Gość berthold61 Opublikowano 25 Listopada 2018 #51 Opublikowano 25 Listopada 2018 Z całym szacunkiem ale jak bym miał bawic się w jakies awaryjne zasilanie to żadnych UPS-ów bo to drogo wychodzi co jakis czas nowe aku a druga sprawa na kilka godzin tylko więc po co ? nie lepiej kupić agregat na benzynę ? przecież to taniej wyjdzie a pracować może i dwa tygodnie ,
Gość Visitor1230 Opublikowano 25 Listopada 2018 #52 Opublikowano 25 Listopada 2018 Ja tez z szacunkiem. Ale zwykly agregatto o kant wiadomo czego. Musi byc Jakis inwertorowy ze wzgledu na pompy i elektronike. Albo dodatkowy inwerter. A co jaknas nie ma w domu? Przydalby sie uklad zalaczania rezerwy. No ale wtedy to juz akregat musi sie sam uruchomic wyzwolony sygnalem z ukladu. Jakby nie patrzyl, tanio nie bedzie. Nawet w jakims skromnym wariancie. A tak to UPS z prawidlowa sinusoida, dobre aku i swiety spokoj. koszty od 1000 do 2500 peelenow. Zaleznie od mocy i pojemnosci aku.
Gość Opublikowano 25 Listopada 2018 #53 Opublikowano 25 Listopada 2018 Zgadza się. Sam teraz będę inwestował w ups'a chyba techtrona bo mają promocję a z testów wynika,że różnica w cenie zwróci się za "jakiś" czas,ponieważ pobierają 3 razy mniej prądu od np volta. Plusem jest również wybieralna moc ładowania-w moim przypadku dla aku 18Ah musi to być 2A
Gość Opublikowano 25 Listopada 2018 #54 Opublikowano 25 Listopada 2018 Panowie,ma pytanie. Warto inwestować w akumulator żelowy,który ma 3-4 lata? W zasadzie za nówkę 18Ah mam używkę 40Ah
sambor Opublikowano 25 Listopada 2018 #55 Opublikowano 25 Listopada 2018 Jak potrafisz określić jego stan to warto Ale stan aku do Ups-sów liczy wg ilości rozładowań a tego łatwo nie określisz
Gość Opublikowano 25 Listopada 2018 #56 Opublikowano 25 Listopada 2018 @sambor No w zasadzie nie jestem w stanie,ale zaryzykuję bo wolę zainwestować więcej kasy w porządnego ups'a a najwyżej aku zmienię za rok,dwa. Dużo też pojawiło się akumulatorów za dobre pieniądze w mojej okolicy,ale aż 90Ah nie potrzebuję a te akumulatory są chyba z jakichś firm czy banków. Poza tym są za duże wymiarowo
Gość berthold61 Opublikowano 25 Listopada 2018 #57 Opublikowano 25 Listopada 2018 9 godzin temu, Visitor1230 napisał: Ja tez z szacunkiem. Ale zwykly agregatto o kant wiadomo czego. Musi byc Jakis inwertorowy ze wzgledu na pompy i elektronike. Albo dodatkowy inwerter. A co jaknas nie ma w domu? Przydalby sie uklad zalaczania rezerwy. No ale wtedy to juz akregat musi sie sam uruchomic wyzwolony sygnalem z ukladu. Jakby nie patrzyl, tanio nie bedzie. Nawet w jakims skromnym wariancie. A tak to UPS z prawidlowa sinusoida, dobre aku i swiety spokoj. koszty od 1000 do 2500 peelenow. Zaleznie od mocy i pojemnosci aku. Niby racja ale z drugiej strony jak nas nie ma no to co kocioł zgaśnie i tyle , tu gdezie teraz mieszkam 4 lata temu zima pozrywało linie energetyczne i ludzie dwa tygodnie czekali na prąd i tu już taki agregat za 1000 zł załatwia sprawę na cacy a UPS ile pociągnie na akusiu 4 godz może trochę wiecej no chyba że ktos kupuje 200AH za 800 zł ale to już znów kłania sie porządny agregat spalinowy hondy z sinusoidą .
