Skocz do zawartości
IGNOROWANY

ocena kotłowni

kamil22dst

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Wygląda na to że "znajomy" instalator się nie popisał z wykonaniem kotłowni. Dom ok 120m2 podłogówka góra i dół plus drabinki w łazienkach. Kocioł Kostrzewa Mini BIO Luxury 10kw. Poniżej zamieszczam schemat kotłowni. Na maila mogę wysłać również krótki film z kotłowni. Chodzi o ochronę powrotu która wynosi obecnie wynosi ok  18C. Zawór trójdrożny otwiera się praktycznie na max i zabiera całość ciepła na podłogówkę. Na schemacie zielone kołko to zawór esbe termostatyczny 50C.  Ten krótki obieg chyba praktycznie w ogóle nie działa. ponieważ do zaworu dochodzi zimny powrót a ciepła woda z kotła "nie może się dopchać" do zaworu który jakby był zamknięty. Drabinki łazienkowe są wpięte w trójniku zaraz przy wyjściu z kotła ale mimo wszystko nie grzeją ewentualnie są letnie. Na kotle ustawione załączanie się pomp przy temperaturze kotła 55C. Co poprawić? Może ktoś będzie zainteresowany naprawą kotłowni? Wszelka pomoc mile widziana.

schemat.jpg

Opublikowano

Brak zaworów zwrotnych,zaworów odcinających,filtrów przed pompami.

Opublikowano
8 godzin temu, kamil22dst napisał:

Witam. Wygląda na to że "znajomy" instalator się nie popisał z wykonaniem kotłowni.................Drabinki łazienkowe są wpięte w trójniku zaraz przy wyjściu z kotła ale mimo wszystko nie grzeją ewentualnie są letnie. ....

Witam Kolegę.

Która pompa zasila drabinki bo nie bardzo mogę znaleźć? Niestety ciągłej ochrony powrotu w tym wykonaniu nie będzie. Bierz fachurkę za ryj... i albo niech poprawia albo niech zwróci kasę po "znajomości"..... no chyba że robił Tobie gratis :)  Przepraszam za styl ale tak czasami trzeba.

Zrób kolego fotki i pokaż instalację w okolicy kotła , pompek i zaworów. Na pewno koledzy Tobie coś podpowiedzą.

Niedawno widziałem jak majsterek zrobił klientowi całą instalację na PEXie16 w domu 250m parterowym!!!, a najgrubsze kawałki rur to tylko w pobliżu kotła miedziane 22 !!! i kocioł 19kW

Po odpaleniu, wszystkie pompy ze sobą dosłownie siłowały się, a w rurach tylko jeden szum, ciepło było tylko w pobliżu kotłowni, a im dalej to wszystko chłodne albo zupełnie zimne....

Pozdrawiam. YARO

Opublikowano

Zaraz podjadę na budowę i zrobię zdjęcia jak to wygląda. Chętnie bym wziął tego kolegę "za ryj" i niech poprawia... Tak to jest jak się weźmie kolegę który zapewnia że wszystko będzie ok... przerabiał tą kotłownie  2razy nie mam sił do niego. Już myślalem że bedzie wszystko ok. Co do pompki do grzejników to naturalnie jej nie ma.. Wcześniej te grzejniki były wpięte w podłogówkę to też grzały aby tylko.. do tematu wróce wieczorem z dokładnymi zdjeciami kotłowni.

Opublikowano
15 godzin temu, g69 napisał:

Brak zaworów zwrotnych,zaworów odcinających,filtrów przed pompami.

proszę zerknąć na zdjecia i ocenić jak to wygląda w realu, schemat robiłem na szybko bez wszystkich szczegółów

Opublikowano

czy dobrze widzę

19 minut temu, odpowietrznik napisał:

Chcąc zastosować widoczny na zdjęciach zawór VTC do ochrony powrotu oraz zawór 3D na podłogówkę to powinno być w instalacji zastosowane sprzęgło hydraukiczne

vtc511.jpg

na Pana schemacie 4 pompy plus sprzęgło? nie da się tego układu jakoś uprościć?

Opublikowano

Może o jedną pompę mniej bo pytanie czy jest sens dawać osobną pompę tylko dla dwóch drabinek i drabinki zrobić ewentualnie elektryczne.Trzy pompy już masz dokupić tylko albo aż sprzęgło 400zł +koszt przeróbki

Nie bardzo widzę tańszego sposobu aby to poprawnie działało

Opublikowano

Słusznie kolega Odpowietrznik uwzględnił pompkę do grzejników. Podłączenie drabinek pod obieg podłogowy skutkuje tylko letnimi grzejnikami, natomiast wpięcie przed  podłogówką podnosi ich temperaturę ale popchnąć trzeba dodatkową pompką. Ja również jestem zwolennikiem sprzęgła.

