Skocz do zawartości
IGNOROWANY

DEFRO SIGMA UNI 16KW

mateusz8765

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich forumowiczów.

Posiadam od miesiąca kocioł DEFRO SIGMA UNI 16KW. Bardzo proszę o radę dotyczącą ustawień kotła. Obecnie spalanie wynosi około 27/30kg/dobe i wydaje się, że spieka ekogroszek. Piec rzadko wchodzi w tryb nadzoru. Zaczął mieć problem z dobijaniem temp do 65. Trochę mu schodzi ale wreszcie dobija. Poniżej wykresy pracy kotła i zdjęcia instalacji

Poniżej podaje parametry na jakich palę:

- TRYB PID: WŁĄCZONY
- MOC KOTŁA: 100%
- KOREKTA POWIETRZA: -11%
- OCHRONA POWROTU: WYŁ
- TRYB NADZORU: STANDARDOWO USTAWIENIA PRODUCENTA
- MENU SERWIS:
--MINIMALNA PRACA PODAJNIKA: 2s
--MAX PRACA PODAJNIKA:6s
--MIN PRZERWA PODAWANIA: 60s
--MAX PRZERWA PODAWANIA:100s
Reszta ustawień to ustawienia fabryczne

TEMP ZADANA KOTŁA: 65STOPNI
TEMP ZADANA BOJLERA: 48stopni z histerezą 2stopnie
TEMP ZADANIA NA GRZEJNIKI: 38/40STOPNI

Instalacja:
- zawór 4drogowy
- 1pompka ogrzewanie grzejnika (Zdj)
- 2pompka ogrzewanie bojlera (Zdj)

Komin: ocieplony fi200 8/9m
Czopuch przy piecu przymknięty na 3/4, ponieważ cofało żar.

Dom ok. 120m2, nieocieplony. bez podłogówki.

Proszę o radę. 

Pozdrawiam 

PS. ochrona powrotu wyłaczona bo gdy ustawiłem 55stopni na zaworze to w życiu nie zagrzał grzejników na 40stopni.

IMG_20181120_192757.jpg

IMG_20181120_192814.jpg

IMG_20181120_192703.jpg

IMG_20181120_192905.jpg

IMG_20181120_192913.jpg

IMG_20181120_192952.jpg

Opublikowano

Witaj

Myślę, że najpierw musisz zrobić coś z niskim powrotem. Piecyk dostaje cały czas zimną wodę i goni. Czy masz zachowane średnice rur z zasilania kotła - zawór 4D - powrót? To podstawa.

Opublikowano

Średnica wszystkich rur połączonych z zaworem 4D to miedź 28mm. Tylko te śrubunki pod zaworem 4D co widać na zdjęciu mają większą średnicę.  Poźniej wyjście i powrót łączą się ze starą instalacją domu. Rury stalowe o dużym przekroju.

Zauważyłem, że temperatura powrotu spada w momencie ustawienia temp. na grzejniki około 40 stopni.
Jeżeli grzeje na grzejniki słabo w granicach 25/32stopnie to temperatura powrotu rośnie bo zawór 4D zamyka się. 
Przy zadaniu 40stopni na grzejniki zawór otwarty jest na 50%. A teraz już muszę grzać na 40stopni bo inaczej w domu jest chłodno.

Zauważyłem również, że temp powrotu wzrasta momentalnie gdy na chwilę włącza się pompka CWU aby dogrzać boiler z wodą.

Pozdrawiam 

DSC_0347.JPG

DSC_0348.JPG

DSC_0357.JPG

Opublikowano

Mam ten sam kocioł. Na Twoim miejscu po pierwsze wróciłbym do ustawień fabrycznych sterownika - wszystkich. Potem zmniejsz moc kotła do 75% i jednocześnie zrób korektę powietrza górnego do -7%, a dolnego do -4%.

Jeśli dalej będzie problem z temperaturą zadaną zwiększ moc kotła o 5%, ale korektę powietrza zostaw jak wcześniej. Poza tym ustaw pomiar temperatury na zaworze 4D na co 25 sekund i skok jednostkowy na 5%. Sprawdź jeszcze, czy czas otwarcia zaworu zgadza się z tym co masz na jego tabliczce znamionowej i czy masz na stałe otwartą klapkę dolotu powietrza (to ta z nakrętką na osi). Oczywiście ochrona powrotu ma być wyłączona.

Te porady otrzymałem z serwisu Defro i mi pomogło.

Po zmianach efekt widoczny jest dopiero po kilku godzinach, więc nie rób nerwowych ruchów.

Napisz co to znaczy, bo nie rozumiem: Czopuch przy piecu przymknięty na 3/4, ponieważ cofało żar.

Opublikowano

Ustawiłem w tym momencie według Twoich wytycznych. Czas otwarcia zaworu zgadza się z tabliczką: 120s. Oczywiście klapka jest otwarta na stałe. Jutro po pracy dam znać jak pracował na wykresie.

Wylot spalin z pieca do komina. Tam jest czopuch z możliwością przymknięcia/otwarcia.
W Defro kazali przymknąć do 3/4 ponieważ była niska temp spalin a ponadto grzał się za bardzo podajnik.

Dzięki za info.

Pozdrawiam

Opublikowano

Jak nie wstawisz pompy kotłowej na powrocie z 4d do kotła to nic z twoimi problemami nie zrobisz. Chyba że CWU na stałe włączysz wtedy powrót będzie dogrzany i kocioł się ustabilizuje.

Wysłane z mojego Nokia 5.1 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
13 godzin temu, mateusz8765 napisał:

Średnica wszystkich rur połączonych z zaworem 4D to miedź 28mm. Tylko te śrubunki pod zaworem 4D co widać na zdjęciu mają większą średnicę. 

Czyli za mała średnica. Zawsze musi być taka jak na wyjściu z pieca, taki sam zawór i jak najkrótszy powrót do kotła o takiej samej średnicy.

Chyba, że wstawisz pompę kotłową między zaworem 4D, a powrotem. Inaczej będzie lipa.

Opublikowano

Poza tym pociagnij do odpowiedzialności idiote który dobral Ci taki wielki kocioł do małego domku bo prędzej czy później będziesz miał z tym problem. I rodziców ten kocioł w wersji z zapalarka grzeje 224m2 i nigdy nie poszedł powyżej 80% mocy przy słabo ocieplonym domu w 4 strefie klimatycznej. 

Opublikowano

Jedynie mogę włączyć na stałe poprzez podniesienie temp za bojlerze np. do 70 stopni. 
Mogę tak zrobić ? Rozumiem, że wtedy temp w bojlerze bedzie taka sama jak na powrocie pieca ? 

Opublikowano

Temp. CWU będzie bliska temp. kotła bo bojler będzie cały czas podgrzewany

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Zawór 4-drogowy nieprawidłowo zamontowany (patrz instrukcja montażu), oraz średnicę zasilania/zawór/powrót do kotła minimum 5/4" do grawitacyjnego krótkiego obiegu, powrót inaczej się nie wygrzeje (pompa przewałowa wskazana).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.