Gość Opublikowano 6 Grudnia 2018 #58 Opublikowano 6 Grudnia 2018 Panowie/Panie czy ma ktoś z Was podłączone akumulatory szeregowo do ups'a? Pytam bo mam dobrą cenę za 2×agm 24Ah
Przemyslaw85 Opublikowano 6 Grudnia 2018 #59 Opublikowano 6 Grudnia 2018 podłączone akumulatory szeregowo do ups'a?Szeregowo czy równolegle zależy jakiego masz UPS-a. Przy UPS-ach pracujących na większym napięciu tj. 24 czy 48V połączenie szeregowe akumulatorów jest konieczne. Wysłane z mojego HTC One M8s przy użyciu Tapatalka
lechumb Opublikowano 6 Grudnia 2018 #60 Opublikowano 6 Grudnia 2018 jeśli chcesz połączyć dwa akumulatory a UPS pracuje na 12 volt to musisz je połączyć równolegle to zwiększysz wtedy amperaż jeśli masz UPS na 24 v to akumulatory 12 v łączysz szeregowo. Wysłane z mojego Nokia 5.1 przy użyciu Tapatalka Ja u siebie mam UPS firmy kemot 500 i do tego akumulator 270 ah od ciężarówki. Na tym akumulatorze po 15 godzinach znudziło mi się dalej testowanie. Pobór średni kotła z pompkami z podajnikiem 90w
Gość Opublikowano 6 Grudnia 2018 #61 Opublikowano 6 Grudnia 2018 3 godziny temu, Przemyslaw85 napisał: Szeregowo czy równolegle zależy jakiego masz UPS-a 12V/230V 350W dla 1 pompki oraz miarkownika. Akumulatory 2×24Ah
Gość Opublikowano 6 Grudnia 2018 #63 Opublikowano 6 Grudnia 2018 @Ksieciunio No fakt,szeregowego zastosować nie mogę-niby wiedziałem i widziałem schematy a i tak napisałem o łączeniu szeregowym :) Chodziło mi o łączenie równoległe-czy są jakieś minusy takiego połączenia? Czy lepiej kupić jeden aku 40Ah niż dwa po 24Ah?
sambor Opublikowano 6 Grudnia 2018 #64 Opublikowano 6 Grudnia 2018 Jeden większy jest lepszy niż dwa aku połączone równolegle, oczywiście te mniejsze muszą mieć takie same pojemności i podobny stan techniczny , inaczej ten słabszy szybko padnie.
Gość Opublikowano 6 Grudnia 2018 #65 Opublikowano 6 Grudnia 2018 @sambor Żeby nie było tak kolorowo to piszę o tym jednym większym (40Ah) 4-letnim oraz o dwóch po 28Ah tej samej firmy oraz nowe. Tutaj wrzut z "lepszym" połączeniem równoległym.
HarryH Opublikowano 6 Grudnia 2018 #66 Opublikowano 6 Grudnia 2018 Godzinę temu, sambor napisał: Jeden większy jest lepszy niż dwa aku połączone równolegle, oczywiście te mniejsze muszą mieć takie same pojemności i podobny stan techniczny , inaczej ten słabszy szybko padnie. Sorry, ale to bzdura. Takie warunki muszą być spełnione w połaczeniu SZEREGOWYM. Oczywiście w praktyce nawet w połaczeniu szeregowym pakiet będzie się rozjeżdżał i potrzebne sa układy elektroniczne do wyrównania stanu naładowania poszczególnych ogniw (tzw. balansery). Gdy rozjazd pakietu ma wpływ na bezpieczeństwo, balansery są wymagane prawnie (np. w ogniwach litowo-polimerowych). Z kolei ogniwa ołowiowe sa bardzo tolerancyjne na takie rozjazdy i w luksusowych samochodach prawie zawsze jest akumulator startowy i podtrzymujący, zawsze podłaczone równolegle i nigdy nie ma z tym najmniejszych problemów, choć stosunek pojemności jest często jak 1:10. Z kolei w samochodach dostawczych typu wozy serwisowe, kamperach, snowbusy prawie zawsze są 2 akumulatory podłaczone równolegle.
sambor Opublikowano 6 Grudnia 2018 #67 Opublikowano 6 Grudnia 2018 To tylko zbiór pustych frazesów i ogólników - co to znaczy - mały prąd, pomijanie małe , niewielka ilość ? Miałem kilka razy aku z UPS-a ze sprzętu medycznego - tam po 3-4 latach jest obowiązkowa wymiana i ledwo z 10 szt wybrałem 2 szt mogące pracować równolegle, a 3 inne były padnięte. Wszystko zależy od wielkości prądu rozładowania , a prądy ładowania są duże- aby szybko naładować aku. Lepszym rozwiązaniem są kondensatory wielkopojemnościowe - ale to rozwiązanie droższe 2-4x od przeciętnego aku. Ja bym brał 1 o jak największej pojemności, wtedy przy utracie nawet 50% pojemności jeszcze coś wyciągniesz z takiego aku.
HarryH Opublikowano 6 Grudnia 2018 #68 Opublikowano 6 Grudnia 2018 59 minut temu, Jamjestcichy napisał: Żeby nie było tak kolorowo to piszę o tym jednym większym (40Ah) 4-letnim oraz o dwóch po 28Ah tej samej firmy oraz nowe. Bez problemu możesz łaczyć równolegle, akumulatory oddadzą większy ładunek niż przy rozładowaniu sekwencyjnym i bedą trwalsze. Jedyne ryzyko polega na tym, że gdy w którymś akumulatorze zrobi się zwarcie wewnętrzne, to cały pakiet pociągnie na dno. Dlatego sensownie zastosować jakikolwiek układ monitorujacy. W sklepach żeglarskich jest tego masa w dobrej cenie.
