Bandyta1994 Opublikowano 21 Listopada 2018 #1 Opublikowano 21 Listopada 2018 Witam, posiadam piec z podajnikiem na ekogroszek, mam problem z trzema grzejnikami na II piętrze, nie grzeją całe , ciepło dochodzi jednak tylko do ok. 15 cm szerokości grzejnika i tak w trzech przypadkach. Jeśli chodzi o odpowietrzenie napewno to nie jest problem gdyż były odpowietrzane a teraz nawet woda nie wylatuje z grzejników. Pompa przy piecu włączona na 3 czyli doprowadzić powinna. Co może być problemem? Czy może w instalacji gdzieś nadal jest powietrze ? Czy da się odpowietrzyć jakoś naczynie wyrównawcze ? Pomocy!
KubaSko Opublikowano 21 Listopada 2018 #2 Opublikowano 21 Listopada 2018 Zrob zdj naczynia wyrownawczego bo chyba masz zle podpiete i zasyfonowane
Bandyta1994 Opublikowano 21 Listopada 2018 Autor #3 Opublikowano 21 Listopada 2018 Naczynie wyrównawcze, jest od zawsze nie było wymieniane więc raczej źle podpięte nie powinno być, postaram się zaraz podesłać. Pytanie co może być powodem , zasyfonowane naczynie tzn. ?
Ksieciunio Opublikowano 21 Listopada 2018 #4 Opublikowano 21 Listopada 2018 Sprawdzales filtr przed pompa ? Może odpowietrznik automatycznu jesli jest przepiszcza. Odpowietrzales na wyłączonej pompie ?
hajtaler428 Opublikowano 21 Listopada 2018 #5 Opublikowano 21 Listopada 2018 Dzieje się tak po jakiejś przeróbce czy nic nie było przerabiane a wcześniej było dobrze? Nie leci woda z grzejnika po odkręceniu odpowietrznika a powinna jeśli nie zapowietrzony - możliwe że trzeba dolać wody do układu. Może być też wspomniany zapchany filtr lub instalacja wymaga regulacji hydraulicznej
hydr Opublikowano 22 Listopada 2018 #6 Opublikowano 22 Listopada 2018 Dzień dobry , abyś miał ciepłe grzejniki - ciepłe czyli aby system grzewczy działał poprawnie , potrzebujesz : - śrubokręt - drugą osobę Po pierwsze : do układu grzewczego doprowadzasz wodę - pomocnik Ty zaś popuszczasz na zaworze grzejnika - ostatniego " zimnego " śrubę do odpowietrzenia . I tak po kolei .Najpierw trzeci ostatni , następnie drugi i na końcu pierwszy . odpowietrzasz dotąd aż woda z grzejnika będzie odprowadzana strumieniem ciągłym , odpowietrzaj od 3 do 5 min . Powietrze z układu ma zostać wypchane . Przed odpowietrzeniem ustaw stopień przepływu wody na pompce na najwyższy - po odpowietrzeniu ustaw wedle swojego uznania Po drugie : w układzie grzewczym - czyli piec , rurki , kaloryfer musisz co jakiś czas doprowadzać , uzupełniać wodę chyba , że zainwestujesz ok 200 zł w zależności jak duży masz układ i w układzie grzewczym wymienisz wodę na koncentrat , wówczas musisz zasilanie wodne odciąć od układu grzewczego , a koncentrat wlewasz przez zbiornik wyrównawczy. Zapobiega to zamarznięciu płynu w układzie U mnie taka usługa kosztuje 250 zł Nie słuchaj bzdur typu jaki masz zbiornik , prześlij zdjęcia itp, itd Zrobisz to sam Po prostu Masz zapowietrzony układ grzewczy
Bandyta1994 Opublikowano 22 Listopada 2018 Autor #7 Opublikowano 22 Listopada 2018 Filtr przed pompą był sprawdzany. Stawiam na koneczność uzupełnienia wody w układzie jednak nie mam pojęcia jak się za to zabrać. Instalacja nie miała żadnych przeróbek, grzejniki na piętrze poprostu jeden sezon nie były odkręcane. Hydr - odpowietrzać na odkręconym zaworze grzejnika ? Dobrze zrozumiałem ? Wcześniej odpowietrzałem na włączonej pompie, jednak zakręconych zaworach w grzejnikach
odpowietrznik Opublikowano 22 Listopada 2018 #8 Opublikowano 22 Listopada 2018 Masz robić odwrotnie,odpowietrzać na odkręconych zaworach zasilanie/powrót(bo jak woda w grzejniku ma dojść do odpowietrznika jak będą zakręcone zawory odcinające grzejnik?) i na wyłączonej pompie
Bandyta1994 Opublikowano 22 Listopada 2018 Autor #9 Opublikowano 22 Listopada 2018 długo to może trwać? Na jednym nie ma takiego problemu aby odpowietrzyć gdyż jest odpowietrznik z boku, jednak dwa grzejniki są żeberkowe na których nie mogę na otwartych odpowietrzać gdyż odpowietrzam odkręcając przed zaworem
hydr Opublikowano 22 Listopada 2018 #10 Opublikowano 22 Listopada 2018 Dzień dobry Panu czas 15 min - do 20 min jeśli robi się to pierwszy raz jestem w tej branży 25 lat z własną działalnością i zawsze tłumaczę swoim klientom , że każdy odbiornik ciepła - czyli grzejnik musi mieć z tyłu zamontowany odpowietrznik celem przyszłościowego odpowietrzenia układu grzewczego . W Pana przypadku , jeśli Pan odkręca , odpowietrza odbiornik ciepła przy zaworze jest to praca bezsensowna , ponieważ spadek grzejnika ma pan w stronę zaworu a odpowietrznik odbiornika ma się znajdować z tyłu po przeciwnej stronie w najwyższym punkcie odbiornika . Proszę kupić za 40 zł dwa odpowietrzniki , zamontować i odpowietrzyć Wszystko ma Pan napisane , da Pan radę Pozdrawiam
