedopalanie węgla na podawanych przez was ustawieniach ?

Opublikowano
1 godzinę temu, YaroXylen napisał:

Za wcześnie by powiedzieć bingo, ale widzę uniesioną koronę.... no chyba ze mi się wydaje... koledzy zwróćcie na tą fotkę uwagę, może się mylę ale ta koronka jest do roboty (uszczelnienia)

Ja widzę że tej korony tam nie było wcale było palone bez niej ,potem została dołożona pewnie na niewyczyszczony popiół który  zalega w kasecie powietrznej dlatego krzywo i nieszczelnie leży .

Opublikowano

Dlatego wszelkie dywagacje na ten temat można podsumować, tak ... wygasić, sprawdzić, wyczyścić, wkleić, odpalić,... na pewno nie zaszkodzi , a może pomoże, i dopiero wtedy kombinować z ustawieniami. Myślę że tędy droga. A samo uszczelnienie korony to dla normalnego domatora "chwila relaksu" :))

Pozdrawiam.YARO

Opublikowano
8 godzin temu, marcus312 napisał:

Ja widzę że tej korony tam nie było wcale było palone bez niej ,potem została dołożona pewnie na niewyczyszczony popiół który  zalega w kasecie powietrznej dlatego krzywo i nieszczelnie leży .

Piec od dwoch lat pracuje tak jak jest aktualnie i nic nie było dokładane. Problemy z temperaturą i spalaniem więc są od samego początku. Zrobię tak jak mówicie. Wygasze uszczelnienie i odpalę. Zobaczymy co to da. 

Jaki uszczelniacz polecacie i czy jak uszczelnienie to około godziny 13 to do wieczora wyschnie i będę mógł go z powrotem odpalić ?

Opublikowano

Może być np uszczelniacz kominkowy na 1500 stopni ,ja odpalam od razu  po uszczelnieniu  ,ale jak  jest na to czas to można zastosować się do tego co pisze producent na danym produkcie .

Opublikowano
10 godzin temu, marcus312 napisał:

Może być np uszczelniacz kominkowy na 1500 stopni ,ja odpalam od razu  po uszczelnieniu  ,ale jak  jest na to czas to można zastosować się do tego co pisze producent na danym produkcie .

A ten uszczelniacz kominkowy kupię w każdym miejscowym składzie/sklepie budowlanym czy tylko tych większych typu Leroy itp?

Opublikowano

W LeroyMerlin  OBI  Castorama tam jest na pewno.Można też przy wklejaniu korony jedną płaszczyznę posmarować tym uszczelniaczem a drugą smarem wytworzy się uszczelnienie a przy kolejnym demontażu korony nie będzie problemu z jej  wybudowaniem.

Opublikowano

Zrobiłem panowie tak jak kazaliscie i syfu było co nie miara. Wszystko uszczelnione i złożone tak jak powinno być i już przy samym rozpalaniu widać kolosalna różnice. Pali się całe palenisko równomiernie i przy 30% nadmuchu nawet ciężko drzwiczki otworzyć bo taki jest ogien. Teraz przechodzę do ustawień które proponowaliście i myślę że będzie okej. Odezwę się jak będę jeszcze potrzebował korekty ustawień ;)

IMG_20181126_193204.jpg

Opublikowano

pozostaje zapisać ustawienia i regulować jedynie 1 parametr. przerwa podawania albo nadmuch zależnie od tego jak szybko kocioł osiaga zadaną i co się dzieje z opałem. obyś szybko znalazł przyzwoity zestaw dla posiadanego opału to raz dwa wyniesiesz się z kotłowni

Opublikowano

Wracam do tematu. Piec ładnie pracuje ale jakiś dużo opału idzie. Aktualnie około 50 kg na dobę. Myślę że dało by się mniej. Aktualnie tak się spala. Ustawienia Czas podawania 10 sekund przerwa w podawaniu 1:30 dmuchawa 40%. Spieki są ale nie duże. Węgiel Mysłowice Wesoła. Pompa dalej na 3. Dałbym na 2 ale jest problem z najdalej położonym kaloryferem od pieca ponieważ wtedy od nie grzeje. Gdyby nie to to pompa mogła by chodzić na 2.

Jak zmniejszyć zużycie węgla? 

IMG_20181202_130349.jpg

Opublikowano

A nie masz tam za dużo niedopału ? Poprawcie mnie jeśli uważam że tam jest sporo niedopału, bo już sam nie wiem czy to normalka czy nie

Opublikowano

Przy wesołej to u większości kolegów niedopałki zdarzają się. możesz przeliczyć częściejsze podawanie to pomaga na niedopałki . Jeżeli teraz masz 10sek do 90sek to proponuję ustawić 5sek podawanie do 45sek przerwa, proporcja identyczna moc ta sama a poruszenie złoża 2 razy częstsze. może się okazać jeszcze że troszkę będziesz musiał skrócić pauzę np. do 43-44sek. gdyż przez lepsze napowietrzenie wzrośnie troszkę prędkość spalania i moc kotła. Możesz również dmuchawę korygować np. do 37-38%.

Kolego ty masz kawał hacjendy do ogrzania, to 50kg poprzedniej doby to raczej nic nadmiernego, no może troszkę. Napisz jak szybko dochodzi do temperatury zadanej i jakie przerwy masz w odstawieniu.