HarryH Opublikowano 6 Grudnia 2018 #69 Opublikowano 6 Grudnia 2018 5 minut temu, sambor napisał: Ja bym brał 1 o jak największej pojemności, wtedy przy utracie nawet 50% pojemności jeszcze coś wyciągniesz z takiego aku. Tutaj to trzeba sobie odpowiedzieć na pytanie, czy aku jest do pracy buforowej, jak w typowym UPS, czy cyklicznej. Jeżeli cyklicznej, to takie prawdziwe akumulatory (np. Trojan) kosztują krocie. Tańszy zamiennik, który pochodzi kilka lat, to aku żeglarskie lub samochodowe do aut z systemem start-stop. Przy okazji tu macie stronę, gdzie jest wszystko przystępnie wyłożone: https://batteryuniversity.com/
sambor Opublikowano 6 Grudnia 2018 #70 Opublikowano 6 Grudnia 2018 3 minuty temu, HarryH napisał: Sorry, ale to bzdura. Takie warunki muszą być spełnione w połaczeniu SZEREGOWYM. Bzdury to kolega sam pisze, weź 2 aku o tej samej pojemności i o różnych rezystancjach wewnętrznych i połącz je równolegle i co wtedy będzie? A w łączeniu szeregowym to decyduje ten słabszy aku - ma mniejszą pojemność i większą rezystancję wewnętrzną na której jest większy spadek napięcia i mamy grzanie się aku podczas pracy oraz mniej energii oddanej do UPS-a
HarryH Opublikowano 6 Grudnia 2018 #71 Opublikowano 6 Grudnia 2018 Podpuszczasz mnie? Bo to takie podstawy, że zwątpiłem. Ale jeśli serio, to chętnie wyjaśnię.
Gość Opublikowano 6 Grudnia 2018 #72 Opublikowano 6 Grudnia 2018 Obaj Panowie macie rację. Gdyby brać pod uwagę akumulator 40Ah nowy vs 2×24Ah nowe to lepiej jest brać tę 40. Natomiast w moim przypadku lepiej wybrać 2×24Ah nowe i połączyć je równolegle niż kupować 40Ah 4 letnie-używany na łodzi. Ciekaw jestem w jakim przypadku może nastąpić zwarcie w celi biorąc pod uwagę,że podłączony ups to nie chińszczyzna i nie rozładuje aku zbyt głęboko oraz będą one ładowane prądem 2A lub 5A Co jeszcze może się do tego przyczynić?
HarryH Opublikowano 6 Grudnia 2018 #73 Opublikowano 6 Grudnia 2018 Akumulatory kwasowe zwierają sie od tzw opadu masy czynnej. Jeżeli wybierzesz solidny akumulator z separatorami kopertowymi lub AGM, a dodatkowo zadbasz o napięcie (nie przeładujesz i nie rozładujesz nadmiernie), to ryzyko zwarcia będzie praktycznie zerowe. Akumulator nadal będzie mógł się zasiarczanić i będzie tracił z czasem pojemność, ale zwarcia nie będzie. Co 1 - 2 lat pracy buforowej warto przeprowadzić formowanie akumulatora: rozładowanie prądem I20 z pomiarem pojemności i ponowne ładowanie I20. Jeżeli pojemność spadnie - ładowanie osiarczaniajace połówkowym prądem I50. Do celów diagnostycznych warto też brac akumulator z korkami, aby można było mierzyć gęstość elektrolitu. Przy okazji wrzucę link w temacie łaczenia producenta popularnych na tym forum przetwornic: http://voltpolska.pl/pl/content/9-czeste-pytania#pyt_3 W p. 5 napisane jest jak byk: W przypadku łączenia równoległego możliwe jest łączenie: - akumulatorów o różnej pojemności;- akumulatorów różnych producentów;- znacznie różniących się stopniem zużycia;
Gość Opublikowano 6 Grudnia 2018 #74 Opublikowano 6 Grudnia 2018 17 minut temu, HarryH napisał: Akumulatory kwasowe zwierają sie od tzw opadu masy czynnej. Jeżeli wybierzesz solidny akumulator z separatorami kopertowymi lub AGM, W opisie stoi jak byk,że jest to typ agm,ale czy jest to dobra firma (chociaż znana) to nie wiem. https://www.conrad.pl/p/akumulator-zelowy-panasonic-lcl-12v24p-lc-p1224apg-12-v-24-ah-255483 19 minut temu, HarryH napisał: dodatkowo zadbasz o napięcie (nie przeładujesz i nie rozładujesz nadmiernie), to ryzyko zwarcia będzie praktycznie zerowe. Tutaj w zasadzie ups powinien o to dbać i dba. Po testach na yt widać,że powinien się sprawdzić. https://techtron.pl/p2775,uniwersalny-zasilacz-awaryjny-za-tech-350-12v-230v-sinus-350w.html
HarryH Opublikowano 6 Grudnia 2018 #75 Opublikowano 6 Grudnia 2018 Tak, to jest bardzo dobry akumulator. Ale uważaj na żródło zakupu, Panasonic, Yuasa i Furukawa są masowo podrabiane w Chinach.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.