hydr Opublikowano 22 Listopada 2018 #11 Opublikowano 22 Listopada 2018 Jeśli na odbiornikach nie ma miejsca na przykręcenie zaworu odpowietrzającego - czyli stary typ grzejnika , pozostaje Panu opuścić grzejnik od strony gdzie nie ma zaworu - przyłącza , w dół celem pozbycia się tzw. poduchy powietrza . Chyba , że ma Pan na chwilę obecną fundusze , kupić dwa panele grzewcze i je wstawić . Proszę Pana , raz jeszcze powtórzę ma Pan zapowietrzony układ grzewczy , całość pracy Panu napisałem
pięknyroman Opublikowano 22 Listopada 2018 #12 Opublikowano 22 Listopada 2018 27 minut temu, hydr napisał: spadek grzejnika ma pan w stronę zaworu skąd taka wiadomość, pytam ponieważ z wpisu autora nic takiego nie wynika, mało tego gdyby Pan miał takie doświadczenie o jakim Pan pisze 28 minut temu, hydr napisał: jestem w tej branży 25 lat z własną działalnością to wiedziałby Pan że "drewniej" grzejniki montowało się odrobinę inaczej niż jest dziś, z prozaicznej przyczyny. Mianowicie nie były one wyposażone w odpowietrzniki a odpowietrzenie odbywało się grawitacyjnie. 5 godzin temu, hydr napisał: Przed odpowietrzeniem ustaw stopień przepływu wody na pompce na najwyższy ten wpis pogrąża Pana jako instalatora. Nie spotkałem się jeszcze z takim sposobem odpowietrzania instalacji. Odpowiedź dlaczego jest Pan w błędzie zawarta jest w prostych zasadach fizyki....
lidko28 Opublikowano 22 Listopada 2018 #13 Opublikowano 22 Listopada 2018 1 godzinę temu, odpowietrznik napisał: Masz robić odwrotnie,odpowietrzać na odkręconych zaworach zasilanie/powrót(bo jak woda w grzejniku ma dojść do odpowietrznika jak będą zakręcone zawory odcinające grzejnik?) i na wyłączonej pompie U mojego brata było podobnie. Wystarczyło zrobić to tak jak opisałeś. Z tego co pamiętam to sam na to wpadł. Być może w tym przypadku też problem leży w tym miejscu
Bandyta1994 Opublikowano 22 Listopada 2018 Autor #14 Opublikowano 22 Listopada 2018 hydr- wykonałem wg instrukcji na jednym grzejniku odpowietrzanie na odkręconym regulutorze temperatury na 6 , odkręciłem odpowietrzenie na 20 min , i nic , taki sam efekt , grzeje sam początek grzejnika
hajtaler428 Opublikowano 22 Listopada 2018 #15 Opublikowano 22 Listopada 2018 A dolałeś wody do układu? Po odkręceniu co leci- woda czy powietrze? Jeżeli nic to zapowietrzone i brak wody w naczyniu. Trzeba dolać i ponownie odpowietrzac do momentu aż z odpowietrznika będzie lecieć sama woda.
Bandyta1994 Opublikowano 22 Listopada 2018 Autor #16 Opublikowano 22 Listopada 2018 nie dolewałem, nie leci nic. Problem w tym, że nie wiem jak się dolewa do układu wody , poza tym aktualnie piec grzeje więc o ile dobrze wiem nie mogę dolewać wody do układu na nie wygaszonym piecu
hajtaler428 Opublikowano 22 Listopada 2018 #17 Opublikowano 22 Listopada 2018 No to musisz zlokalizować gdzie masz napełnianie instalacji - nikt Ci tego nie powie. Zapewne gdzieś niedaleko kotła do powrotu, pewnie "na sztywno"(choć nie powinno). Jeżeli dolewka by była nieduża to małym strumieniem można dolać. U Ciebie raczej sporo będzie brakować więc zalecane wygaszenie
KubaSko Opublikowano 22 Listopada 2018 #18 Opublikowano 22 Listopada 2018 9 godzin temu, hydr napisał: Hydr bzdury to ty piszesz, nawet nazewnictwa poprawnego nie znasz po 20 latach jeszcze się nie nauczyłeś że piec to może być kaflowy. Zdjęcie naczynia po to że masz do czynienia z laikiem, autor nie wie gdzie się dopuszcza wodę do układu i jak się to robi. Każesz mu dopuszczać, skąd wiesz czy nie ma układu zamkniętego ? idąc dalej jaką masz pewność że ma zawór bezpieczeństwa ?? może ma w sieci 6 barów i idąc twoimi radami tyle wpuści do układu, pogratulować doświadczenia z klientami. Glikolu każesz dolewać i rozwalić gościowi pompę bo nie wiesz czy może jego pompa z glikolem pracować. Takich bzdur to ja dawno nie czytałem....
pięknyroman Opublikowano 22 Listopada 2018 #19 Opublikowano 22 Listopada 2018 właśnie dzięki takim instalatorom powstał ten dział....mnóstwo błędów i dobra dawka humoru ale "paaaaanie ja mam 20lat doświadczenia i ludziom mówię zrób pan tak a tak...."
sambor Opublikowano 22 Listopada 2018 #20 Opublikowano 22 Listopada 2018 Niech autor tematu da jakieś fot z kotłowni, szczególnie z donych partii kotła i rur powrotnych oraz zdjęcie tego grzejnika który nie grzeje.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.