Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Kociol Adamkiewicz 10kw ekoenergia 10kw

Arczichw

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

zero czy na 1 ?

Gość Visitor1230
Opublikowano

Kopiec na palniku jest  za wysoki. Wydluzylbym troche przerwe podawania. 

Opublikowano

Na 0 na 1 troche szybciej pracuje bo slychac jak przyspiesza 

Opublikowano

A wyjmij wtyczkę od wentylatora , zobacz czy stanie? jeśli tak to masz w menu ustawienie obrotów minimalnych ale to póżniej....

YARO

Opublikowano

Wyciagnalem wtyczke ze sterownika to wentylator stanal 

Tak wyglada caly tyl sterownika

Od dmuchawy wtyczka jest pjerwsza czarna zaraz kolo niebieskich przewodow

15431695238182291155449216935320.jpg

Opublikowano

Kolego ty masz zasłonkę wentylatora, nie klapkę, i ta zasłonka u ciebie jest cała zamknięta i jeszcze dmucha. nie otwieraj jej tylko sprawa obrotów dmuchawy dlaczego na zero wentylator chodzi...w/g mnie nie powinien ...

Yaro.

Opublikowano

Nie wiem nie mam juz sil do tego kotla.. Zona placze ze caly czas latam do tego pieca i sie tylko denerwuje a mi juz rece opadaja.. Przez te naciecie w zaslonie dmuchawy ciagnie powietrze jak diabli. 

Sterownik obroty dmuchawy na 0 zaslona zamknieta a i tak plomien duzy

Opublikowano

Pytałem się... czy po wyjęciu wtyczki wentylatora, wentylator staje czy nie?...

Yaro

Opublikowano

No staje bo zasilanie do niego idzie przez sterownik

Napisalem 3 posty wyzej ze stanął 

Opublikowano

Czyli minimalne obroty u ciebie to zero. czyli zakres obrotów od 0-24 ? Jaką masz temp zadaną, a jaka jest na kotle teraz?

Opublikowano

Tak dokladnie minimalne obroty to jest 0 w skali do 24 teraz mam zadana 60 a na kotle 61 jest w podtrzymaniu

Gość Visitor1230
Opublikowano
10 minut temu, Arczichw napisał:

Nie wiem nie mam juz sil do tego kotla.. Zona placze ze caly czas latam do tego pieca i sie tylko denerwuje a mi juz rece opadaja.. Przez te naciecie w zaslonie dmuchawy ciagnie powietrze jak diabli. 

Sterownik obroty dmuchawy na 0 zaslona zamknieta a i tak plomien duzy

To zaklej tasma polowe tej szczeliny i po problemie. A niestety tak bezoslugowe sa podajnikowce. Jezeli ogarniesz palnik to odetchniesz. Zona tez :)

Opublikowano

Dobra.

Podaj teraz jeszcze raz wszystkie ustawienia : histereza, w pracy:podawanie, przerwa, dmuchawa,

dalej: w postoju podawanie przerwa, krotność, czas przedmuchu,

Przypomnij model sterownika.

I jeszcze raz napisz ...w czym teraz problem masz. widzę tylko ze kopczyk za wysoki to powinieneś jeszcze czas przerwy wydłużyć lub o 1 dmuchawę w górę..

YARO

Opublikowano

Histereza 2stopnie,podawanie 6sekund przerwa podawania aktualnie 83 sekundy, dmuchawa minimum obroty jakie sie da czyli 0 w skali do 24

Podtrzymanie niestety tutaj podawanie jest takie jak podawanie w pracy czyli 6 sekund, przerwa jest 5 minut, krotnosc 1, przedmuch 25sekund

Sterownik fuego foster v2

Dotykam na palenisku wegla pogrzebaczem to podnosi sie wieksza bryla sklejonego wegla 

Opublikowano

Przerwa: ustaw krotność 3

Sklejony węgiel? no to faktycznie albo dziadostwo albo jeszcze za mocno dmucha.

23 minuty temu, Visitor1230 napisał:

To zaklej tasma polowe tej szczeliny i po problemie.

Tutaj kolega bardzo dobry pomysł podsunął, zrób tak na szybko i na pewno efekt będzie natychmiastowy.

YARO.

Opublikowano

Mialem ustawiona krotnosc na 3 to w podtrzymaniu zapadal mi sie kopiec i kociol jakby ruszal bez mocy.. Próbuję teraz z wapnem dosypalem troche w podajniku wegiel czarno-bialy zobaczymy moze pomoze. 

Powiedz kolego taki kociol zeby nagrzac 2 stopnie ile mniej wiecej potrzebuje pracowac? 

