Skocz do zawartości
IGNOROWANY

System antyzalewowy

kadamcz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ponieważ zakupiłem piec na pelet który mam zainstalowany w piwnicy gdzie składuje też pelet bardzo obawiam się ewentualnego zalania, bo byłyby duże straty. Czy jest jakiś tani dobry automatyczny system odcinajacy dopływ wody z sieci na wypadek zalania? A może jakieś amatorskie rozwiązania?

Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Amatorskie? Proszę bardzo. System Aqua Stop ze starej zmywarki lub pralki :)

Opublikowano

Niestety nie posiadam. Jak to rozwiązać od strony technicznej? Chciałbym odcinać dopływ wody zaraz za wodomierzem.

Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

14 godzin temu, kadamcz napisał:

,,,, Czy jest jakiś tani dobry automatyczny system odcinajacy dopływ wody z sieci na wypadek zalania? ,,,,

By spełnić Twe założenia musimy posiadać zespół wykonawczy odcinający dopływ wody i zespół wykrywający wyciek wody.

Najlepiej w pomieszczeniu, które ma być chronione przed zalaniem wody znaleźć najniższy punkt i w tym miejscu zrobić małą studzienkę na:
1 - czujnik poziomu (wykrycia) wody
2 - ewentualną pompę do usuwania skutków wycieku wody.

Za przyłączem pomiarowym wody należało by zamontować zawór odcinający kulowy z siłownikiem.   

Całość sterowana przej jakąś elektronikę np. system alarmowy.
 - wychodzisz z domu, dopływ wody jest odcinany.
 - jest wyciek wody, dopływ wody jest odcinany, następuje sygnalizacja (akustyczna, świetlna, powiadamianie elektroniczne)

Zawór odcinający tylko tego typu np. http://www.insbud.org/PL/produkt-1097873991617010944/IB-Q20---Zawor-kulowy-przelotowy--odcinajacy,-proporcjonalny,-z-silownikiem-elektrycznym,-elektrozawor,-DN20.html
Czujnik poziomu wody, to raczej w zależności od  zastosowanego systemu elektroniki.

ps. 
Ja bym szukał zaworu odcinającego z siłownikiem na niskie napięcie 12V. 
Przy braku napięcia elektrycznego, zawsze możemy taki zawór wysterować np. z centrali alarmowej 

Opublikowano

Jedna uwaga @Andrzej_M_ takie coś chciałem wstawić u siebie. Mam czujnik zalania podłączony do centrali alarmowej i powiadomienie sms.

Dlaczego nie poszedłem w odcięcie głowne wody dla budynku/kotłowni?

Ano z powodu, że kocioł jest w systemie zamkniętym a tu musi być dopływ wody do wężownicy schładzającej i odcięcie wody jest sprzeczne z przepisami.

Jeżeli miałbym wstawiać elektrozawór to w systemie NC (domkniecie spręzyną, otwarcie napięciem). Z możliwością ręcznego przesterowania w razie "W".

Opublikowano
1 minutę temu, PioBin napisał:

,,,, kocioł jest w systemie zamkniętym a tu musi być dopływ wody do wężownicy schładzającej i odcięcie wody jest sprzeczne z przepisami. ,,,,

Masz racje, w ogóle nie pomyślałem o takim przypadku.

Opublikowano

Bardzo cenna uwaga.

Mozna poprzestać na studzience schładzajacej w kotłowni, z odpompowaniem nadmiaru wody pompą z pływakiem. Pelet zaś składować nie bezpośrednio na posadzce a np. na paletach.  To zapezpieczy równiez przed skutkami zalania z zewnątrz, np. ulewnych deszczów, z sieci odpływowej w przypadku braku zasuwy burzowej,  a nie tylko awarii sieci wodociągowej.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.