Skocz do zawartości
IGNOROWANY

100% podlogowki - vitodens - rozdzielacz z pompa...

Bruno1

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie,

Wiem ze temat już był ale może w moim przypadku jest trochę inaczej

140m2 100% podłogówki, nowy dom parterowy dobrze ocieplony (20 styro na ścianę, 30 na stropie itd), rekuperacja z odzyskiem

Wybrałem jednego instalatora od Viesmana Zielona Gora który zaproponował vitodens 100 stało-temperaturowy bo jest prosty i tani

Zacząłem czytać na ten temat i mam wątpliwości

Mam 2 rozdzielacze Viesmana M2 po 7 sekcji , z pompa i mieszaczem..... i czytam na ten forum ze nie poprawne

Viesmann infolinia zaleca vitodens ale z pogodowka - mieszacz i pompa.... ale instalator niby może robić inaczej...

Instalator na to ze może być vitodens 200 z pogodowka ale 5000 zl więcej na mieszacz + rozszerzenie M1+sprzęgło i mówi ze PO CO ??????????

Zadzwoniłem do drugiego instalatora viesmanna który stwierdził ze to jest poziom podwórkowy i porażka...

Zadzwonilem do Viesmanna Zielona Gora gdzie stwierdza ze bedzie poprawne i ze szkoda pieniedzy na taki maly dom

co wy na to ?? i co robić ? dziękuje

Opublikowano

Na mój nos i doświadczenie to sam vitodens 200 z pogodówką powinien wystarczyć , ale pogodówka do podłogi musi być, inaczej będą spore koszty grzania.

Oczywiście pompy z mieszaczami wywal - to nie do tej instalacji!

PS

Oczywiście mówimy o prawidłowo policzonej i dobrze wykonanej inst podłogówki

Opublikowano

Dzieki serdecznie za odpowiedz

Oczywiście nie mam projektu...żaden z trzech instalatorow nie potrzebował...wszyscy od Viesmanna....

Myślałem ze od Viesmana to będzie drożej ale dobrze...

Mam 14 pętle na 140m2 ( jedna na drabinke), rury16 mam co 15cm ... miej przy oknie, 2 rozdzielacze viesmana M2 z pompa Wilo i rotometrami, nie przewiduje sterowanie osobna w pokojach

Pompy mam wywalić, i co dalej ? Wybrać vitodens 200 z pogodowka OK  i dokupić zawór mieszające + rozszerzenie M1 + odzyskać jedna pompę ?

Opublikowano

Przed chwila dostałem wiadomość od viesmana Zielona Gora

"vitodens 200 z jednym mieszaczem to nie jest prawidłowy układ! Jeżeli przymknie się lub zamknie zawór mieszający, kocioł będzie taktował, co spowoduje jego nadmiernie zużycie jak również większe zużycie gazu. W takim przypadku koniecznie jest sprzęgło hydrauliczne i wtedy pompy w rozdzielaczach nie są potrzebne i traktujemy cala instalacje jako jeden obieg grzewczy. Również dobrze przy vitodens 200 można w ogole zrezygnować z mieszacza i dodatkowej pompy i zasilać podłogówkę pompa z kotła. Ta powina dac sobie rade.W tym przypadku również pompy na rozdzielacza nie sa potrzebne..." i dalej odpowiedz ze vitodens 100 i rozdzielacze takie jakie mam, będzie trochę mniejsze możliwości regulacji i kontroli ale za to miej kosztuje

Opublikowano

Czyli masz dylemat, który kocioł i jak podłączony,  ale najpierw trzeba określić co naprawdę masz w instalacji i jakie są potrzeby cieplne domu.

Pisanie mam 14 pętli to nie jest informacja.

Przy pewnych warunkach wystarczy sam kocioł vitodens 200, mieszacz i sprzęgło zawsze można dostawić później, ale dodatkowe pytanie - dlaczego właśnie ta firma?

Ani ona dobra ani tania.

Opublikowano

I zawsze ta pętla na drabinkę musi być ,

Opublikowano

dzieki za pomoc

Ogólnie chciałem zlecić projekt podłogówki i OZC, ale dom jest po adaptacji, rzuty są wtedy nie ciekawe, i do tego 3 instalatorów Viesmana nie potrzebowali nawet projektu...

Wybrałem viesmann bo mam taki piec obecnie w domu, vitodens 200w z pogodowka,  jestem zadowolony i mam nadzieje ze to jest dobry produkt na lata.

Problem ze ta firma viesmann Zielona Gora, bazuje na podwykonawców, a tego dopiero zrozumiałem później. Możliwe jest to ze ten podwykonawca,aby nabić dużo robotę, poleca tanich lub dla niego prostych rozwiązań. Ogólnie widać ze się zna ale robi za szybko i niedokładnie

Załączam zdjęcie zobaczycie o co np chodzi, nawet rozdzielacz jest za wysoko w skrzynce co sam poprawiłem ile się da. W kotłowni sam ociepliłem trochę rur bo on stwierdził ze jest ok Ogólnie rury są dobrze dalej układane, tylko tutaj jest taki chaos

20180930_172927.thumb.jpg.72f96d2f2a88ceecdbc2009a5443a451.jpg.

Co do informacji to bez projektu to nic nie podam, ogolnie 20 styro, 30 welna, 15 pod posadzke, 3 szybowe okna, dbam o mostki...  nic wiecej nie powiem. Chce vitodens 200 bo uwazam ze ma wiekszy zakres regulacji a dom potrzebuje malo energii.

Opublikowano
  W dniu 31.10.2018 o 20:46, Bruno1 napisał(a):

Załączam zdjęcie zobaczycie o co np chodzi, nawet rozdzielacz jest za wysoko w skrzynce co sam poprawiłem ile się da. W kotłowni sam ociepliłem trochę rur bo on stwierdził ze jest ok Ogólnie rury są dobrze dalej układane, tylko tutaj jest taki chaos

Rozwiń  

Wiem, że nie na temat ale weź chociaż w peszle powkładaj wejścia tych rur od rozdzielaczy w podłogę i tak samo rury w peszlach na przejściach między pomieszczeniami i wszędzie tam gdzie będzie dylatacja.

Opublikowano

dzieki, no niestety za pozno juz posadzka jest, ale gdzie dylatacje mam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.