Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Nowa instalacja - kilka pytań

JacekFF

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wiem co to jest bezwładność wylewki. Chodzi mi o to czy faktycznie jest tak że posadzka potrafi się tak schłodzić że przez kilka godzin będzie zimno? Przecież jak posadzka jest już nagrzana to powrót do ustawionej temp nie powinien tak długo zajmować. Gorzej chyba z jej schładzaniem. Jak to działa w praktyce bo nie wierzę że wszyscy mają sterowniki i zawory 3D z siłownikami. 

Opublikowano

Wczoraj wieczorem temperatura podlogi wynosila u mnie 22.5C. Ogrzewanie wylaczylem (pompe). Teraz (czyli po prawie 24h) zmierzylem jest 20.5C. Naklada sie na to blad odczytu pirometrem od powierzchni plytki (ale blad chyba taki sam w obu pomiarach). Nastepny pomiar zrobie przyklejajac czarna izolacje matowa. Ale nie w tym rzecz.

W domu przez ten czas bylo od 22.7C rano do 23.8C w okolicy 13 i teraz jest 23.4C. CO jest caly czas wylaczone.

Jak widzisz bezwladnosc jest bardzo duza - przynajmniej dla mnie.

Slusznie zauwazyles ze nagrzanie nie jest problemem. Zajmuje u mnie okolo 4h.

Co jest interesujace to podloga nie ogrzewala u mnie pomieszczenia a cieplo z niej i tak "wyparowalo".

Opublikowano

Ok a powiedz mi czy przez ten cały czas czujesz ciepło podłogi czy podłoga jest chłodna a w pomieszczeniu i tak ciepło?

Jak długo po takim przestoju ogrzewania (od zimnej podłogi) nagrzewa się podłoga by było odczuwalne jej ciepło? 

Ogólnie jesteś zadowolony z takiego systemu sterowania czy nie? 

Opublikowano

Dwa stopnie różnicy podłogi nie jest mocno wyczuwalne (aczkolwiek?). W łazience mam ustawione na 24-25C i np. jak wchodze do łazienki to odczuwam ze podłoga jest cieplejsza.

U mnie podgrzanie to okolo 4-6h to czas do podgrzania o te 2C. To tez zalezy czy pracuje kociol czy grzałka w buforze (zdecydowanie dłużej).

Ja nie wykorzystuje podłogówki do ogrzewania pomieszczeń a jedynie dla zapewnienia komfortu pod nogami. Dlatego u mnie podłogówka nie przekracza temperatury 22-23C. W każdym bądź razie staram się nie ustawiać więcej jak temperatura w pomieszczeniu. Temperaturę pomieszczenia reguluje na głowicach grzejników - system jest zdublowany w salonie, kuchni, łazienkach, przedpokojach. W pokojach (sypialniach) są tylko kaloryfery.

Teraz spróbowałbym wspomagania ogrzewania z wykorzystaniem kanałów wentylacji mechanicznej. To taki plan na przyszłość.

Opublikowano

Obecnie za oknem mam +14 stopni. Sterownik pogodowy w podłogę pompuje wodę o temp. 21 stopni za pośrednictwem zaworu 3D. Wewnątrz pomieszczeń mam 20 stopni. Ogrzewanie tylko podłogowe. Pompa pracuje stale i napędza 10 pętli o sumarycznej długości 800 mb podłączonych do dwóch rozdzielaczy (parter i piętro). Gdy za oknem było -20 którejś zimy to temp. wody wynosiła około 40 stopni a w pomieszczeniach było nadal 20 stopni. Dziwią mnie te temperatury jak ktoś mówi, że musi dawać 30 stopni aby w domu mieć 21. Świadczy to jedynie o źle wykonanej instalacji lub cyklicznym włączaniu pompy, która musi nadgonić spadek temperatury pomieszczenia większą temperaturą zasilania podłogi.  Jak myślicie gdzie pobór ciepła będzie większy ? W instalacji gdzie niskim parametrem jest podłoga zasilana stale czy tam gdzie trzeba ją stale rozgrzewać co kilka godzin bo wystygła ...

Opublikowano
27 minut temu, Digitrax napisał:

... Jak myślicie gdzie pobór ciepła będzie większy ? ...

Tam gdzie różnica temperatur jest większa. To powinno dać odpowiedź.

" Ciepło płynie tylko wtedy, gdy występuje różnica temperatur, w kierunku od temperatury wyższej do temperatury niższej. Z dobrym przybliżeniem dla większości substancji ilość energii przekazanej przez jednostkę powierzchni w jednostce czasu jest proporcjonalna do różnicy temperatur, co opisuje równanie różniczkowe Fouriera "

PS. Ja tego nie wymyśliłem tylko jakiś Fourier pewnie ze sto lat temu...