Pozdrawiam.YARO

Opublikowano

Podsumowując w moim przypadku żeby uratować tą kotłownię trzeba dołożyć sprzęgło i pompkę dla grzejników? ile szacunkowo może kosztować mnie poprawienie tej kotłowni ? (może być na prive)

Opublikowano

Znalazłem w necie schemat kotłowni, może nie potrzebnie kombinuję ale czy ten układ sprawdziłby się w moim przypadku? ewentualnie w miejsce czujnika temperatury powrotu zastosować zawór ten co mam firmy ESBE. Czy definitywnie pójść w sprzegło, dodatkową pompkę bo to jest najlepszy i przy okazji najtańszy sposób naprawy kotłowni?

schemat net.jpg

Opublikowano

Tak kocioł jest na pellet Kostrzewa mini bio 10kw. W instrukcji Kostrzewy coś wspomnieli o pompie kotłowej. Ok zostaje opcja z sprzęgłem hydraulicznym dodatkową pompką, generalnie wg Pana schematu. Jest na forum  polecany instalator który ogarnie ten temat,, najlepiej z okolic Wrocławia? 

Opublikowano
W dniu 20.11.2018 o 23:12, odpowietrznik napisał:

Nie,bo masz kocioł na pellet? a pompa kotłowa nie jest dobrym rozwiązaniem dla tego typu kotła.To dobry sprawdzony schemat(lepszy od zaworu 4D) dla zasypowca czy kotła  na ekogroszek.

A tak na marginesie to ten schemat jest niepoprawny

Mam jeszcze pytanie odnośnie podpięcia pompy do grzejników. W tej chwili pompa CO i kotłowa są podpięte pod jedno wyjście w sterowniku (załączają się razem) podpiąć w te samo wyjście pompkę od grzejników?

Opublikowano

Nie. Chyba ze pradowo wyjście wyrobi. Nie robi się takich rzeczy. Jak już tak kombinujesz to wyjście sterownika powinno załączać przekaźnik zewnętrzny który sterowałby pompami.

Opublikowano

Może problemem jest to,że ten zawór VTC nie jest pierwszym odbiornikiem?Na zdjęciu widać jakby ciepełko z kotła pierw  zasysane było przez pompę OP.A może z tą pompą od ochrony powrotu coś nie halo?Nie kręci?Za mało wydajna od tej od OP?

IMG_20181120_184934.thumb.jpg.1b93bc1f0f64f1ee2d1f571291c6e2a1.jpg.315acc243cebdc06ce8761718377cd7c.jpg

I kolejna sprawa czy na korpusie pompy ochrony powrotu strzałka jest do góry?Takie mam wrażenie ale może to to tylko złudzenie.Mam wrażenie,że na zaworze zwrotnym jest to samo.

1742122967_IMG_20181120_184923.thumb.jpg.939adfe545b43b2109b7d6d967e80b35(1).jpg.774c8c9fb049d97e4027d318132a4aa9.jpg

Opublikowano
23 godziny temu, pastor napisał:

Nie. Chyba ze pradowo wyjście wyrobi. Nie robi się takich rzeczy. Jak już tak kombinujesz to wyjście sterownika powinno załączać przekaźnik zewnętrzny który sterowałby pompami.

obciążalność wyjść na pompę CO wynosi 100W i na CWU też 100W.

Opublikowano
16 godzin temu, g69 napisał:

Może problemem jest to,że ten zawór VTC nie jest pierwszym odbiornikiem?Na zdjęciu widać jakby ciepełko z kotła pierw  zasysane było przez pompę OP.A może z tą pompą od ochrony powrotu coś nie halo?Nie kręci?Za mało wydajna od tej od OP?

I kolejna sprawa czy na korpusie pompy ochrony powrotu strzałka jest do góry?Takie mam wrażenie ale może to to tylko złudzenie.Mam wrażenie,że na zaworze zwrotnym jest to samo.

Sprawdziłem pompka i zawór mają strzałki skierowane w dół. Nie wiem czy pomka od powrotu kręci czy nie... załącza się razem z  pompką ogrzewania podłogowego i mimo że zawór 3D jest jeszcze zamkniety to ciepła woda z kotła nie chce krążyć przez pompkę powrotu może faktycznie z nią coś nie tak? Czy może zawór VTC nie puszcza ponieważ nie ma tam 50C? Sam nie wiem

Opublikowano
14 godzin temu, odpowietrznik napisał:

W ogóle ten VTC źle podłączony.O ile dobrze rozszyfrowałem które rury od czego idą to powinno być jak w załączniku.Tylko i tak jak już wspomniałem te dwa zawory powinny być rozdzielone sprzęgłem

Dobrze Pan rozszyfrował te zdjęcie. Na powrocie z podłogówki jest jeszcze wpiety powrót z grzejników. Generalnie będę chciał przerobić kotłownię zgodnie z zamieszczonym przez Pana schematem ze sprzęgłem hydraulicznym. Tylko mało który hydraulik chce wejść po innym poprawiać. Dlatego wypytuję o wszystkie szczegóły żeby znowu nie trafić kogoś kto nie ogarnia tematu

Opublikowano
23 godziny temu, pastor napisał:

Ja nie chce kombinować tylko zrobić żeby było zgodnie ze sztuką, bez kompromisów 

Opublikowano
7 godzin temu, kamil22dst napisał:

Czy może zawór VTC nie puszcza ponieważ nie ma tam 50C? 

Do 50 stopni to on właśnie ma pracować w krótkim obiegu.Jak temperatura na kotle wzrasta powyżej 50 stopni powoli puszcza wodę na instalację.Pełne otwarcie chyba przy 60 stopniach.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.