Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Stuki w kotle, kominie.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kocioł 3 miesięczny, junkers cerapur smart

Komin systemowy z wkładem ceramicznym. Z tego co zrozumialem jest włożony w niego specjalny wklad przez który idą spaliny a powietrze ciągnie z przestrzeni pomiędzy ceramiką a tym wkładem.

Jeżeli kocioł grzeje wodę w CWU i osiągną temp ponad 60' słychać pukanie które niesie się z kotłowni na parterze po kominie da poddasze.

Co to może być? Dzwonić na serwis czy hydraulika, a może się nie przejmować?

Opublikowano

Patrzę teraz na internecie i komin wygląda jak przewód powietrzno spalinowy dedykowany do junkersa.
Może usłyszycie w tle .

Zaczyna się przy wyższych temp ok 65-80' jak grzeje CWU bo tylko wtedy osiąga taka temp .
Takie rytmiczne pukanie ale czy w kotle czy kominie to nie wiem bo się tak rozchodzi
Opublikowano

Tu może być kilka przyczyn - coś z kotłem,  nie sądzę, ale jest gwarancja na kocioł.

coś z  przepływem przy ładowaniu zasobnika CW, ale wtedy by trzeszczało od razu przy całym ładowaniu.

Coś z kominem ( wkładem) np zamocowany na sztywno  bez możliwości pracy poosiowej wkład spalinowy - na to nie ma recepty trzeba sprawdzi wszystko,

ja dzwoniłbym do tego który taniej wyjdzie i wykluczy jedną opcję usterki.

PS

A naczynie przeponowe na obiegu ZW/ CW  z zaw bezpieczeństwa masz?

Opublikowano

Puka u mnie rura spalinowa tez, pukają rury od instalacji niesie się po całym domu przecież metal lepiej przewodzi falę dźwiękową od powietrza. Fala powstaje na skutek tarcia między elementami składowymi czy to instalacji czy komina. poz Hermogenes

Opublikowano (edytowane)

Wiadomo chociaż że jeszcze jest. poz Hermogenes

Jak rano wstanę i nic nie trzeszczy i łamie to się zastanawiam czy aby we właściwym miejscu się obudziłem.

Edytowane przez Hermogenes
Opublikowano

Hydraulik nie ma pojęcia. Dzwoniłem do autoryzowanego serwisanta który uruchamial wszystko i mówił że może woda kapie ,bo bardziej się skrapla czy takiej temperaturze . Ma zajechać i sprawdzić ale to według niego nic w kotle .

Co do tego zaworu w którym miejscu szukać i jak powinien wyglądać?

Ściągnąłem obudowę kotła i wydaje się że słychać to w kominie i odcinku tym spalinowo,powietrznym anie z innego osprzętu w środku.

Czy plastikowa rurą pod wpływem temp też może tak pracować?

Opublikowano

Jak  masz plastikową  rurę spalinową to jeszcze bardziej wydłuża się niż stal.

Plastik to może się nawet o 7% wydłużyć i dlatego nie jest popularnym, choć ponoć tańszy i dopuszczony przez UE.

• 2 lata później...
Opublikowano

Hej,

Odkopię stary wątek, bo mam podobny problem z kotłem Beretta Ciao Green. Gdy piec grzeje wodę powyżej 60stopni, to słychać stuki w instalacji. Obserwowałem od kilku dni kiedy ten problem występuje i widzę, że dzieje się tak zawsze gdy temperatura na kotle jest wyższa od 60 stopni, zazwyczaj tylko gdy następuje grzanie CWU (piec nagrzewa wodę do 80C, żeby nagrzać wodę w wężownicy). Sprawdzałem też, że jak nastawię 80C na CO, to problem również się pojawia. Wywołując stuki zaobserwowałem również, że to co słyszę na piętrze jako dość głośny stuk w kominie, to przy samym piecu słychać jako delikatne puknięcie. W tym samym czasie na rurze nad kotłem, dotykając rury czuję te puknięcia - takie delikatne drgania. To są nieregularne stuknięcia, występujące tylko gdy piec rozpala się powyżej określonej temperatury.

Mam ogrzewanie mieszane - na dole podłogówka, która ma osobną pompkę a przy rozdzielaczu ma zawór regulujący temperaturę w układzie. Na górze mam osobny rozdzielacz na 5 kaloryferów oraz podłogówkę w łazience, która jest regulowana na RTLu. Piecyk mam ustawiony tak aby grzał na 55C i ogrzewania ogólnie działa tak jak powinno. Niestety dość uporczywe są te stuki...

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano (edytowane)

Mam nadzieję, że komuś się przyda, jeśli przytrafi mu się podobny problem:

Prawdopodobnie udało się naprawić problem hydraulikowi. Okazało się, że stuki pojawiają się tuż po tym jak piec grzał z maksymalną mocą, a nie w samym momencie pojawienia się wysokiej temperatury.

Diagnoza była taka, że plastikowa rura spalinowa przy zakończeniu komina była stabilizowana blaszkami, aby podczas wiatru nie latała na boki. Przy dogrzewaniu wody rura się rozszerzała i ślizgała po wąsach do góry, ale w momencie chłodzenia, te same blaszki przytrzymywały rurę (wtedy kierunek był pod włos) i blokowały powrót gdy rura się kurczyła. Co parę sekund, gdy skurcz powrotny był na tyle duży, następował przeskok rury na blaszkach, który skutkował stukiem na cały komin.

Po lekkim odgięciu wąsów, oraz zabezpieczeniu ostrych krawędzi otuliną, problem ustał. Teraz rura ma swobodny posuw po wąsach i nic się nie blokuje.

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu
  • 7 miesięcy temu...