kadamcz Opublikowano 3 Listopada 2018 #1 Opublikowano 3 Listopada 2018 Ponieważ zakupiłem piec na pelet który mam zainstalowany w piwnicy gdzie składuje też pelet bardzo obawiam się ewentualnego zalania, bo byłyby duże straty. Czy jest jakiś tani dobry automatyczny system odcinajacy dopływ wody z sieci na wypadek zalania? A może jakieś amatorskie rozwiązania? Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka
gmaj22 Opublikowano 4 Listopada 2018 #2 Opublikowano 4 Listopada 2018 Amatorskie? Proszę bardzo. System Aqua Stop ze starej zmywarki lub pralki :)
kadamcz Opublikowano 4 Listopada 2018 Autor #3 Opublikowano 4 Listopada 2018 Niestety nie posiadam. Jak to rozwiązać od strony technicznej? Chciałbym odcinać dopływ wody zaraz za wodomierzem. Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka
Andrzej_M_ Opublikowano 4 Listopada 2018 #4 Opublikowano 4 Listopada 2018 14 godzin temu, kadamcz napisał: ,,,, Czy jest jakiś tani dobry automatyczny system odcinajacy dopływ wody z sieci na wypadek zalania? ,,,, By spełnić Twe założenia musimy posiadać zespół wykonawczy odcinający dopływ wody i zespół wykrywający wyciek wody. Najlepiej w pomieszczeniu, które ma być chronione przed zalaniem wody znaleźć najniższy punkt i w tym miejscu zrobić małą studzienkę na: 1 - czujnik poziomu (wykrycia) wody 2 - ewentualną pompę do usuwania skutków wycieku wody. Za przyłączem pomiarowym wody należało by zamontować zawór odcinający kulowy z siłownikiem. Całość sterowana przej jakąś elektronikę np. system alarmowy. - wychodzisz z domu, dopływ wody jest odcinany. - jest wyciek wody, dopływ wody jest odcinany, następuje sygnalizacja (akustyczna, świetlna, powiadamianie elektroniczne) Zawór odcinający tylko tego typu np. http://www.insbud.org/PL/produkt-1097873991617010944/IB-Q20---Zawor-kulowy-przelotowy--odcinajacy,-proporcjonalny,-z-silownikiem-elektrycznym,-elektrozawor,-DN20.html Czujnik poziomu wody, to raczej w zależności od zastosowanego systemu elektroniki. ps. Ja bym szukał zaworu odcinającego z siłownikiem na niskie napięcie 12V. Przy braku napięcia elektrycznego, zawsze możemy taki zawór wysterować np. z centrali alarmowej
PioBin Opublikowano 4 Listopada 2018 #5 Opublikowano 4 Listopada 2018 Jedna uwaga @Andrzej_M_ takie coś chciałem wstawić u siebie. Mam czujnik zalania podłączony do centrali alarmowej i powiadomienie sms. Dlaczego nie poszedłem w odcięcie głowne wody dla budynku/kotłowni? Ano z powodu, że kocioł jest w systemie zamkniętym a tu musi być dopływ wody do wężownicy schładzającej i odcięcie wody jest sprzeczne z przepisami. Jeżeli miałbym wstawiać elektrozawór to w systemie NC (domkniecie spręzyną, otwarcie napięciem). Z możliwością ręcznego przesterowania w razie "W".
Andrzej_M_ Opublikowano 4 Listopada 2018 #6 Opublikowano 4 Listopada 2018 1 minutę temu, PioBin napisał: ,,,, kocioł jest w systemie zamkniętym a tu musi być dopływ wody do wężownicy schładzającej i odcięcie wody jest sprzeczne z przepisami. ,,,, Masz racje, w ogóle nie pomyślałem o takim przypadku.
odpowietrznik Opublikowano 4 Listopada 2018 #7 Opublikowano 4 Listopada 2018 Profesjonalny?)Proszę bardzo)
gmaj22 Opublikowano 4 Listopada 2018 #8 Opublikowano 4 Listopada 2018 Bardzo cenna uwaga. Mozna poprzestać na studzience schładzajacej w kotłowni, z odpompowaniem nadmiaru wody pompą z pływakiem. Pelet zaś składować nie bezpośrednio na posadzce a np. na paletach. To zapezpieczy równiez przed skutkami zalania z zewnątrz, np. ulewnych deszczów, z sieci odpływowej w przypadku braku zasuwy burzowej, a nie tylko awarii sieci wodociągowej.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.