Opublikowano
Teraz, Arczichw napisał:

Mialem ustawiona krotnosc na 3 to w podtrzymaniu zapadal mi sie kopiec i kociol jakby ruszal bez mocy

To ustaw na 2 a resztę kopca ustawić trzeba czasem przedmuchu rośnie wydłużyć przedmuch , spada skrócić.

Uważaj teraz jak zakleisz szczelinę to zmienią się inne ustawienia....

Yaro.

Opublikowano

Ok jutro dam znac jak to wszystko wyglada po nocy palenia i wrzuce jakies foty popiolu zobaczymy co wyjdzie 

Opublikowano

...i żonkę przytul aby Tobie wybaczyła zdradę z "żelazną damą"..... :))))))))))))

Pozdrawiam.YARO

Opublikowano

No mialo byc tak pieknie, kociol bezobslugowy, chodzic tylko wegiel do podajnika sypac a wyszlo na odwrot.. Z zasypowym nie byloby tyle problemow.. Tescie maja zasypowy do 60stopni w 10 min nagrzewaja a u mnie trzeba prawie godzine.. Juz mnie odrzuca od tego kotla same problemy 

Opublikowano

Jak idzie diabeł ruski, to zasyp 200kg przy takiej pogodzie jak była w tygodniu 10-12dni mi schodzi, do kotła zachodzę co 4 dni zgarnąć z półek popiół, a popiół z szuflady wywalam co zasyp, a jak idzie miał z owsem czy pelletem to zasyp schodzi w 5-6 dni i dwa razy muszę zajrzeć bo szufladę muszę wysypać. Oczywiste że jak jestem w kotłowni to zerknę przy okazji do pieca.  Jak załapiesz tak będzie i u Ciebie.  Tylko że ta mała ekoenergia..... wielu osobom dała się we znaki....

Pozdrawiam.YARO

Opublikowano

A jakim diablem palisz moze bym zobaczyl jak u mnie by sie spalal? 

Ja dotychczas w kotlowni jestem raz na pol godziny to przez caly dzien troche tam jestem. A tak poza tym duzo czytalem ze ludzie chwala to ekoenergie tylko narzekają ci co maja otwory wiercone od nadmuchu ponoc popiol tam wchodzi i zatyka kanaly.. 

Gość berthold61
Opublikowano

Mnie po kupnie kotła on wygasał co dwie godziny lub większa połowa opału przelatywała , palnik najmniejszy pancerpol 10-15 kw , też ręce załamywałem ale przeszedłem przyspieszony kurs obsługi podobny do twojego , tez marudziłem że w górniaku zasypałem zapaliłem i zapomniałem na cały dzień , ale teraz mogę spalać najbardziej podły ekogroszek nawet silnie koksujący swojskiej roboty , wszystko się da tylko sam musisz zrozumieć zasady panujące w kotle bo nastawy cudze nigdy sie nie sprawdzają , ja mam wolny podajnik 6,6kg na godz i zalecane nastawy to 18sek podawanie na 42 sek przerwy a ja przewróciłem wszystko i mam 12 sek pod na 70 sek przerwy i spala idealnie a jak bardzo odbiega to od nastaw fabrycznych to sam zobacz , trzymaj sie tego że podawanie ustal raz i koniec a same regulacje to czas przerwy w podawaniu i powietrze . będzie dobrze

Opublikowano

A wiec po calej nocy zastalem takie oto spieki.. Dmuchawa na minimum i zakryta z boku ta zaslona jeszcze do polowy taśmą.. A takim płomieniem pali sie w pdtrzymaniu 

IMG_20181126_122650.jpg

IMG_20181126_122654.jpg

Opublikowano
13 godzin temu, Arczichw napisał:

A jakim diablem palisz moze bym zobaczyl jak u mnie by sie spalal? 

Ja dotychczas w kotlowni jestem raz na pol godziny to przez caly dzien troche tam jestem. A tak poza tym duzo czytalem ze ludzie chwala to ekoenergie tylko narzekają ci co maja otwory wiercone od nadmuchu ponoc popiol tam wchodzi i zatyka kanaly.. 

Witam . Będziesz chwalił jak kupisz dobry węgiel i tu bym raczej zamknął mój wywód, Ja palę ekogroszkiem DIABLO, ja nazywam go diabeł:))http://wegielzagorski.pl/ekogroszek-diablo-1t.html

Tutaj zobacz jak się wypala u mnie: https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/25541-ceny-węgla-w-2018-roku/?do=findComment&comment=400228

YARO

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.