Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Zawór 4 Drożny czy daje oszednosci ???

Robot16

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

To z czym, ma to coś wspólnego, jak nie z instalacją grzewczą?

Coś się kolega zamotał, a ponadto, nie odpowiedział na pytanie. Jak wygląda temat tej gorącej wody z bojlera? Bo o to pytałem.

Opublikowano

Ma to coś wspólnego z instalacją CWU a instalacja grzewcza (CO) to oddzielny układ - pompa podłączona równolegle z zaworem 3d. Jak dla mnie wszystko jasne.

A co do gorącej wody w zasobniku to kwestia wyboru - jeśli decyduje się na ochronę powrotu tym sposobem to akceptuje dodatkowe niepożądane efekty uboczne. Ewentualnie pozostaje montaż zaworu termostatycznego na wyjściu CWU. 

U siebie sam nieraz latem gdy palę drewnem na ruszcie awaryjnym dogrzewam zasobnik  do 70st i mam wody na 2-3 dni. Nikomu ta temperatura specjalnie nie przeszkadza, nik też się nie poparzył

Opublikowano

Dla mnie za to jasne jest, że ten przykład, nie ma nic wspólnego z tematem wątku, który poświęcony jest zaworom 4D.

W owej instalacji, takiego zaworu nie ma, więc wpis całkowicie bez związku z tematem.

Takie rozwiązania, stosowane były powszechnie gdy instalacje pracowały na grawitacji, a o zaworach mieszających nikt wtedy nie słyszał.

Kolega najwyraźniej, chciał się pochwalić temperaturą powrotu do kotła, i stąd ten brak zrozumienia, przy wyborze wątku w którym mógłby to uczynić. To tyle z mojej strony.

P. S.

Także dogrzewam bojler do wysokiej temperatury, ale robię to wtedy, kiedy jego temperatura obniży się o ustaloną histerezę. Stałe grzanie bojlera jest dla tych, co nie mają wykonanej prawidłowo ochrony powrotu żadną z metod. A do wyboru jest więcej sposobów, niż tylko zawór 4D, który nie jest dla każdego dobrym rozwiązaniem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.