Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Mała przeróbka instalacji

berserker888

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam piec na pellet , ogrzewanie podłogowe z zaworem 4d. Chciałbym dołożyć dwa zwykle grzejniki panelowe. Czy mógłbym przed tym zaworem 4d na zasilaniu kotła dać zawór 3d i z niego pościć pętlę na grzejniki a powrót do tego 3d z podlogowki ? Na zdjęciu powrót podlogowki to prawa strona zaworu 4d. A w to miejsce powrotu podlogowki podłączyc powrót z tych grzejników?

IMG_20181029_091512.jpg

Opublikowano

Kocioł na pellet i zawór 4D to nie najlepsze połączenie.Jak nadal chcesz brnąć dalej z tym 4D to jak w załączniku.Naczynie przeponowe oczywiście jest bo nie ma go na zdjęciu

Nie montuje się filtrów sitkiem do góry,to tak na marginesie

4D+3D na OP+CO+Bojler.jpg

Opublikowano

Przy samej podłogówce zaw 4-D z pompą kotłową się jak najbardziej sprawdza - gdyż mała część gorącej wody jest używana do podgrzania podłogówki a większa część wraca na kocioł.

Dołożenie drugiego obiegu - CO,  wysokotemperaturowego , powoduje kłopoty i komplikację układu , ale wg schematu z postu wyżej  da się to ogarnąć

Opublikowano

Bo tak musi być, przestawisz zaw 4-D z pracy na samą podłogówkę na pracę na poziomie 50-60 - tak wymagają grzejniki , dajesz zaw 3-D na obniżenie do 35-40 temp na podłogówkę .

Dodatkowo aby zaw 4-d działał sprawniej musi być ta pompa na powrocie z 4-D.

Opublikowano

Czarna magia Sambor...... U mnie teraz ten zawór sterowany jest automatycznie. Regulator pokojowy mam w salonie. Jeśli zrobię tak jak piszesz to sterowanie temp podlogowki będzie ręczne . W najprostszym uproszczeniu nie mógłbym zrobić tak jak na tym schemacie z tym że właśnie grzejniki na zaworze 3d

schemat-art-pcw-pompa-podlogowa.jpg

Opublikowano

Pytałem już w innym temacie, ale nie uzyskałem sensownej odpowiedzi. 

W związku z tym ponawiam pytanie : jak prawidłowo ustawić wydajność pompy na powrocie 4D w stosunku do pompy grzejnikowej z autoadapt i podłogowej ze stałym przepływem ?

Opublikowano

Jak zrobisz tak jak narysował @odpowietrznik i przyklepał @sambor, przeniesiesz jedynie siłownik z 4D na 3D (byle nie termostatyczny).

Albo chcesz, żeby to dobrze działało, albo "jakoś" działało.

Zamiast 3D dla grzejników, daj na nich  zawory z głowicami termostatycznymi

Opublikowano
Godzinę temu, berserker888 napisał:

U mnie teraz ten zawór sterowany jest automatycznie

Ale czujnik temp podłogówki  powinien być na zasilania zaraz za pompą , a nie na powrocie jak masz narysowane.

Wtedy siłownik nastawia temp zasilania podłogi  wg jakiegoś schematu a temp powrotu na kocioł jest wtórnym wynikiem tego nastawienia

Temp powrotu w takim układzie można zmienić przez zwiększenie przepływu na  stronie wtórnej zaw 4-D - czyli stosując pompę.

Tak jak narysowałeś to można wykonać dla małego grzejnika np łazienkowego  ale dla większych grzejników będzie potrzeba schematu @odpowietrznika

Opublikowano
1 godzinę temu, wit21 napisał:

Pytałem już w innym temacie, ale nie uzyskałem sensownej odpowiedzi. 

W związku z tym ponawiam pytanie : jak prawidłowo ustawić wydajność pompy na powrocie 4D w stosunku do pompy grzejnikowej z autoadapt i podłogowej ze stałym przepływem ?

To przecież oczywiste - tak aby przy ustalonej  pracy kotła była osiągnięta potrzebna temp powrotu - na to nie ma c.

To takich ustawień najlepsze są pompy z płynną reg obrotów np wilo - wtedy kręcisz gałą na pompie  i patrzysz na termometr .

PS

Po co ci pompa z autoadapt do inst ze stałym przepływem?

Opublikowano

Kolega miał na myśli pompę autoadapt grzejnikową a podłogową właśnie ze stałym przepływem. Tylko powinien napisać "pomp" a nie "pompy" :)

" (...) jak prawidłowo ustawić wydajność pompy na powrocie 4D w stosunku do POMP grzejnikowej z autoadapt i podłogowej ze stałym przepływem ?"

Opublikowano
57 minut temu, sambor napisał:

Ale czujnik temp podłogówki  powinien być na zasilania zaraz za pompą , a nie na powrocie jak masz narysowane.

Wtedy siłownik nastawia temp zasilania podłogi  wg jakiegoś schematu a temp powrotu na kocioł jest wtórnym wynikiem tego nastawienia

Temp powrotu w takim układzie można zmienić przez zwiększenie przepływu na  stronie wtórnej zaw 4-D - czyli stosując pompę.

Tak jak narysowałeś to można wykonać dla małego grzejnika np łazienkowego  ale dla większych grzejników będzie potrzeba schematu @odpowietrznika

Sugerowałem się trochę przykładowym rysunkiem od Tekli przy ogrzewaniu mieszanym czyli oddzielne zasilania przez zawory na grzejniki np 4d i podlogowke 3d. Bo na tym schemacie od odpowietrznika jest najpierw zawór 4d a potem rozdzielenie układów. Ale skoro tak będzie lepiej to zrobię z tego schematu

FB_IMG_15423712732830090.jpg

Opublikowano
6 godzin temu, odpowietrznik napisał:

Naczynie przeponowe oczywiście jest bo nie ma go na zdjęciu

O to chodzi ?

Reasumując siłownik z zaworu 4d przenieść ns zawór 3d oraz czujnik temp. A zawór 4d sterować ręcznie w zależności od potrzeb. I w jednym grzejniku usunąć termostat żeby przepływ był stały. Rozumie że pompa kotłowa w tym wypadku obowiazkowa

IMG_20181029_091533.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.