Opublikowano

Kontynuując Twa odpowiedź zadam kolejne pytanie:

Gdzie będzie większa delta temperatury czyli różnica w temperaturze wody zasilającej do powrotnej ?

W instalacji gdzie woda krąży stale i podłoga jest rozgrzana czy tam gdzie co kilka godzin trzeba ją na nowo rozgrzewać bo wystygła ...

Opublikowano

@Digitrax na Twoje pytanie oczywistym jest że różnica temperatury będzie tym większa im większy jest odbiór ciepła przez podłogę. Czyli powrót z podłogówki będzie chłodniejszy w momencie startu wygrzewania podłogi i stopniowo podnosił się gdy podłoga osiągnie temperaturę docelową. To jest właśnie ta teoria Fouriera j.w.

Zwróć prosze tylko uwagę na to co napisałem wcześniej:

4 godziny temu, PioBin napisał:

... Co jest interesujace to podloga nie ogrzewala u mnie pomieszczenia a cieplo z niej i tak "wyparowalo".

U Ciebie dzieje się to cały czas przez 24h/dobe 7 dni w tygodniu, przez cały okres grzewczy. Co się stało z tym ciepłem z podłogi, przecież nie ogrzało mi to pomieszczenia?

Opublikowano

Porównaj to do jazdy samochodem ze stałą prędkością na tempomacie a jazdą z rozpędzaniem auta i następnie wrzucaniem na luz aż się zatrzyma i ponowne rozpędzanie. Oba auta dojadą do celu. Różnica jest zasadnicza. Jakim komfortem i za ile. Reasumując: w przypadku cyklicznego ogrzewania mamy większe zapotrzebowanie na ciepło niż przy stałym ogrzewaniu i to przy zachowaniu takiego samego komfortu cieplnego.  Z tego samego powodu obniżenie nocne temperatury nie ma wpływu na oszczędność zużytego  ciepła, ponieważ nad ranem trzeba temperaturę nadgonić i z oszczędności nic nie wychodzi.

Opublikowano
7 godzin temu, Digitrax napisał:

Obecnie za oknem mam +14 stopni. Sterownik pogodowy w podłogę pompuje wodę o temp. 21 stopni za pośrednictwem zaworu 3D. 

Przy jakim kotle?

Z tą pracą ciągłą pompy CO przy ogrzewaniu podłogowym to różnie bywa.Np posiadacze PC PW często puszczają pompę  tylko w tanim prądzie 22-6  13-15 i nie narzekają. Ale to trzeba by doświadczyć na własnej skórze.

Opublikowano

No właśnie czy taki sposób sterowania nie będzie podobny jak przy ogrzewaniu prądem lub pompą ciepła. Ludzie np ogrzewając prądem zazwyczaj grzeją w taryfie a przez dzień podłoga oddaje ciepło czyli się wychładza. 

Opublikowano

@JacekFF Ty masz kocioł stałopalny nie PC. Dla ciebie w taniej taryfie taniej nie będzie. Wręcz drożej bo znowu rozgrzewasz. Przy PC ma to swoje uzasadnienie.

Opublikowano

No nie wiem, wydaje mi się że właśnie chodzi o ekonomie. No chyba nie powiesz, że 18stC w salonie i czekanie na 2gą taryfę to komfort?

Opublikowano

Oczywiście tak jak to opisujesz to jest bez sensu. Ale jeśli mam ustawione na sterowaniu że pompa wyłącza się gdy temp będzie 23 stopnie a załącza gdy temp spadnie do np 21 to chyba to aż takie odczówalne nie jest.  Nie odczówa się takiego dyskomfortu jak w przypadku który opisujesz gdzie czekamy na taryfę by dogrzać mieszkanie. 

Opublikowano

Może dla Ciebie. Każdy ma inne przyzwyczajenia. Ja np czuje 0.5st. Nie lubię wahań. Przy podłogówce tym bardziej jest to odczuwalne. Dla kogoś innego nie będzie to miało znaczenia. JacekFF zrobisz jak chcesz tylko nie kieruj się kablarzami czy pompiarzami oni muszą patrzeć na to inaczej i akumulować. Kablarze choćby dla 2giej taryfy a pompiarze, ich pompy nie modulują mocą.

Opublikowano

Jeszcze jedno chyba ostatnie pytanie. Ten sezon grzewczy będę testował na takim rozwiązaniu jak montuje instalator czyli sterowniki wyłączające pompy. Jeśli by to nie zdało egzaminu to czy muszę wymieniać całe grupy pompowe na takie z zaworem 3D sterowanym siłownikiem czy wystarczy sam zawór wymienić? Grupy pompowe RED DN25

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.