Pozdrawiam.YARO

Opublikowano

Kawał domu jest i dużo grzejników też sporo piec niby też ma moc więc myślałem że się da trochę zmniejszyć ;) 

Dochodzi do temperatury aktualnie między 15-20 minutach i mniej więcej 10-15 jest w podtrzymaniu 

Opublikowano

Witam.

Czyli można pomyśleć trochę zjechać z mocą. Powinieneś sobie zapisać aktualne parametry (ustawienia) sterownika, i dopiero korygować, gdyż spala się w miarę ok., a w razie skuchy możesz natychmiast przywrócić te nastawy. Zastosuj te które podałem jak będzie ok. to wtedy będziemy obniżać moc kotła aby skrócić czas bezczynności gdyż to ewidentna strata.

Zmniejsz też obroty dmuchawy, tak jak napisałem i zobaczymy. Tylko koniecznie zapisuj wszystkie w miarę dobre ustawienia.  :)))

YARO

Opublikowano

ja przy Wesołej to bym szedł nawet w podawanie w okolicy 2-3 sek czyli np 3/27 lub 2/18 wtedy szansa na lepsze wypalenie moim zdaniem

co do pompy- wykorzystac wielkośc układu i skręcić kaloryfery najbliżej kotła w dowolny sposób wtedy woda popłynie do najdalszego kaloryfera. i będzie można obnizyć bieg na 2

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Już powoli mnie krew zalewa z tym zasranym za przeproszeniem piecem. Po korkekcji ustawień na 6 sek podawanie i 60 sekund przerwy przesypuje mocno węgiel. Nadmuch na 15 % ustawione Teraz mam 6 sekund i 1 min 5 sek przerwy i w ciągu 1,5 dnia spalił około pół podajnika a syfem zawalony cały piec. 

Poddaje się z tym piecem i już rozkładam ręce. U ojca w domu ten sam węgiel i piec da się ustawić by palił super i w małych ilościach. Co jeszcze może mieć wpływ na tak wielkie spalanie, spieki i tyle syfu ! Wcześniej był worek popiołu na cały podajnik teraz to tyle jest na niecałe pół podajnika 

Opublikowano

Skoro ten sam węgiel, to musi być tyle samo popiołu, a skoro przywiozłeś inny węgiel to masz więcej....popiołu nie przybywa od sposobu palenia... no chyba że z popiołem idą spieki koksowe. Masz spiekający węgiel i na to nic nie poradzisz, po za zmianą opału, jeśli masz jego dużo to dokup sobie na próbę jakiegoś lekkiego węgla i mieszaj albo pelletu na próbę ze 3 worki i zmieszaj 1:3 z węglem i próbuj.

Yaro

Opublikowano

Kolego Kklaudek, mogę Ci ze swojej strony podpowiedzieć że miałem podobne problemy co Ty, wydłużaj przerwę, 1s rano i wieczorem sprawdzaj, jak przewala to kolejną 1s. Może Ci sie wydawać że bedzie za długa przerwa, ale to tylko złudzenie. Ja w zeszłym roku paliłem 4s/45s w tym zaczynałem 4s/60s a jak się znowu problemy zaczęły to wydłużałem wydłużałem i w tej chwili mam 4s/67s. Nie wspomnę po drodze o innych problemach ale to już trochę z własnej winy, za dużo kombinowałem

Jedyna rzecz która się różni to nadmuch, ja mam 35% z przesłona na 1 cm, Ty masz 15% - nie wiem jak przesłona - ale próbuj z wydłużaniem przerwy, u mnie pomogło, ale wydłużaj co 1s i obserwuj czy nie ma problemu z osiągnięciem zadanej, u mnie praca ok. 20-25min, podtrzymanie ok. 10min.

Opublikowano

Przerabiam podobny problem od długiego czasu, siły powoli brak. poniżej foto jak wygląda palenisko i popiół. Węgiel się koksuje i spieka. Retorta uszczelniana tydzień temu. Węgiel kaloryczny, najprawdopodobniej wesoła.Praca w interwale, 9s/110s wentylator 25% i próby były już w zakresie 20-40%. Z tyłu retorty wypala się jakby szybciej. Może zdjęcia coś pomogą i ktoś spróbuje coś zaradzić

20181217_102438.jpg

20181217_102345.jpg

Opublikowano

witam

jak pisal kolega yaro

kupciw troche np. czeakiego ekogroszku lub pelletu i wymieszajcie

stosuje to u siebie i wszystko mi sie dopala,

u rodzicow wegiel wesola ustawienia
podawanie 10
pauza 90
nadmuch 43, nie wiem jak jest przysloniety wentylator, wrzuce potem fote

temo zadana 55, bez problemu dochodzi do 60 jak przejdzie w podtrzymanie lub przy wylaczonej strefie kotla
grawitacja chodzi bez problemu

potem dodam fotki paleniska i popiolu,

palnik stalkot ekopal 15 kw

pozdrawiam

Wysłane z mojego Z10 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

KKlaudek

a ty chcesz żeby to się samo paliło bez dostępu powietrza??? nadmuch 15% to trochę słabo nawet jak na podawanie 1:10

podnieś nadmuch i daj mu powietrza do spalania 

Opublikowano

witam

efekt mojej mieszanki

Opublikowano

zawartosc palnika304aecc2590b8e5d904f1744f691cad0.jpg8d73af9df227b406d87151814d66068f.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.