berserker888 Opublikowano 15 Listopada 2018 #1 Opublikowano 15 Listopada 2018 Witam mam piec na pellet , ogrzewanie podłogowe z zaworem 4d. Chciałbym dołożyć dwa zwykle grzejniki panelowe. Czy mógłbym przed tym zaworem 4d na zasilaniu kotła dać zawór 3d i z niego pościć pętlę na grzejniki a powrót do tego 3d z podlogowki ? Na zdjęciu powrót podlogowki to prawa strona zaworu 4d. A w to miejsce powrotu podlogowki podłączyc powrót z tych grzejników?
odpowietrznik Opublikowano 16 Listopada 2018 #2 Opublikowano 16 Listopada 2018 Kocioł na pellet i zawór 4D to nie najlepsze połączenie.Jak nadal chcesz brnąć dalej z tym 4D to jak w załączniku.Naczynie przeponowe oczywiście jest bo nie ma go na zdjęciu Nie montuje się filtrów sitkiem do góry,to tak na marginesie
sambor Opublikowano 16 Listopada 2018 #3 Opublikowano 16 Listopada 2018 Przy samej podłogówce zaw 4-D z pompą kotłową się jak najbardziej sprawdza - gdyż mała część gorącej wody jest używana do podgrzania podłogówki a większa część wraca na kocioł. Dołożenie drugiego obiegu - CO, wysokotemperaturowego , powoduje kłopoty i komplikację układu , ale wg schematu z postu wyżej da się to ogarnąć
berserker888 Opublikowano 16 Listopada 2018 Autor #4 Opublikowano 16 Listopada 2018 Czemu na tym schemacie zasilanie grzejników jest za zaworem 4d? U mnie ten zawór daje max 35-40 stopni.
sambor Opublikowano 16 Listopada 2018 #5 Opublikowano 16 Listopada 2018 Bo tak musi być, przestawisz zaw 4-D z pracy na samą podłogówkę na pracę na poziomie 50-60 - tak wymagają grzejniki , dajesz zaw 3-D na obniżenie do 35-40 temp na podłogówkę . Dodatkowo aby zaw 4-d działał sprawniej musi być ta pompa na powrocie z 4-D.
berserker888 Opublikowano 16 Listopada 2018 Autor #6 Opublikowano 16 Listopada 2018 Czarna magia Sambor...... U mnie teraz ten zawór sterowany jest automatycznie. Regulator pokojowy mam w salonie. Jeśli zrobię tak jak piszesz to sterowanie temp podlogowki będzie ręczne . W najprostszym uproszczeniu nie mógłbym zrobić tak jak na tym schemacie z tym że właśnie grzejniki na zaworze 3d
wit21 Opublikowano 16 Listopada 2018 #7 Opublikowano 16 Listopada 2018 Pytałem już w innym temacie, ale nie uzyskałem sensownej odpowiedzi. W związku z tym ponawiam pytanie : jak prawidłowo ustawić wydajność pompy na powrocie 4D w stosunku do pompy grzejnikowej z autoadapt i podłogowej ze stałym przepływem ?
gmaj22 Opublikowano 16 Listopada 2018 #8 Opublikowano 16 Listopada 2018 Jak zrobisz tak jak narysował @odpowietrznik i przyklepał @sambor, przeniesiesz jedynie siłownik z 4D na 3D (byle nie termostatyczny). Albo chcesz, żeby to dobrze działało, albo "jakoś" działało. Zamiast 3D dla grzejników, daj na nich zawory z głowicami termostatycznymi
sambor Opublikowano 16 Listopada 2018 #9 Opublikowano 16 Listopada 2018 Godzinę temu, berserker888 napisał: U mnie teraz ten zawór sterowany jest automatycznie Ale czujnik temp podłogówki powinien być na zasilania zaraz za pompą , a nie na powrocie jak masz narysowane. Wtedy siłownik nastawia temp zasilania podłogi wg jakiegoś schematu a temp powrotu na kocioł jest wtórnym wynikiem tego nastawienia Temp powrotu w takim układzie można zmienić przez zwiększenie przepływu na stronie wtórnej zaw 4-D - czyli stosując pompę. Tak jak narysowałeś to można wykonać dla małego grzejnika np łazienkowego ale dla większych grzejników będzie potrzeba schematu @odpowietrznika
sambor Opublikowano 16 Listopada 2018 #10 Opublikowano 16 Listopada 2018 1 godzinę temu, wit21 napisał: Pytałem już w innym temacie, ale nie uzyskałem sensownej odpowiedzi. W związku z tym ponawiam pytanie : jak prawidłowo ustawić wydajność pompy na powrocie 4D w stosunku do pompy grzejnikowej z autoadapt i podłogowej ze stałym przepływem ? To przecież oczywiste - tak aby przy ustalonej pracy kotła była osiągnięta potrzebna temp powrotu - na to nie ma c. To takich ustawień najlepsze są pompy z płynną reg obrotów np wilo - wtedy kręcisz gałą na pompie i patrzysz na termometr . PS Po co ci pompa z autoadapt do inst ze stałym przepływem?
gmaj22 Opublikowano 16 Listopada 2018 #11 Opublikowano 16 Listopada 2018 Kolega miał na myśli pompę autoadapt grzejnikową a podłogową właśnie ze stałym przepływem. Tylko powinien napisać "pomp" a nie "pompy" :) " (...) jak prawidłowo ustawić wydajność pompy na powrocie 4D w stosunku do POMP grzejnikowej z autoadapt i podłogowej ze stałym przepływem ?"
sambor Opublikowano 16 Listopada 2018 #12 Opublikowano 16 Listopada 2018 To nic nie zmienia - na to nie ma gotowej recepty
berserker888 Opublikowano 16 Listopada 2018 Autor #13 Opublikowano 16 Listopada 2018 57 minut temu, sambor napisał: Ale czujnik temp podłogówki powinien być na zasilania zaraz za pompą , a nie na powrocie jak masz narysowane. Wtedy siłownik nastawia temp zasilania podłogi wg jakiegoś schematu a temp powrotu na kocioł jest wtórnym wynikiem tego nastawienia Temp powrotu w takim układzie można zmienić przez zwiększenie przepływu na stronie wtórnej zaw 4-D - czyli stosując pompę. Tak jak narysowałeś to można wykonać dla małego grzejnika np łazienkowego ale dla większych grzejników będzie potrzeba schematu @odpowietrznika Sugerowałem się trochę przykładowym rysunkiem od Tekli przy ogrzewaniu mieszanym czyli oddzielne zasilania przez zawory na grzejniki np 4d i podlogowke 3d. Bo na tym schemacie od odpowietrznika jest najpierw zawór 4d a potem rozdzielenie układów. Ale skoro tak będzie lepiej to zrobię z tego schematu
sambor Opublikowano 16 Listopada 2018 #14 Opublikowano 16 Listopada 2018 To nie jest prawidłowy układ pracy. Jak nam nie wierzysz to dalej pytaj w tekli, te kowale wiedzą "najlepiej."
berserker888 Opublikowano 16 Listopada 2018 Autor #15 Opublikowano 16 Listopada 2018 6 godzin temu, odpowietrznik napisał: Naczynie przeponowe oczywiście jest bo nie ma go na zdjęciu O to chodzi ? Reasumując siłownik z zaworu 4d przenieść ns zawór 3d oraz czujnik temp. A zawór 4d sterować ręcznie w zależności od potrzeb. I w jednym grzejniku usunąć termostat żeby przepływ był stały. Rozumie że pompa kotłowa w tym wypadku obowiazkowa
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.