Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Temperatura CWU/CO

trk

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzień dobry,

To mój pierwszy sezon z nowym kotłem i nowymi danymi. Pytam zatem, bo brakuje mi wiedzy.... Wcześniej kocioł miałowy - zasyp, rozpal, zapomnij, wybierz :)

Instalacja kotłowni - miedź. Zasilanie - kocioł pelletowy Lazar. CWU zasilane pompą, wymiennik dwupłaszczowy 140l, brak pompy cyrkulacyjnej CWU. Mieszacz + druga pompa CO. Ochrona kotła - pompa kotłowa.

Sterownik dla CWU ma ustawione 50°C jako wartość zadaną, z obniżeniem o 10° poza okresem zapotrzebowania. Gdy pompa CWU nie pracuje wymiennik nadal dość szybko się nagrzewa. Oczywiście logiczne jest, że ciepło przenoszone jest przez metal, jednak nie wiem, czy wzrost o 1° na 10 minut jest czymś normalnym? (OK, to nie wzrost temperatury wody, ale płaszcza, mimo to czy to normalne?)

Kolejną kwestią jest temperatura CO. Pomiar umieszczony za mieszaczem. Kocioł w trakcie nagrzewania, temperatura 60°, mieszacz ustawiony na 35° a temperatura za nim 52°. Czy to oznacza, że zbyt ciepła woda wraca z instalacji??

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.